Wednesday, March 7, 2018

Mengisi borang E Filing LHDN secara Online 2017

Pagi ni terasa suatu accomplishment bila rumah dah siap berkemas,mendobi, siram pokok dan..... isi borang e filing suami dan diri sendiri.



Saya memang tak bekerja, tapi ada income bisnes kecil kecilan, saya tetap akan ishtiharkan. Jadi surirumah pun kena juga isi e filing. Sebagai PA suami, income dia pun saya tolong declare, siap ada lebihan PCB terlebih bayar lagi. Duit yang akan dipulangkan LHDN akan jadi upah saya lah:)

Adakah susah untuk mengisi borang LHDN tu?

Taklah, cuma pastikan untuk claim rebat cukai, ada segala resit (untuk pembelian buku, majalah, laptop, ipad, langganan internet, receipt pembayaran hospital ibu bapa),surat pengesahan doktor untuk ibu bapa, etc..di sediakan, disimpan dari awal tahun.

Dokumen sokongan ni hanya diperlukan jika LHDN menghubungi kita untuk diaudit.

Dan paling penting, jangan salah isi borang ye..baca betul-betul kegunaan setiap borang, ada untuk bisnes, makan gaji dan sebagainya. Kalau tak tahu isi online, pergi je ke kaunter LHDN, staf LHDN dengan gembira akanmembantu uols

Selamat ber e-filing!


2 comments:

Hans said...

alhamdulillah
sama lah saya pun baru selesai isi

Ummu Iman Amsyar said...

Wah mami adam kembali menulis! i pun dh settle e-filing! Lega rasa! Nak tggu claim pcb je ni - wpun seciput..