Wednesday, April 20, 2016

Tracker Hafazan Juz Amma dan School planner untuk superheroes saya

Hola,

Rajin pulak nk mengapdet kan...

sementara rajin, sy nak share pada mommies yg sedang ngajar anak haffaz juz amma, bolehla ke satu blog A Muslim HomeSchool  kat situ ada tips homeschool dan yg bestnya ada free printables untuk Juz amma tracker. Owner blog dgn baik hati bg in pdf file..so saya just save dan print ikut kesesuaian dan keperluan anak anak.

Ni mcm muqaddam sebenarnya tp boleh tulis tafsir..sy hanya print surah buat masa skrg sampai surah al qadr akan print more surah sampai complete juz amma...dah bulan 4 dah ni..

Inilah trackernye. kalau anak dah boleh hafal satu surah, warnakan bintang tu. sbb baru print, sy lom lagi menguji diaorg. kalau lulus ujian hafazan dr teacher mami, br teacher mami warna kan star tu. insyaAllah ada reward untuk setiap 5 surah yg berjaya dihafal


Front page student binder tupon sy just randomly ambik dr homeschool blogger.


Material mengajar pula baisanya sy google dan print dr web ape tah namanya..ramai cikgu yg baik hati yg share teaching planning dan worksheet. apa sy buat, tinggalkan ucapan terima kasih dan mohon mintak halal..then print worksheet tersebut.. ;)



ok br ingat, salah satu blogger ialah Blog Cikgu Ela yg byk share workheet untuk preschool level. sesuai untuk anak anak sy.

Sehari sy buat 10-15 minutes reading session untuk Amir, Amar dan Aryan dan satu subjek mcm maths, arts, bahasa. Bila mlm menghafaz surah lazim

Segala kerja diaorg, sy just compile dlm binder masing masing..so nanti diaorg boleh tgk hasil kerja masing masing. Tgh memikir langkah bijak untuk jimatkan kertas. sy ni org hijau tau (kononla.. yg material yg sy print untuk study sy tah berapa pokok yg sy tebang) ..hehehe



Yg ni sy tak print, tulis tgn je teaching tracker sy untuk subjek pendidikan islam adam.
Actually sy baru start aktiviti ni 2-3 minggu lepas secara konsisten (tp ada hari sy skip). Sebelum ni anak sy xdela ada rutin belajar secara tetap. Tp skrg sy terpaksa pulun skek sbb yg 6yrs mcm tak terasah reading skill dan maths diaorg padahal dah nak masuk darjah satu thn depan.

Yang anak sulung tu sbb nmpk buat kerja ala kadar, tak bersungguh..tulisan mcm cacing kerawit. so sy tak boleh biarkan, kena buat sesuatu sblm jadi darah daging perangai tu..hihi

Ni br sebuah permulaan..ecewah..perjlnn jauh lagi..semoga konsisten la sampai diaorg besar. amin.

Yg paling sy impikan agar ada lah salah sorg menunjukkan minat menghafaz alquran, sbb tu sy cuba terapkan perasaan cinta diaorg pada quran. kena lebih usaha dan doa..harap harap terbukalah jalan tu. insyaAllah.

Dalam dok update ni sempat sy mengamuk seround..adoi..sy ada masalah hot temper...mami pon kena buat sesuatu kt diri sendiri sbb dah jadi darah daging dah ni..huhu


1 comment:

Ummu Iman Amsyar said...

Bagusnya sarah! so inspired esp bab hafazan surah tu. Update selalu tau pasal 4As and baby :)