Sunday, April 3, 2016

Saya Baca: Allah Dalam Hati Anakku & update anak anak

Hola,

Just a short update..sy nk share dgn uols buku yg saya baru baca..Allah Dalam Hati Anakku..beli dgn sorg my fren..buku siap di tandatangan oleh author dia tau..Dr Siti Ujila Masuri..

Alhamdulillah, buku ni ada pegisiannya..penceritaan dgn menggunakan ayat ringkas, senang faham. tips berkisar dr pengalaman penulis sendiri dgn anak dara keciknya.teknik ADHA ni berdasarkan kepada al quran spesifiknya surah yusuf,

Saya cuba amalkan tips yg diajar..ada yg boleh diguna pakai, ada yg tidak.. tp teknik ADHA ni mmg bagus..apa kerja yg anak anak buat, semua diletakkan atas pengharapan untuk redha dan bantuan dari Allah. apa sj untuk Allah...nak Allah syg. so sy mmg ikut teknik ni. simple tapi effect nya mmg hebat pada anak sy. Cumanya sy tak konsisten...waktu sy busy, fokus pada dioarg jadi kurang..anak anak sy lebih kurang sebaya semuanya, lima org. jadi nak fokus pada sorg sorg mmg memerlukan energy dan kesabaran yg maha tinggi..hihi so sy pick satu hari dua org untuk sy lebih kan attention..esoknya org lain pula. kadang kadang kalau yg nmpk desperate kan attention sy, sy layankan juga.


Sekarang ni Amir dan Amar dah start membaca. Syukur..tak risau kalau diaorg masuk darjah satu. surah pendek pun tak start bertmbh yg dihafal. terkini dioarg sedang hafal surah ad dhuha. Aryan dah boleh hafal lama dah sbb sy fokus ngjaar aryan menghafal masa abang abang dikampung tok abah. sbb tinggaldia sorg je, so bolehla fokus hafazan.

Secara kebetulan, cikgu diaorg pick amar untuk wakil tadika untuk hafazan surah alfatihah dan surah ad dhuha berserta maksudnya sekali .sy try push amar untuk cepat hafal, amar pulak give up..dia keep fikir negative dia rasa susah dia tak boleh. esoknya Amar sendiri inform cikgu dia tak mampu. aduhai anak..belum cuba dah mengalah. Aryan yg dah menghafal pulak yg gatal volunteer, bgtau cikgu dia dah boleh hafal. so dia pulak yg cikgu pilih wakil tadika untuk pertandingan hafazan tu nanti. mak yg semput nk suruh dia hafal terjemahan. mlm ni Aryan dah berjaya menghafal maksud tiga ayat pertama surah ad dhuha. esok target lg dua. chaiyok aryan! InsyaAllah berjaya.

Cikgu bebudak ni ada inform yg amir akan masuk pertandingan bercerita..adeih..berat tanggung jawab mak hangpa ni nk suruh hafal skrip. apapun mommy cuba ye.. InsyaAllah

saya mmg suka anak anak participate competition atau public speaking. nk diaorg berani, takdela chicken mcm mak diaorg. minggu lepas Adam dipilih masuk pertandingan membaca pantun. biarpun just peringkat sekolah, dan kalah *heeee tp mommy proud sbb berani naik ke pentas dan baca. mommy sendiri pon boleh black out anak oi kalau dok depan org nk baca pantun.

Semoga anak anak mommy ni Allah terangkan hati. teringin nak tgk anak anak berjaya jadi hafiz. Semoga Allah permudahkan urusan korang dan berjy dunia berjy akhirat. amin.

2 comments:

Tisha said...

lama tak dengar sarah kt wassep.. rindu.. btw, harituh dr ujla tuh bg talk free pasal teknik adha ni kt london ni. kite p la dengar... :)

SARAH AMIN said...

maafkan daku ..wasep off sampai dpt hp baru..haha bulan ni hubby kena beli hp baru dulu sbb hp dia hancus jugak kena baling. sbb dia nk guna utk kerja..dia dulula beli..nk kena korek tabung pulak bulan depan beli my hp