Saturday, April 23, 2016

Gardening

Sejak berpindah dr rumah lama, sy mcm malas nk berkebun memandangkan rumah ni rumah sewa. Sy sgt rindu garden dirumah lama yg 80% completed. sungguh ! rindu sampai sebak bila fikirkan sy meninggalkan veggie bed sy, pokok kelapa matang, pokok mangga dan jambu diluar pagar. tempat storage tools yg hubby buat siap dgn sinki..my lawn yg hijau..huhuh sobs..sebak

Sekarang ni, setiap pagi asal keluar je, sy akan bertegur sapa dgn jiran, kak raziah yg akan membelek pokok pokok nya di laman. sy ceburu. beza dgn rumah sy yg tanah berbatu, kosong, plain..dinding tembok yg tak bercat, berlumut. mulalah sy rasa 'hangat' nk berkebun kembali.

so sy start replant semularos jepon yg tak terjaga tu (itu je antara pokok yg sy dpt angkut bersama dgn pokok limau purut dan pokok daun kari) menggunakan plastic type pot yg sy bawak masa pindah. pasu pasu berat terpaksa ditinggalkan pada owner rumah yg baru. takpe sy ikhlas bg walaupun sedih.

skrg ni dah ada enam pasu ros jepun pelbagai warna..baja semula pokok  limau purut dan daun kari.dah nampak start tumbuh pucuk baru. alhamdulillah. masa kitaorg gi shah alam atas sbb penjualan rumah, sempat lagi singgah nurseri pokok sg buloh hanya beli 4 keping 2*1ft japanese grass. Sedih sebab tak dpt beli banyak sbb kami hanya naik myvi sahaja waktu tu..so tak muat kereta..huhu.. dgn 4 keping ruput tu en hubby pecahkan ke kepingan kecil dan replant kt laman yg berdebu tu.En hubby hanya directly tanam atas tanah yg digembur sedikit. Kami tak fertilize tanah tu, so mengharapkan nasib je la utk rumput tu hidup. malangnya dgn musim elnino skrg ni, ada tompok rumput yg tak dpt survive..dah lebih sebulan ditanam..ada bhgn yg nmpk galak menjalar..dan ada yg bercantum. mcm bela anak, setiap hr sy belek progress rumput rumput tu..huhu ada masa sy snap gambor laman kosong sy.

Rasa smgt utk berkebun semula  especially sayuran. sblm ni kami tak perlu beli sayur sbb sayur favourite mcm sawi, bendi, kailan dah tersedia ditanam..tomato pun ada..sy pernah share ttg veggie garden sy sblm ni.

tgh  fikir nak buat veggie bed sbb senang nk control tanah dan weeds..tgklah nanti lepas settle projek bilik belajar anak anak. skrg ni sy hanya tmbh koleksi orkid je and satu spesis pokok apa tah sedekah dr my daddy.

Hari ni seharian sy study pasal permaculture, sustain living farm.. untuk info boleh je search di you tube,.byk video yg di share ttg permaculture technique ni. Sy berkobar nak beli tanah di kawasan kampung. sedang eyeing tanah lot or tanah kampung untuk dijual. This time sy tak nak fikir lagi untuk beli rumah siap dr pemaju sbb kata je rumah mampu milik actually org kaya je yg mampu milik..kami rakyat marhein yg susah ni hanya mampu tengok. insyaAllah dgn tulang empat kerat en hubby, kami akan bina tempat berteduh kami dihari tua nanti. for now, sewa je rumah di Penang ni sbb harga rumah di PEnang aduhai sama je mcm di Selangor. Rumah mampu milik kerajaan negeri hanya boleh dibeli dgn bersyarat, mengundi di penangla, menetap lebih lima thn di Penang etc. So kami tak layak untuk apply. Rumah sendiri di kampung akan jadi weekend house smapai lah en hubby pencen. itu plan kami. insyaAllah.

Kalau dpt beli tanah lot, bestnye kalau sy dpt buat permaculture farm. bela ayam itik, pokok buah, sayuran, pokok landscape, flowers..amboi berangans.. mmg jiwa kampung habislah! hehehe

Kita hanya merancang, Dia yg menentukan segalanya. Semoga yg mendatang baik baik shj. Amin.

Pic throwback garden di rumah lama sy, tinggal kenangan..owner baru dah start renovate bhgn tepi rumah rasanya..sayu hati kalau fikir. huhuhu

























5 comments:

Ummu Iman Amsyar said...

takpe sarah..kuatkan semangat.life goes on! :) Untung sb sarah ni green fingers.

ronda ronda aritu tgk rumah lama sarah dh fully revamped dgn owner baru.Pagar batu je still yang asal. dlm rumah dia reno abes.

Tisha said...

omg da jual da?? sedih nya! but ada hikmah for all this.. slalu2 ngat yg sarah slalu ada bersama hero2 dan sorang heroin hehe

SARAH AMIN said...

yeke Zara? wow..sedihnye... xpela..dah jadi rumah dia pon.. kite tgh memikir rumah pesen apa nak dibuat lepas ni..hihi

Tisya, yup dha jual dah sbb susah nk menten ruma hand cari penyewa memandangkan we ol jauh. baik jual and buat rumah disini. hassle free

Ayu Rashid said...

sayu jer baca... sebab kita sama2 minat pokok :)

takper, tanam la semula sarah.
dalam pasu pun ok.

Ayu Rashid said...

sayu jer baca... sebab kita sama2 minat pokok :)

takper, tanam la semula sarah.
dalam pasu pun ok.