Wednesday, January 28, 2015

My little garden

Sudah ada la sikit taman mini diluar rumah..tp masih lagi semak dgn perkakas pembinaan suami. dapur masih belum siap..heee tp tembok sedang dicat.

lega sbb xada lagi issue gate xde..pintu ternganga..susahla sikit peniaga direct selling nk pronote brg..kalau x, selamba terjah masuk dlm kawasan runah sy. kalau yg berniafa betul tu xpe..takut penyangak je

masih berhrp kerja mengecat dan dapur complete scpt mungkin. next project adalah nk naikkan lantai porch kereta

Wednesday, January 21, 2015

Projek tembok : gate dah siap

as salam..

sy excited nk update progress projek diy pagar by hubby.

Alhamdulillah dah almost completed. skrg ni tinggal nk plaster certain area and cat grey utk match the gate.

happy sbb dah bolehla kemas sikit laman tu. next nk siapkan dapo yg terbengkalai

Wednesday, January 14, 2015

Rutin persediaan anak ke sekolah

As salam

mak jemah bz sgt lately ni dgn persediaan anak sulung naik darjah satu di sek keb seksyen 27(2), shah alam.

hero kecik ni mmg steady je..x kisah pasal beg sekolah design mcm mana, bj berapa helai, kasut brand apa..yg dia tahu, ada masa nak main games and layan movie.

so mami yg kena atur semua, bg taklimat ringkas utk esok, dos and donts dkt school. sbb hr sekolah dah bermula, semua hero sy kena tidur awal

tgh malam br sy start susun bj yg nak pakai esok, beg, sock, kasut, tie, jam tgn.

pagi buta dah sediakan bekal mknan. air kotak susu coklat dutchlady dan isi botol air kosong

duit sekolah jugak x boleh dilupakan..krg x belanja pulak dia kt sekolah.

saya rasa mcm x percy anak sy dah besar. hr ketiga sekolah  dia dah independent, dah ada geng bas sekolah yg kebetulan tingga dua lorong dpn lorong rumah sy, dan sekelas dgn adam.

cuma sy masih memantau dua dua best buddy ni naik van sekolah. menonong je keluar gate sekolah xde hala tuju..aiseh.

tp sy confident pasni everything will goes smoothly as per plan. belajar rajin rajin anak anak mami. semoga Alkah beri kefahaman agama dan ilmu yg bermanfaat utk kamu berlima. amin ya rabbal alamin.

Friday, January 2, 2015

Projek Tembok dan Dapur : Gate dan bumbung

Ada sedikit progress untuk tembok rumah. Syukur hubby berjy DIY gate sendiri menggunakan material wrought iron dan jaring besi. dr kepingan besi, hubby potong mengikut design yg kitaorg setuju, then welding dan cat.

Maka siaplah gate yg simple..harap harap tu match la dgn rupa tembok..hihihi

update progress dapur, beam dah siap dibuat, hubby masih dlm proses ytk siapkan mould utk konkrit bumbung. byk keje rupanya..sy pun hanya mampu melihat..kesian jugak.. tp nk jimat punya pasal..besar pengorbanan en hubby ni untuk puaskan hati isteri yg bernafsu besar ni..hihihi

cepatlah siap..so sy nk dia rest x pyh berhujan panas di luar lg.

Thursday, January 1, 2015

Organize bilik bawah a.k.a storage room

Ini adalah bilik ditingkat bawah yg dahulunya bilik toy anak anak, sy pernah kemas bilik tu n buat as toy storage area, then sy pindahkan toys anak anak ketingkt atas, so bilik tu jadi bersepah kembali dan keadaannya lg teruk dr sebelum..sigh

dua bln sy biarkan bilik tu bersepah. mata sgt sakit bila buka pintu, finally sy x tahan, sy spend few hours untuk bersihkan, sort and kemas bilik tu so that takdela sakitsgt mata memandang. tetamu nk tumpang solat pun boleh. heeee

Tak ada sbrg plan penambahbaikan, just cuba maintain seadanya...ada anak ramai ni..phewww challenging betol

Resepi Muffin choc chips

Bahan A

dua biji telur
1cup gula perang
1/2 sudu teh esen vanila
3/4 susu pekat manis (resepi asal pakai 100ml fresh milk)
120ml minyak jagung

Bahan B
200gm tepung
1/4 cup serbuk koko
1/2 table spoon serbuk penaik

campur bahan A... ayak bahan B masuk dlm bhn A

bakar 190deg for 20 minutes.