Tuesday, December 9, 2014

Projek Garden : Herbs and vege garden

Ala- ala kebun Jamie oliver gitu..objektifnya untuk menjimatkan kos bahan mentah untuk memasak, organik dan suci.

saya start dgn basic vege dan herbs dulu ; limau purut, daun kari, serai, bunga kantan, salad, bayam, kacang  botor, bendi, cili api, tomato, timun, daun kesum dan brokoli.

ini garden comel sy. alhamdulillah..skrg jd tmpt favourite sy dan suami...seronok tgk pokok membesar depan mata..feeling mcm tgk anak anak yg membesar. *actually x sabar nk mkn sayur yg di tanam sendiri.

8 comments:

ieza said...

wahhhhhh bestnyeee, poko cili kte mati dah hahaha... jap adekah itu bekas mandi yayan hahahaha

YB Shehan said...

salam. Hai. selamat berkenalan. bleh saya tau mana puan beli benih/pokok2 tu? saya mcm nak cuba tanam juga. tp, ada tips cara jaga ke, tanah & baja jns apa ke? tq

dyanayusuf said...

wah..bestnya rumah corner lot. boleh buat kebun.!!

siti norsarah Aminuddin said...

yezer..recycle jenis tapak semaian..hehee

siti norsarah Aminuddin said...

ala..masih penuh dgn semal samun..corner ty je yg boleh diterima mata

siti norsarah Aminuddin said...

hi shehan..ala sampai hati x ingat i, sarah amin yg berjiran dgn eizan kt tele susun atur n hdae. saya beli benih dkt mardi, dkt giant, order online through.mudah. tanah sy beli cocopit, camput dgn tanah hitam..gaul, masuk dlm pasu n semai biji benih..dah bercambah, br pindahkan dlm bekas yg sesuai. siram selalu, baja seminggu sekali guna baja organic. nk kimia pun boleh..insyaAllah akan hidup pokok pokok tu

sweet tooth said...

tetiba teringat...eh, apa jadi jadi kat pokok kunyit i... huhuhuhu....

siti norsarah Aminuddin said...

hehehe apa jadi dgn pokok kunyit u..pokok brokoli sarah pon x berapa smgt nk idip..yg lain ok..weather kot