Wednesday, December 31, 2014

Hye 2015

My last entry for 2014. i would like to bid farewell to 2014, a year with full of drama, from the beginning of the year until end,i ve been challenged with so many things in every aspect of life. syukur alhamdulillah i manage to face all the obstacles very well.

I pray for the coming 2015 will be a year with full of happiness and barakah. insyaAllah

Saya beriman pada Allah, rasul, kitab Allah, hari kiamat dan Qada dan qadar dari Nya

2015 sy mulakan dgn exciting project..target sy untuk menjadi ibu yg superorganized but wan to learn to be frugal. Saya bukan seorang OCD tapi saya mahukan diri saya, kerjaya, anak anak dan suami terurus dgn sempurna tp dengan kesederhanaan

focus saya pada tahun 2015:
1. homeschool anak anak waktu cuti sekolah dan weekend.
2. pengurusan kewangan, house chores yg baik
3. makanan sihat dan seimbang untuk anak anak
4. saya mahukan kitchen cabinet yg selesa untuk sy memasak
5. explore bidang perniagaan dengan my the other half.

semoga tahun 2015 memberikan jutaan kenangan manis utk sy dan keluarga. amin

Wednesday, December 17, 2014

Projek Tembok dan Dapur

tak tau la part ke berapa dah..almost 11 months punye project u think. this is the latest progress..tembok almost  finish..base paint dah ubuh separuh..musim hujan aktiviti mengecat harus di hentikan. cat pagar dah beli..warna nya? jengjengjeng..nantila bgtau.

sekarang hubby tgh siapkan bumbung dapur yg di extend. lepas tu bolehla buat lantai, plaster dinding, wiring n konkrit table top. seronoknye sy..xada.kc pon x apa asal ada proper place for me to cook meals for my kids.

design gate dah finalized. as usual la..kalau buat sendiri mestila akan buat yg pelik pelik. design yg kami buat simple je. hubby beli welding equipment welding sendiri besi utk gate. karanya dah 40% completed utk gate depan. ada empat keping gate yg boleh lipat. tgkla bila tahun tah nak siap.

announcement: kepada penduduk bandar saujana putra yang nk welding exhaust motor, besi, touch up pagar, bolehla contact sy ye. kita caj harga kengkawan je..hihii

syukur, rumah comel saya makin complete. #smile

Tuesday, December 9, 2014

Projek Garden : Herbs and vege garden

Ala- ala kebun Jamie oliver gitu..objektifnya untuk menjimatkan kos bahan mentah untuk memasak, organik dan suci.

saya start dgn basic vege dan herbs dulu ; limau purut, daun kari, serai, bunga kantan, salad, bayam, kacang  botor, bendi, cili api, tomato, timun, daun kesum dan brokoli.

ini garden comel sy. alhamdulillah..skrg jd tmpt favourite sy dan suami...seronok tgk pokok membesar depan mata..feeling mcm tgk anak anak yg membesar. *actually x sabar nk mkn sayur yg di tanam sendiri.

Fun time : school holiday activities

Biasalah.. cuti sekolah sy krna sediakan aktiviti utk anak anak. seharian di taska, balik rumah kena ada satu fun activities utk diaorg. antaranya coloring, playdoh time, cooking, play with blocks.

walaupun age empat hero berbeza, saya jamakkan sekali one activity for all. hihihi x kisahla..janji korg x ngadap tab, hp games sepanjang mlm.

Makan-makan : Lunch @ Mr Food Putra Height

momen yg wajib sy simpan... mknan yg sedap bersama teman-teman yg sy sayang. rindu tisya, k irnie, izah, eli dan farida. bila la mk cukup korum CAM ni...