Sunday, October 19, 2014

Projek Deko: Bilik aktiviti hero kecik (episod 5)

Belum lg final touch up..byk lg nk buat. tp kira ok la as of now. Alhamdulillah

to do:
1. horizontal stripe low pile rug
2. world map on the blue wall
3. tagging nama 4 heroes pd bakul putih.
4. huruf A pd dinding sblh pintu.
5. sofa bed with new cover

6. aircond

Saturday, October 18, 2014

Projek Deko: Bilik aktiviti hero kecik (episod 4)

Hola! sy sgt gumbira sbb berjaya menjahit tape langsir utk bilik superheroes.

Actually langsir tu dah siap jahit, tp kena gantung guna rod, bukan rel yg gantung guna besi tiga jari tu.

so sbb xde bajet nk beli rod tu, sy pun tabah hati pi beli tape langsir, velcro(next projek, tungguuuu), dan gunting kain.

oh ya, sy ada beli portable sewing machine. x pernah menjahit, so saspen nk beli yg mahal, sy beli yg portable kecil molekje utk jahit kain cotton dan simple simple.

setelah beberapa jam, siapla projek jahit menjahit sy. yg jd lama tu sbb asek stop whatsapp dgn geng sy yg skrg ada dkt uk, austria..diaorg kira masih lg siang le kot.

inilah hasilnye...

Saturday, October 11, 2014

Projek Garden : concrete n rumput (episod 1)

Sikit sikit lama lama jadi bukit. Progress tembok slow. masih belum dpt mengecat sbb masih belum completely touch up bhgn atas tembok. Saya dah start usyar nursery pokok. target skrg ni just nk tanam rumput carpet je dulu dan kemas peralatan construction..semak sgt


bata konkrt tu dibuat sendiri oleh hubby.. entah berapa kali bancuh konkrit tah sbb mould ada dua je..guna kayu. sekali bancuh dptla 16 keping bata kalau x silap.

rumput dibeli di sg buloh, jenis phillipine..rm1.30 untuk 1ft x 2ft.. ok la kan...

utk rumput byk tu, hubby just beli 20 keping..so kos baru rm26. 

aktiviti petang diplayground tepi rumah:
oh no..pehaku besau

amir berlari

aryan gian tolak stroller

adam dan amar main buai

Wednesday, October 8, 2014

House Project: Tambah Dapur n Tembok Rumah (Episod 5)

Setelah 8 bulan berlalu, akhirnya tembok dan dapur nasih belum siap..hahaha

my Mr. DIY kan buat kerja sengsorg, during weekend je..masalahnya bila weekend jw, asa je program lain, sbb tu lah berbulan x siap. nasibla DIY sendiri tembok tu..so xdela sakit hati kan.

Saya pernah share progress projek mega ni dari zero. yg terakhir sy cerita boleh dibaca di link ni... http://cerita-bonda.blogspot.com/2014/03/house-project-tambah-dapur-dan-tembok.html?m=0 

as of last two weeks, inilah yg terhasil. hasil keringat suami sorg diri membanting tulang naikkan tembok. dapo pun br 40% complete, bumbung lom ada lg.

Saya adalah supermom :)

Anak anak makin membesar. kalau sy masak..kalau dulu 1cup beras, skrg 3 cup br cukup. dulu dua bhgn chicken leg pon dah x abes mkn, skrg whole chicken dimasak br cukup.

masak pasta, 3/4 kampit pasta br cukup utk diaorg. nugget, fries, sosej kena always available..standby takut time diaorg lpar, sy boleh terus goreng utk alas perut.

skrg ni sy terima request br, amar minta nak bawa bekal every morning pegi school. bertmbh kerja sy setiap pg. huhuhu apapun sy berbangga sbb everytime sy berjaya keluar dr rumah before 7 am, dgn bekal, anak anak ceria, baby aisya happy, beg diaper aisya well organized, baju utk daycare heroes kemas tersusun, stok ebm yg.mencukupi..sy rasa sy adalah ibu paling hebat dlm dunia.

before this sy hanya sediakan finger food utk anak anak, roti telur, nugget, sosej, sandwich, roti taruk nutella, cekodok udang..pg td sy try bg diaorg bawak macaroni goreng. sy sediakan sudu plastik. actually sy sdg train adam utk biasakan diri bawak bekal mknan berat, belajar suap mkn sendiri tanpa kotorkan baju, guna sudu garfu n blajar utk simpan bekas mknan dan bawa pulang kerumah. thn depan adam dah masuk darjah satu. adam kena belajar uruskan diri. adoi saspen.

thn dpn jadual harian sy semakin ketat. sy kena siapkan projek rumah within this year. next year sy bz dgn rutin sekolah anak anak. thn dpn sy nk enroll kelas swimming heroes. thn dpn adam ada kelas fardhu ain waktu mlm. thn dpn the twins mesti boleh achieve 3m, membaca, menulis dan mengira. sy target by umur 6 thn, twins boleh masuk darjah satu. sbb diaorg lahir awal tahun. adoi..bz mak..kpi thn depan mmg byk nk kena achieve ni.

i am a supermom! ye mmg supermom...kita semua.parents yg hebat. insyaAllah

Monday, October 6, 2014

Projek deko ruang tamu: cat dinding bawah tangga

fuh, lagi kerja mengecat di tgh mlm..actually ni pun masih lg dikira unfinished project. misi mrnghabiskan cat grey ni sblm ianya membeku. pikir punya pikir, sy try nk buat sandwich of two colors.

Bg saya, ruang tamu sy adalah daerah plg challenging selain dapur yg xde kitchen cabinet. living room ni bkn favourite sy sbb lebarnya x cukup dan pendek. buka pintu terus nmpk pintu dapur. saya ada dua jenis sofa, l shape sofa n 3seater sofa. konon nk buat rumah yg cosy gitu tp lom nmpk hasilnya..so sad :(

untuk sementara, saya letak 3seater sofa kt bawah tangga. xtau nk letak warna apa kt tgh..masih blm decide. tu diaaaa asek lom decide. bilik atas pon sama, x siap lg..haha nasib le labu.