Tuesday, April 29, 2014

Cerita pregnant and throwback story bersalinkan super hero

Aduhai lamanya tak update blog ni. Lama tak update kisah diri dan anak2.. sekali sekala kita ubah topik..bosan jugaklah kalau bila buka blog sy ni asek nmpk cerita Shaklee and projek rumah kan?kan? hehehe

Alhamdulillah, sy dah masuk 36 weeks pregnant. Macam mana rasa? aduhai, mmg teruji, maklumlah perut dah memberat, baby dah mula turun kebawah..asek nak gi toilet je rasanya. heart burn pun dah start rasa and selera makan berkurang. sy tak rasa nak mkn sgt, and seriau kalau mkn yg pedas2..mmg tak lena tidur sy dibuatnya.

saya ke office mcm biasa, drive sorg diri lepas drop anak2 ke school. Kengkadangrasa mcm tak larat sgt, tapi x smapai hati nak susahkan en hubby untuk hantar sy, sbb office kami berlainan arah.

insyaAllah hujung Mei ni kami akan timang anak kelima..semoga selamat hendaknya.

bila dah hujung2ni mulala nak throwback citer deliver anak2 yg seblm..hehehe senyum sengsorang bila baca kat entry yg dulu2. seram pun ada gak.hihihi

Anak2 semua excited menunggu baby aisyah keluar dari perut mummy. Aryan dah start super jeles especially bila dia nakal2 abang2 ugut xnak syg dia, nak syg baby aisyah je. hihihihi.. jgnla aryan pukul baby ye syg..

serius sy taksabar nak deliver baby ni..tp bila memikirkan kelengkapan baby lom beli lagi,barut, tilam semua tah kat dlm storage box yg mana satu..so harap baby bersabar ye sampai weekend depan. mami baru nak start mencari.

projek bilik baby dah kelaut. tunggu baby keluar dululah br mami deko. mami tak ada masa.masa mami penuh dgn aktiviti dgn abang2. rasa bersalah sungguh dgn baby yg sorg ni, parents lain sure excited beli baju baby in pink. tambah pula kalau first princess in family. tapi mami lg sibuk dgn projek tembok kat luar. so sorry dear...dlm seminggu dua ni mami akan start shopping.

hr ni feeling feeling flashback balik kisah kelahiran super hero.

cerita deliver Adam: http://cikpuansarah.blogspot.com/2008/12/aku-kembali.html
cerita deliver kembo: http://cikpuansarah.blogspot.com/2010/01/finallycerita-panjang-lebar.html


Rupanya saya tak cerita kisah saya deliver aryan dlm blog..kekeke wajib citer ni untuk rekod. nanti aryan besar, dia patut tahu apa yg berlaku dlm labor room.

Cerita ringkas rentetan sejarah deliver aryan

sy deliver di PP*M. Hari Ahad, di bulan pose. so bygkan weekend, standby doc and doc yg duty mungkin x seramia hr biasa. dkt waktu sahur, water bag leak, saya rasa basah..sy ingat sy terkenching..bila berdiri lagi byk kuar, mcm air takde kaler. panik juga sbb tka pernah ada experiencecamtu.

sy kejut hubby yg sdg tido..hubby mamai lagi, sy bgtau rasanya dah nak beranak kot. waktu tu anak2 yg lain dah dihantar ke kampung. adik kesygnan sy ada dikampung tolong jagakan tiga org hero.

so hubby suruh sy bersiap,kami gerak ke hospital dlm pukul 5pg, hubby singgah beli roti, air..sy smpt minum neskepe..sy kompomla tak pose..yg hubby tu kena sahur lakan..

sampai di spital dlm kul 6.30pg..nurse terus bawa ke bilik labor room. labor room PP*M ni dkt wing baru, derang baru pindah je dr wing lama..so semuanya serba baru, cantik. satu bilik satu patient...sy diberi ubat untuk buang air beso, settle semua doc dtg check bukaan..br tiga cm. saya frusmaklumle waktu kembo dulu, rilek je takde rasa apapun tau tau dah bukak 6cmt. lepas dia check rekod antenatal sy, tanya itu ini, dia tanya sy nak biar buka sendiri secara normal or nak dicptkan?

memandangkantime tu bulan pose, sy kesiankan hubby yg kena tunggu sy kt luar.*tak best pasal spital ni, hubby tak dibenarkan teman kita dleiver baby. kalau nka tunggu secara normal, mungkin mlm or esok pagi baru deliver baby. kalau induced, doc ckp kul 11-12 noon baby keluar.

so sy decide untukdiceptkan proses dilation..doc pecahkan waterbag. satu ubat dimasukkan kt urat tgn sy..pastu contraction mula terasa. mkain lama makin kuat. oh ya sblm tu doc dah warning, pakar bius takde untuk bg epidural. what da fish! hohoho abesla aku.

disebabkan ada byk kes kecemasan berlaku and ramai plak wanita2 nak bersalin..doc mcm tka cukup tanah berlari masuk room by room..saya rasa annoyed sbb takde sapa dtg bg sokongan moral kt sy, dahla hubby tak boleh tmn..berbeza dgn HUKM, midwife sentiasa dtg check..bg kata smgt..yg kt spital ni mmg x patient frenly langsung. masa tu tak mampu nak ngumpat dlm hati..sakit contraction bapak la kan ..hihihi

saya dok tgk contraction and heartbeat baby kt mesin tepi saya..last2 sendiri decide bila time ku nak teran. apa taknya..sy tgk graf, heartbeat bb mcm dha drop sket..contraction gila kuat...masa tu dkt pukul 9 pagi. sy ckp dgn nurse, dia cuma senyum suruh sy tunggu jap...apa sekejapnye..rasa cam baby mmg kt pintu rahim dah..last2 saya sendiri decide untuk teran..sy teran sekuat hati..mmg terasa mcm kepala baby dah nak keluar..kebetulan nurse dtg..terjerit dia bila nmpak kepala baby..

terus dia jerit panggil doc, tp masa tu dia dha pun sambut baby tu..tinggal nak teran untuk kuarkan bahu je..another push, keluarlah baby Aryan bucuk sy tu..sy nanges sekuat hati..saya nanges bukan sbb terharu bb selamat..sy nanges sbb saya rasa nak maki hamun je semua yg ada dlm labor room tu sakit hati, annoying..tp memikinrkan kang kalo ku ckp mcm org gila, sapa nak kuarkan uri and jahit luka? tol tak? hehehe

sabo je la..

ha pasal uri, pas masuk wad,saya mcm ada bleeding luar biasa, sakit perut yg amat sgt..rupanya ada lagi uri tertinggal yg dok amoi tu tak kuarkan abes. tgh mlm ada doc lelaki dtg korek kuarkan ketulan uri yg tinggal..what da fish! sakit ko dahla kt bawah tu luka..dahtu  doc tu rilek je korek2.. kesimpulannya mmg night mare. seriously nightmare..sy syukur sbb Aryan slmt lahir dan sy selamat.

oh no..bila pikir experience lahirkan aryan ni..mmg seram sejuk nak menghadapi lagi satu proses kelahiran..semoga kelahiran puteri pertama kami ni dipermudahkan Allah s.w.t

Amin
 

2 comments:

sweet tooth said...

princess yg ni nk dilahirkan kat mana sarah? dah blacklist la kot eh hospital kelahiran aryan tu? hehehhe

siti norsarah Aminuddin said...

kak nina. cadangnya dkt salam medical center. pilih doc perempuan kali ni, dulu kejahilan, tak kesah laki pompuan. skrg kena jaga sbb dah thau hukum hakam. hospital yg tmpt dleiver aryan tu mmg dah blacklist dah..serik. nasib x baik dleiver time weekend, bulan posa lak tu.