Tuesday, April 29, 2014

Bila isi rumah sakit

Aduhai..dua tiga minggu lepas, saya dan suami diuji dgn anak2 berturutan sakit. mula2 start dgn semua selsema teruk, lepas tu Amir, Amar and Aryan kena stomach flu. asek muntah2.  lepas tu telinga aryan pulak kena  otitis media, sampai gegendang telinga kanan ruptured and keluar nanah dari telinga. Terpaksa refer dgn ENT, Dr Razak di DEMC. Doc razak sedut nanah dan bg ubat.  then nampak ada improvement sket.

Belum habis lagi isu OM aryan, Amir amar pula dikhabarkan bergaduh lt school sampai mata Amar cedera. Mata hitam Amar luka 40%, kena refer pulak dgn specialist mata, kali ni sy refer Doc dkt KPJ Selangor. Empat kali follow up dgn dr kat KPJ (sy xingat nama dr tu, tp dr ni very informative. saya suka!), mata Amar makin pulih, tapi disebabkan ada virus infection pada mata tu, so, automatic Amar kena sakit Conjuncvitis atau pink eye atau kita panggil mata merah or sakit mata. Amar x boleh ke school takut jangkitkan anak2 yg lain. mmg tuhan nak duga, Adam dan Amir pulak terjangkit.. Aryan yg br baik dr bernanah telinga tu pun kena sakit mata..adoi ai..mami dgn ayah bergilir ambik cuti. dua minggu dioarg kena kuarantin.

at the same time aryan kena recurring OM, kali ni saya refer pd Dr Samril, ENT specialistkt SALAM medical Center. Dah dua kali follow up dah..alhamdulillah ok, tp until today kena continue medication. nk avoid dr dia kena flu balik.

Amar yg sakit mata.

Minggu pertama, hanya dua pesakit yg kena kuarantin

Sedulang ko ubat

Minggu kedua empat empat kena kuarantin. bertambah pesakit sy


Melepek tido
 
dugaan kan? dahla waktu tu sy tgh kena bronchitis, batuk non stop..suara tiga minggu mcm suara Jamal Abdillah. hehehe

hari ni setelah segalanya berakhir baru sy mampu nak cerita. terkini, minggu lepas hubby jatuh motor waktu balik dr kerja time hujan lebat. motor tu baru je kelaur dr workshop, ni eksiden pulak. syukur time tu hubby pakai all thesafety gear, ride jacket, fullface helmet, and kasut. seluar je koyak rabak sbb dia pakai seluar kerja so kulitlutut, kaki tersiat kena tar jalan. Syukur waktu tu, treler yg kt blkg dia nmpk insiden dia jatuh terseret tu, so treler tu smpt brek dan stop before sampai kt tmpt kejadian. Syukur umur hubby sy masih panjang and takde kecederaan serius. sungguh teruji jiwa raga sy. Saya bersangka baik dgn Allah. Allah uji pada insan yg mampu terima ujian.


Antara tmpt yg cedera.
 
motor yg cedera teruk

Semoga segalanya dipermudahkan lepas ni. amin
 

3 comments:

Tishya said...

ya sarah. Allah uji orang yg mampu tahan dgn ujian Nya. Sarah orang yg terpilih. Semoga Sarah kalau tak beri balasan dan ganjaran kt dunia, pasti nya kt akhirat nanti yg berlipat ganda :) amin

Ummu Iman Amsyar said...

Besar ujiannya bila anak2 sakit. Bertabah ye mami sarah. Nama je berjiran, tp tak tahu cerita pun.

Amar bergaduh dgn Iman ke? Kesiannya Amar..Sori sgt kalau Iman yang buat.mintak mintaklah bukan iman yg buat mata Amar mcm tu :'(

Selamat berjuang di labour room pula lepas ni.Inshallah semuanya akan baik baik aje..

sweet tooth said...

Insha Allah, ada hikmah disebalik ujian...Smg Allah permudahkan buat Sarah...amin...