Tuesday, April 29, 2014

Bila isi rumah sakit

Aduhai..dua tiga minggu lepas, saya dan suami diuji dgn anak2 berturutan sakit. mula2 start dgn semua selsema teruk, lepas tu Amir, Amar and Aryan kena stomach flu. asek muntah2.  lepas tu telinga aryan pulak kena  otitis media, sampai gegendang telinga kanan ruptured and keluar nanah dari telinga. Terpaksa refer dgn ENT, Dr Razak di DEMC. Doc razak sedut nanah dan bg ubat.  then nampak ada improvement sket.

Belum habis lagi isu OM aryan, Amir amar pula dikhabarkan bergaduh lt school sampai mata Amar cedera. Mata hitam Amar luka 40%, kena refer pulak dgn specialist mata, kali ni sy refer Doc dkt KPJ Selangor. Empat kali follow up dgn dr kat KPJ (sy xingat nama dr tu, tp dr ni very informative. saya suka!), mata Amar makin pulih, tapi disebabkan ada virus infection pada mata tu, so, automatic Amar kena sakit Conjuncvitis atau pink eye atau kita panggil mata merah or sakit mata. Amar x boleh ke school takut jangkitkan anak2 yg lain. mmg tuhan nak duga, Adam dan Amir pulak terjangkit.. Aryan yg br baik dr bernanah telinga tu pun kena sakit mata..adoi ai..mami dgn ayah bergilir ambik cuti. dua minggu dioarg kena kuarantin.

at the same time aryan kena recurring OM, kali ni saya refer pd Dr Samril, ENT specialistkt SALAM medical Center. Dah dua kali follow up dah..alhamdulillah ok, tp until today kena continue medication. nk avoid dr dia kena flu balik.

Amar yg sakit mata.

Minggu pertama, hanya dua pesakit yg kena kuarantin

Sedulang ko ubat

Minggu kedua empat empat kena kuarantin. bertambah pesakit sy


Melepek tido
 
dugaan kan? dahla waktu tu sy tgh kena bronchitis, batuk non stop..suara tiga minggu mcm suara Jamal Abdillah. hehehe

hari ni setelah segalanya berakhir baru sy mampu nak cerita. terkini, minggu lepas hubby jatuh motor waktu balik dr kerja time hujan lebat. motor tu baru je kelaur dr workshop, ni eksiden pulak. syukur time tu hubby pakai all thesafety gear, ride jacket, fullface helmet, and kasut. seluar je koyak rabak sbb dia pakai seluar kerja so kulitlutut, kaki tersiat kena tar jalan. Syukur waktu tu, treler yg kt blkg dia nmpk insiden dia jatuh terseret tu, so treler tu smpt brek dan stop before sampai kt tmpt kejadian. Syukur umur hubby sy masih panjang and takde kecederaan serius. sungguh teruji jiwa raga sy. Saya bersangka baik dgn Allah. Allah uji pada insan yg mampu terima ujian.


Antara tmpt yg cedera.
 
motor yg cedera teruk

Semoga segalanya dipermudahkan lepas ni. amin
 

Cerita pregnant and throwback story bersalinkan super hero

Aduhai lamanya tak update blog ni. Lama tak update kisah diri dan anak2.. sekali sekala kita ubah topik..bosan jugaklah kalau bila buka blog sy ni asek nmpk cerita Shaklee and projek rumah kan?kan? hehehe

Alhamdulillah, sy dah masuk 36 weeks pregnant. Macam mana rasa? aduhai, mmg teruji, maklumlah perut dah memberat, baby dah mula turun kebawah..asek nak gi toilet je rasanya. heart burn pun dah start rasa and selera makan berkurang. sy tak rasa nak mkn sgt, and seriau kalau mkn yg pedas2..mmg tak lena tidur sy dibuatnya.

saya ke office mcm biasa, drive sorg diri lepas drop anak2 ke school. Kengkadangrasa mcm tak larat sgt, tapi x smapai hati nak susahkan en hubby untuk hantar sy, sbb office kami berlainan arah.

insyaAllah hujung Mei ni kami akan timang anak kelima..semoga selamat hendaknya.

bila dah hujung2ni mulala nak throwback citer deliver anak2 yg seblm..hehehe senyum sengsorang bila baca kat entry yg dulu2. seram pun ada gak.hihihi

Anak2 semua excited menunggu baby aisyah keluar dari perut mummy. Aryan dah start super jeles especially bila dia nakal2 abang2 ugut xnak syg dia, nak syg baby aisyah je. hihihihi.. jgnla aryan pukul baby ye syg..

serius sy taksabar nak deliver baby ni..tp bila memikirkan kelengkapan baby lom beli lagi,barut, tilam semua tah kat dlm storage box yg mana satu..so harap baby bersabar ye sampai weekend depan. mami baru nak start mencari.

projek bilik baby dah kelaut. tunggu baby keluar dululah br mami deko. mami tak ada masa.masa mami penuh dgn aktiviti dgn abang2. rasa bersalah sungguh dgn baby yg sorg ni, parents lain sure excited beli baju baby in pink. tambah pula kalau first princess in family. tapi mami lg sibuk dgn projek tembok kat luar. so sorry dear...dlm seminggu dua ni mami akan start shopping.

hr ni feeling feeling flashback balik kisah kelahiran super hero.

cerita deliver Adam: http://cikpuansarah.blogspot.com/2008/12/aku-kembali.html
cerita deliver kembo: http://cikpuansarah.blogspot.com/2010/01/finallycerita-panjang-lebar.html


Rupanya saya tak cerita kisah saya deliver aryan dlm blog..kekeke wajib citer ni untuk rekod. nanti aryan besar, dia patut tahu apa yg berlaku dlm labor room.

Cerita ringkas rentetan sejarah deliver aryan

sy deliver di PP*M. Hari Ahad, di bulan pose. so bygkan weekend, standby doc and doc yg duty mungkin x seramia hr biasa. dkt waktu sahur, water bag leak, saya rasa basah..sy ingat sy terkenching..bila berdiri lagi byk kuar, mcm air takde kaler. panik juga sbb tka pernah ada experiencecamtu.

sy kejut hubby yg sdg tido..hubby mamai lagi, sy bgtau rasanya dah nak beranak kot. waktu tu anak2 yg lain dah dihantar ke kampung. adik kesygnan sy ada dikampung tolong jagakan tiga org hero.

so hubby suruh sy bersiap,kami gerak ke hospital dlm pukul 5pg, hubby singgah beli roti, air..sy smpt minum neskepe..sy kompomla tak pose..yg hubby tu kena sahur lakan..

sampai di spital dlm kul 6.30pg..nurse terus bawa ke bilik labor room. labor room PP*M ni dkt wing baru, derang baru pindah je dr wing lama..so semuanya serba baru, cantik. satu bilik satu patient...sy diberi ubat untuk buang air beso, settle semua doc dtg check bukaan..br tiga cm. saya frusmaklumle waktu kembo dulu, rilek je takde rasa apapun tau tau dah bukak 6cmt. lepas dia check rekod antenatal sy, tanya itu ini, dia tanya sy nak biar buka sendiri secara normal or nak dicptkan?

memandangkantime tu bulan pose, sy kesiankan hubby yg kena tunggu sy kt luar.*tak best pasal spital ni, hubby tak dibenarkan teman kita dleiver baby. kalau nka tunggu secara normal, mungkin mlm or esok pagi baru deliver baby. kalau induced, doc ckp kul 11-12 noon baby keluar.

so sy decide untukdiceptkan proses dilation..doc pecahkan waterbag. satu ubat dimasukkan kt urat tgn sy..pastu contraction mula terasa. mkain lama makin kuat. oh ya sblm tu doc dah warning, pakar bius takde untuk bg epidural. what da fish! hohoho abesla aku.

disebabkan ada byk kes kecemasan berlaku and ramai plak wanita2 nak bersalin..doc mcm tka cukup tanah berlari masuk room by room..saya rasa annoyed sbb takde sapa dtg bg sokongan moral kt sy, dahla hubby tak boleh tmn..berbeza dgn HUKM, midwife sentiasa dtg check..bg kata smgt..yg kt spital ni mmg x patient frenly langsung. masa tu tak mampu nak ngumpat dlm hati..sakit contraction bapak la kan ..hihihi

saya dok tgk contraction and heartbeat baby kt mesin tepi saya..last2 sendiri decide bila time ku nak teran. apa taknya..sy tgk graf, heartbeat bb mcm dha drop sket..contraction gila kuat...masa tu dkt pukul 9 pagi. sy ckp dgn nurse, dia cuma senyum suruh sy tunggu jap...apa sekejapnye..rasa cam baby mmg kt pintu rahim dah..last2 saya sendiri decide untuk teran..sy teran sekuat hati..mmg terasa mcm kepala baby dah nak keluar..kebetulan nurse dtg..terjerit dia bila nmpak kepala baby..

terus dia jerit panggil doc, tp masa tu dia dha pun sambut baby tu..tinggal nak teran untuk kuarkan bahu je..another push, keluarlah baby Aryan bucuk sy tu..sy nanges sekuat hati..saya nanges bukan sbb terharu bb selamat..sy nanges sbb saya rasa nak maki hamun je semua yg ada dlm labor room tu sakit hati, annoying..tp memikinrkan kang kalo ku ckp mcm org gila, sapa nak kuarkan uri and jahit luka? tol tak? hehehe

sabo je la..

ha pasal uri, pas masuk wad,saya mcm ada bleeding luar biasa, sakit perut yg amat sgt..rupanya ada lagi uri tertinggal yg dok amoi tu tak kuarkan abes. tgh mlm ada doc lelaki dtg korek kuarkan ketulan uri yg tinggal..what da fish! sakit ko dahla kt bawah tu luka..dahtu  doc tu rilek je korek2.. kesimpulannya mmg night mare. seriously nightmare..sy syukur sbb Aryan slmt lahir dan sy selamat.

oh no..bila pikir experience lahirkan aryan ni..mmg seram sejuk nak menghadapi lagi satu proses kelahiran..semoga kelahiran puteri pertama kami ni dipermudahkan Allah s.w.t

Amin