Sunday, March 2, 2014

Progress Rumah : Living room {Before and After}

Hi Ladies! Assalamualaikum

Dah empat bulan pindah ke rumah sendiri, masih byk kotak yg belum dibuka..hihihi
Byk lagi perabot dan peralatan yg x diletakkan ditempat yg sepatutnya. tambah pula time pindah tu sy tgh mengandung, mmgla progress pun slow motion mcm siput.

Alhamdulillah untuk bhgn dlm rumah, renovation untuk hal2 yg basic dah complete mcm plaster ceiling, wiring, lighting and grill.

tapi banyak lagi yg sy kena buat especially tang nak organize brg2 bg kemas dan teratur.

Walaupun rumah ni landed house 4 bilik 3 bilik air, corner dgn lebihan tanah 20kaki..tapi build are nye kecik yg amat. saizbilik alahai comelnye..saiz rumah sendiri hanya 18x55. sudahla kurus, pendek pula tu. hihihi

So skrg ni, kami kena fully utilize tanah yg ada kat tepi dan blkg untuk tmbhn bilik/ruang. skrg ni project tmbh dapur masih WIP. insyaAllah bhgn dapuur dah siap, ruang dapur skrg akan dijadikan dining area.

Ok just nak update progress ruang tamu saya.

Ruang tamu dibahagikan kepada dua bhgn..tp sbnrnya langkah dua langkah dah sampai ke bhgn yg satu lagi..kekeke

satu untuk tetamu dtg bertandang, nk minum kopi sng sket sbb ada coffee table. satu lagi family corner, tmpt bebudak tu nak melompat, baring tgk tv walaupun ada tetamu. huhuhu

mmg sukar nak maintain dua kawasan sbb actually space tu kecik je. apapun sy cuba untuk membuatkan ia sesedap mata memandang. susahnyelah..dgn masih ada kotak di sana sini.


Sebelum: Ni masa sy tgh berdiskas dgn kontraktor untuk pasang lampu

Selepas: Ni lah keadaan living room saya skrg dr dapur..dekorasi x abes lagi. langsir pun carry over dr ruamh lama sebenarnya.
Selepas: Ni bhgn kengkonon untuk tetamu dtg. Tv br sy gantung di dinding sbb anak2 memanjat. wayar pun masih berserabut. dinding dha dicat warna brownish grey. tp masih lagi kosong. meja tu pun sy lom deko lagi.sdg mencari table runner yg sesuai.

Next Project:
1. Gi daiso beli tube cover wayar berselirat
2. Tukar Langsir, tinggikan length langsir dari siling. eyelet curtain perhaps with sheer curtain
3. decorate sket meja with flowers,table runner etc
4. Kufi Khat kiri dan kanan? or maybe another ikea rack with frames, fake plants, dsplay items on it. xde idea
4. Too dull, i must place green plants kt corner.

 
Sebelum: Gambar masa dtg nak cuci rumah. bawah tangga

Selepas: Letak L Shape sofa bawah tangga- so called family corner. Nmpk bky throw pillow? kalau weekend sehari lima puluh kali saya kena susun balik ditempatnya..penat woo.

Next project utk area ni:
1. Hilangkan helmet tu
2. dua pic frame kat bawah rack
3. Tukar cover throw pillow

Pic ni: mmg serabut tgk. tool kpeunyaan hubby tu berharga. kalau letak diluar pasti hilang.
Tgh dok fikir kt mana nak simpan

Next Project:
1. Pokok hiasankat area ni
2. Hubby akan pindahkan semua gadget2 dia ni ke small storage area yg soon akan dibuat.

My favourite frame. Gambar Amar, Adam dan Amir. Sy printgambo hitam putih and framekan..

Frame ni gantung kt tangga.

Menyahut Cabaran Bulan March dan April tajaan Rehanswardrobe

7 comments:

Tishya said...

cantik la rumah sarah! tp yes, toolbox tu serabut. huhuhu takde store room ker?

Fizah said...

ruang bawah tangga adalah super mencabar utk disusunatur. sy pernah ada pengalaman sekali duk rumah gini..rumah sewa. memang silap susun tak functional ruang tu. tapi apa yg sarah buat ni mmg bagus sgt...jadikan ruang bwh tangga part of family area. memang bagus! tak sabar tgk outcome to do list sarah tu..pasti kebabom! =)

siti norsarah Aminuddin said...

tak ada store room tisya. tu lah masalahnya. menunggu hubby dgn sabar buat mcm small garage kt luar untuk peralatan berkebun n tools.

tq fizah..insyaAllah ada budget, ada perubahan sure sy updet punye. now tinggal duli seadanya. hihihi

Tautan Hati NabilaHasyim said...

ok, nk tgokmyg small garage tu..
umah saya pun xda stor.

tapi ruang kat luar masih ada kosong.
nanti share kt blog ye..

TQ

me.ronazil.ab said...

agak2 kalau naik tangga tu pakai kain...org bawah tangga leh nampak tak...hehehhe....ape2 pun cantik n kemas....gd luck

siti norsarah Aminuddin said...

of course nampak hehehe tp saya the only lady in the house..yg nk tgk hubby dgn anak2. hahaha

sya said...

suke tengok kerusi makan kaler putih tuh...cantik ;)