Friday, March 21, 2014

Jom Usyar: Rumah Halus -Tiny House

Di luar negara, terutamanya negara maju, ramai yg homeless sbb tak mampu menyewa rumah. yg bekerja pun  belum tentu dpt membeli rumah sbb harga rumah kt tmpt tempat diaorg terutamanya kawasan bandar  mmg mahal.. takyah ckp pasal harga rumah kt obersee tu, harga rumah kt mesia pun mcm dah tak masuk akal. jd terpaksalah juga beli dgn pemaju2 dgn harga yg mahal. endingnya, kita kena bekerja smapai ke tua untuk selesaikan utang piutang rumah,keter bagai.

Sempena smgt saya yg berkobar2 (ekeleh poyos)  untuk tukar lifestyle ke arah minimalist and simple, sy pun dok layan blog2 website yg cerita pasal financial freedom bagai. Antara solution untuk insan2 yg tak mahu berhutang ialah dgn memilih cara hidup simple, dan bina rumah kecil. mmg kecil tau! serius cam tak percaya je saiz rumahnya. dah tu portable, ko boleh angkut je kemana ruamah tu dgn truck. hehehe. yg ajaibnya rumah tu lengkap tau. ada tmpt lepak, tmpt tido, toilet, and kitchen.

ok, bukanlah niat sy nak pindah kerumah halus tu. anak ramai kot. takkan nak dok rumah cinonit tu. hutang rumah pun dah buat. takleh bayang kalo buat rumah halus tu, camne saya nak parking..boleh tak agaknya parking rumah kt tanah reserve ktm, or tanah reserve tnb..huhuhu. mau kena halau..nk view cantik sket, pi parking kt tepi tasik shah alam nun..

point sy nak share pasal tiny house ni, nak share idea susun atur rumah tu. bila rumah dah kecik, mmg kita kena kreatif nak susun atur brg. so automatik kena jadi seorang yg superorganized. ehem..rumah sy halus juga, besar sket je pon dari rumah omputih ni..so sy kena belajar untuk kurgkan brg2 yg takperlu dan memaksimumkan ruang yg ada.

oklah..malas nak ckp byk..jomla tgk camna mat saleh2 ni organize rumah derang. kengkadang terpikir, best gak buat rumah kecik ni, habuan saya dan baby Aisyah main pondok2. tmpt mummy and daughter melepak baca novel and tea party berdua..weee

source: http://tinyhouseblog.com  more interesting story and details of the tiny house can be read from this blog.











No comments: