Monday, March 31, 2014

Osteoporosis? sakit sendi? selalu migrain? gastrik? jom try Shaklee OsteMatrix

Produk dari Shaklee untuk anda yang:

1. Masalah Osteoporosis
2. Sakit Sendi dan tulang
3. Mengamalkan pemakanan yg tidak sihat - minum alkohol, softdrink,coffee etc
4. Mengalami masalah PMS
5. Mahu menstabilkan tekanan darah
6. Ibu menyusu
7. Wanita mengandung
8.Mengalami masalah gastrik
10. Sering Migrain
11. Sembelit


Apa yang best pasal OsteMatrix berbanding pil kalsium yg lain?

Kebaikan pil kalsium OsteMatrix Shaklee:

1. Senang ditelan
2. Cepat diserap oleh badan
3. 4 tablet sehari mencukupi keperluan kalsium badan uolls. so siapa tak suka minum susu, boelh ambil OsteMatrix
4. Mengandungi 1000mg kalsium untuk setiap tablet. bukan tu saja, dlm Ostematrix juga ada:
a. Margesium
b. Vit D
c. Vit K
d. Boron
e. Manganese
f. Zink
g. Copper





Kenapa vit kat atas tu sgt penting? sbb vitamin tu mcm simen yg akan mengikat kalsium mcm batu bata nak bina rumah..camtulah kalsium..dlm tulang, kalsium tu mcm batu-bata, vit2 yg disebut kt atas tu mcm simen yg akan pegang batu bata tu kasik kukuh. :)

Cer bayang dah umur 40an, belum bercucu, sakit pinggang, sakit lutut. dah bercucu, bongkok tiga pula..tulang dah rapuh..jatuh sikit tulang patah.  takutkan? nauzubillah...selagi boleh ikhtiar, kita ikhtiar..jaga tubuh badan kita sebaik mungkin.



Saya dah cuba dan saya sgt yakin OsteMatrix dpt membantu uolls mengurangkan/mengatasi masalah di atas. Kita cuma ikhtiar, doa mohon Allah berikan kesihatan yg terbaik pada kita semua.



 

Monday, March 24, 2014

Projek DIY dgn Adam : Diaper Storage box

cerita rumah:

Weekend yg x byk progress. bilik baby yg konon nk deko tu masih mcm tu le rupanya. hihihi

Saya cuma smpt membasuh plastic containers n lids masuk dlm storage box yg besar dan susun seadanya.Biar dulu disitu hingga siap kitchen cabinet. Jjanji semua containers tu dah siap siap dipairkan dlm penutupnya so senagnlah nak cari. Tak dela nk kena godek bg sepah semua br jumpa pasangannya.

Other than that, sy dgn adam dan aryan sama sama buat kotak storage diaper. Cadang tu nk beli basket tuk diaper aryan. tp bila tgk kt blog geng susun atur, byk idea guna kotak terpakai n wrapping paper. maka terhasillah aktiviti diy anak beranak. hihihi Memang jimat..comel lak tu. saya suka! saya suka!

Aryan gunting penutup kotak..

kite gam kat body kotak nak lekatkan wrapping paper

Kita gam lagi! gam lagi! meleleh air liur Adam leka gam

Aiseh, wrapping paper x cukup..camne ni?

Ha..ni solutionnye ye tuan tuan dan puan puan

Lepas dilekatkan kan dgn black board sticker

Tada! dah siap

Tuan empunya diaper berposing dgn diaper nya

okla ..tu je nak update..bye!

Friday, March 21, 2014

Jom Usyar: Rumah Halus -Tiny House

Di luar negara, terutamanya negara maju, ramai yg homeless sbb tak mampu menyewa rumah. yg bekerja pun  belum tentu dpt membeli rumah sbb harga rumah kt tmpt tempat diaorg terutamanya kawasan bandar  mmg mahal.. takyah ckp pasal harga rumah kt obersee tu, harga rumah kt mesia pun mcm dah tak masuk akal. jd terpaksalah juga beli dgn pemaju2 dgn harga yg mahal. endingnya, kita kena bekerja smapai ke tua untuk selesaikan utang piutang rumah,keter bagai.

Sempena smgt saya yg berkobar2 (ekeleh poyos)  untuk tukar lifestyle ke arah minimalist and simple, sy pun dok layan blog2 website yg cerita pasal financial freedom bagai. Antara solution untuk insan2 yg tak mahu berhutang ialah dgn memilih cara hidup simple, dan bina rumah kecil. mmg kecil tau! serius cam tak percaya je saiz rumahnya. dah tu portable, ko boleh angkut je kemana ruamah tu dgn truck. hehehe. yg ajaibnya rumah tu lengkap tau. ada tmpt lepak, tmpt tido, toilet, and kitchen.

ok, bukanlah niat sy nak pindah kerumah halus tu. anak ramai kot. takkan nak dok rumah cinonit tu. hutang rumah pun dah buat. takleh bayang kalo buat rumah halus tu, camne saya nak parking..boleh tak agaknya parking rumah kt tanah reserve ktm, or tanah reserve tnb..huhuhu. mau kena halau..nk view cantik sket, pi parking kt tepi tasik shah alam nun..

point sy nak share pasal tiny house ni, nak share idea susun atur rumah tu. bila rumah dah kecik, mmg kita kena kreatif nak susun atur brg. so automatik kena jadi seorang yg superorganized. ehem..rumah sy halus juga, besar sket je pon dari rumah omputih ni..so sy kena belajar untuk kurgkan brg2 yg takperlu dan memaksimumkan ruang yg ada.

oklah..malas nak ckp byk..jomla tgk camna mat saleh2 ni organize rumah derang. kengkadang terpikir, best gak buat rumah kecik ni, habuan saya dan baby Aisyah main pondok2. tmpt mummy and daughter melepak baca novel and tea party berdua..weee

source: http://tinyhouseblog.com  more interesting story and details of the tiny house can be read from this blog.











Thursday, March 20, 2014

Wednesday, March 19, 2014

Set Menyusu Shaklee memang terbaik

Salam,

Entry ni nak kongsi tentang set menyusu Shaklee.

Saya berani promote set ni pada korang sbb sy sendiri dah try, saya sendiri dpt rasa bezanya. Sy takkan berani promote kalau produk tu xbagus. serious mgm berbaloi consume set bfeeding ni. badan lebih sihat, segar dan bertenaga. Bila badan kita berada dlm keadaan terbaik, mmg susu akan terhasil dgn lebih byk.bolehn mpk connection nye kan?

 tp dgn set menyusu shaklee yg ada:

b complex membantu menenangkan mummy yg stress. bila mummy dlm keadaaan stress, penat, mesti akan rasa susu berkurangan. bygkan baby dok berjaga malam, baby merengek, mummy x cukup tido..nak uruskan ruamh tangga lagi..mmg stress.


vitalea mengandungi segala nutrien yg diperlukan badan dan mencukupi apayg x cukup. mmgla kan,bila sibuk dgn hal anak , rumahtangga dan ada mummy yg bekerja,mkn pun tak tentu hala.
Vit c improve immune system. mmgla penting. as a mom with baby, badan kita kena sihat..x boelh selsema. karang jangkit dgn baby kan susah.


OsteMatrix. - ni mmg supplement favourite. kalsium penting untuk tubuh. tambah bila kita bfeed baby, kita perlu more calcium untuk tmapung keperluan calcium badan. Bila bz, nk minum iar pun tak sempat, apatah lagi nak bancuh susu kan?
 


ESP - yea! saya suka. ESP ni xbfeed pun sy ambil..smapai skrg tgh ngandung pun sy ambil ESP..must have food supplement di rumah. ESP ni my energy booster. bila sy minum, sy rasa bertenaga. buat kerja ruamh rileks je dari pagi sampai petang. kulit pun lebih cerah, dan kurg masalah jerawat.

alfalfa - org mmg kenal alfalfa sbg herba pelbagai guna. untuk ibu yg menyusu, it helps mummy produce more milk. kiranya milk booster la.




So pada mummy yg rasa susu kurang tu, jgn lengah2..meh try set Breast feeding / menyusu shaklee ni. Selamat, suci, bersih, halal dan organic.

kalau berminat nak full pack /trial pack, boleh sms/whatsapp sy 0193833108 or email: siti norsarah@gmail.com

Shaklee ada mcm2 set mengikut keperluan individu. Sbg independent distributor shaklee, adalah menjadi tanggungjawab sy untuk membantu pelanggan dgn memberikan cadangan maknan tambahan yg sesuai mengikut keadaan kesihatan pelanggan tu.

 

simplicity and minimalism




Hari ni saya melayan blog blog yg berkongsi tips untuk hidup mudah, iaitu simple life dan minimalist.

Seronok jugak melayan blog yg discuss pasal ni especially bila byk tips2 DIY, menggunakan kreativiti yg ada untuk menghasilkan sesuatu yg berguna untuk kegunaan dlm rumah tanpa perlu menggunakan wang yg byk.

menarik. antara idea yg boleh digunakan untuk menjimatkan wang, selamat untuk kesihatan juga:
1. tanam organic veggies and fruits
2. preserve hasil tanaman sendiri. mcm kita buat jeruk tu la..
3. homemade soap and detergent liquid
4. recycling
5. reuse things jadikan brg keperluan rumah yg lain
6. homecook from scratch- plan ahead menu
7. Plan for groceries shopping - pergi ke convenient stores yg ada SALE. beli byk2 buat stock
8. jimatkan wang, berli brg keperluan bukan kehendak. dgn cara ini, anda boleh berjimat untuk achieve financial freedom. pencen cpt. tak perlu rat race cr rezeki pagi buta tinggalkan anak2

sesungguhnya kenapa sy sibuk to blogroll entrysebegini? sbb dua hari ambik emergency leave, dua hero saya sakit. hr ni masih belum sihat sepenuhnya, tp sy kena bekerja. rasa mcmsakit hati bila fikir sy bekerja untuk wang bayar hutang.

so nak cpt berhenti kerja..kena ubah lifestyle. Live a simple life. eceh mcm skrg extraordinaire sgt life ku..kekekek



Monday, March 10, 2014

Jom usyar: my little sister's house

Rasa mcm nak buat entry2 khas mengusyar rumah org. hehehe seronok tgk progress rumah orang sbb secara automatik saya akan termotivasi untuk cantikkan rumah sy juge.

Entry kali ni sy nak update progress rumah adik perempuan sy, cikpuan Amirah. Rumah dia ni takdela wow mcm rumah yg kita dok tgk dlm pinterest or blog deko tu. cuma yg sy kagum, adik sy ni baru berumur 25 thn.. berkahwin umur 23thn. Tapi rumah dia lagi teratur dari rumah akak nya yg sulung ni. hihihih

Masa adik sy bertunang, adik ipar sy dah beli rumah teres setingkat. rumah ni siap sethn yg lepas. saiz rumah 20x70. 

Dah dekat setahun tinggal di ruamh ni, adik sy decide nak buat small house renovation. Antara renovation yg dibuat:

1. Besarkan gate, tambah tembok
2. Besarkan dapur
3. Kitchen cabinet
4. Plaster ceiling
5. Cat dinding

Sy tak tahu apa temanya..kekeke tp bg sy sedap mata memandang, kemas dan teratur. Adik sy ni dari kecik mmg sgt pengemas. Menyampah tau bila time nak raya, dia akan bg arahan paksa sumeorg kemas rumah. bukan takat kemas, celah2 almari, tingkap, kabinet, rak tak boleh ada habuk langsung. Siap kitaorg buat keje, dia jadi QC Audit hasil kerja kitaorg. Sapa tinggalkan cap jari dkt display cabinet kt living room siapla kena bebel.

Adik sy ni bertuah sbb hubby dia pun pengemas dua kali lima dgn dia, sama naik je peel derang ni. Adik ipar saya ni balik keje penat2, tak sempat rehat, panjat tangga buang habuk kat lampu kipas. so kalau gi rumah derang ni, sy cuak sket sbb hero2 kecik sy pakar sepah rumah. kekeke

ok jom le tgk progress terkini rumah dia. sorry gambo takde kronologi sbb tuan rumah yg ambik gambo. mmg ikut dan je dia ambik.


Ruang Tamu

Masa tgh renovate:


Lepas renovate: 

Tuan rumah lom habis mendeko lagi. maklumle baru je siap. tapi akak nye ni tak saba nak updet gamba dlm blog.



Takde gamba living room penuh. tuan rumah malas nak ambik gambo sofa. sofa derang ni pelik sket. kaler baby pink and baby blue. saya seram nak kasik anak2 dok atas sofa tu takut terlekat kesan coklat, gula2 kat sofa tu.mmg naya.


Habis renovate - Before and after 

Table top coklat tu actually dah ready made. pemaju dah buat siap2. mulanya adik sy plan nak tukar tile,tp memikirkan budget tak cukup. derang pakai je la table top seadanya.

                                        

                                       


 

Sy publish gambar ni tuan rumah tak tahu. kalau dia tahu, sure dia kemas kaw kaw hampar kapet bagai baru dia amek gambar..hihihi.


House Project: Tambah dapur dan tembok rumah (Episod 4)

Salam

Update progress construction rumah kitaorg. Selepas struktur tetulang dah siap dibina, barulah hubby mengatur bata2. Semua kerja2 tu mengambil masa dlm seminggu juga rasanya. lantai dapur pun kena letak steel wire kat atas lantai, then barulah konkrit dituang untuk dijadikan lantai dapur.

Pekerja tunggal saya. hehehe


Ni keadaan dapur yg dah disiap pasang bingkai pintu dan tembok belkg yg ditutupi sepenuhnya. tembok blkg yg sederet dgn dapur x dubuat lubang angin memandangkan kitaorg plan nak buat small garage di sini

Pandangan dari blkg rumah 

Hubby sdg mengatur bata tembok.

Ada sedikit lagi progress rumah sblm kerja pembinaan dihentikan atas sbb2 yg x dpt di highlight di blog. insyaAllah esokkerja pembinaan disambung semula. next phase adalah membina bumbung dapur, tembok di sisi rumah. kali ni kerja lebih challenging sbb tembok tu ada lubang angin dng design yg agak tricky. dah siap baru update ye. kasik surprise sket. hihihi

Sunday, March 9, 2014

MH370 - Kepulanganmu di nanti

Semoga Allah permudahkan SAR team mencari lokasi aircraft MH370.
Semoga semua penumpang selamat
Semoga ahli keluarga penumpang tabah

*mode sedih. Sepanjang sabtu dan Ahad hanya menghadap Astro Awani dan FB. mengharapkan MH370 segera ditemui.

Semuanya atas kehendak Allah S.W.T. bersangka baik dgn Allah, pasti ada hikmah disebalik kejadian ni,



Wednesday, March 5, 2014

Pengurusan kain baju super hero

Saya dok tgk blog2 susun atur..sungguh jeles dgn cara derang susun atur kain baju anak2. oh my! sy mesti tiru. so creative, well organized dan sng nak uruskan kain baju bila dah ada sistem. anak2 pun sng nak cari kain baju dioarg.

Lepas sy kena warded hari tu, mmg isu hubby adalah nk cr kain baju anak2. kebetulan masa tu, baju dua hari tka berlipat,,so ada sbhgn bj dlm longgokan atas sofa. yg dlm almari pun masib bercmapur aduk. hanya sy dan anka yg sulung, Adam je tahu mana baju dia dan adik2nya. hihihi

menjadi satu masalah sbb bila beranak pinak ramai ni, wardrobe kena kongsi sbb rumah kecik. sy x boleh sediakan wardrobe kt anak2 sorg satu. insyaAllah kalau bilik dah ditambah, bolehla bg almari baju dan katil sorg satu. so as of now, korang kecik lagi, kongsi je la eh..hihihi

So ..inilah keadaan skrg almari bebudak ni.


Ni Sbhgn daripada almari. x ada partition, kotak cantik untuk susun baju2 tu. hihihi

nak memudahkan pencarian baju2..baju siang dan pyjamas saya dah pairkan siap2. so bila ambik dah siap ada sepasang. takdela kes bebudak ni pakai t shirt merah and seluar hijau. hihihi


Ni gambar di other side of almari. Yg bhgn ada cermin tu ada kabinet kecik. yg dlm cermin tu le tuan punya blog. gigih ambik gmaba pagi buta sblm gi keje

Tada! ni dlm kabinet. kan sy dah takde meja solek..so tumpang sat brg2 mekap kat sini.


Ni dlm laci bawah kabinet kecik tu..sy simpan spek mata hitam agogo derang, kopiah and topi derang.

apa agaknay aksosori hero2 ni dah besar nanti kan? mesti penuh laci..kekeke

Anyway, untuk sy, kalau sy berjy lipat kain baju setiap hari (nk highlight lagi: sehari berpuluh helai baju kena basuh dan sidai). sy ok je dgn sistem closet budak2 ni. Asal sy tahu mana nak cari sudah.

Tp sy bercadang, lepas settle projek bilik princess, projek dapur dan tembok, projek garden, dan projek ruang tamu, (mak ai byknye projek), sy nak upgrade almari bebudak ni kasik kemas, teratur mcm geng susun atur buat. teirngin nak guna area yg kosong dlm bilik hero2  untuk buat open closet  mcm ni:

Rasa boleh buat ni. Tp lmbt lagi lah nak siap. 

Pelan pelan ye Sarah..awak tu mak buyung