Tuesday, February 25, 2014

whole week strory : Warded - Blood Transfusion & Berkelah di Pantai Kelanang lagi

Lama menyepi bukan sbb busy, tp sebab kesihatan tak mengizinkan. patutla last week sy cpt letih, nak buat kejra rumah pun x ada daya, rabu dan khamis saya bercuti untuk follow up check up dkt hospital putrajaya and KK. hari khamis tu masa tgh check perut, sy raa pening..kepala saya nmpak semua benda berpusing2. Doc ckp, tak bolehla nak biar, tu tanda hb sy terlalu rendah dan bahaya untuk saya and baby. SAtu lagi surat rujukan ke hospitla di buat. Doc nak minta hantar guna ambulance, sy tka setuju memandangkan sy bawa amir masa check up tu. so sy minta en hubby yg hantarkan.

lepas lunch, teruske hospital putrajya, tunjuk result darah dan ref letter, derang hnatar sy ke labor room untuk screening. another set of blood test lg kena buat, heart rate sy laju dr biasa, doc decide untuk transfuse darah. plan doc 2 pint darah akan dimasukkan dlm badan sy untuk increase hb. so bermlmlah saya mlm tu di ward sbb esok pagi2 start transfuse darah

En Hubby sgt unhappy. dia panik kena handle anak2 sorg diri dgn ruamh bersepah, kain baju tak lipat and bj sekoalh anka tak iron. mmg keadaan rumah tunggang langgang sbb sy mmg rasa letih yg amat, asek berbaring je dua hari sblm kena warded tu. sy minta hubby bawak balik je anak2, bg diaorg mkn and tidokan dioarg. cuma pagi2 en hubby kena iron baju anak2..kerja yg dia tak pernah buat selama kawin dgn sy. in fact kt mana baju anak2 and baju sendiri pun sy kena bgtau. manjakan hubby saya? hehehe

so bila saya sakit, terpaksalah semuanya berdikari. Adam bgtau ayah lokasi baju..hero2 gotong royong lipat kain, sidai kain and ayah iron uniform baju sekolah hero2. *mami proud of you ayah :)

balik ke cerita saya di ward..masa cousin saya dtg bawak mknan, dia ambil gmabar saya di ward..mak ai..pucat lesi muka..bibir saya warna gelap..mata lebam. patutla doc nak masukkan transfuse darah. esok pagi bermulalah episod tambah darah...first pint, ok..smooth laju je darah mengalir masuk..pukul 12 lebih satu paket darah berjaya masuk. berdebar sungguh rasa..takut blood tu tak sesuai dgn sy..alhamdulillah tkade tanda rejection berlaku. every 15 minutes nurse akan ambik bp reading sy. normal. darah diterima elok dlm badan







2nd pint dimasukkan pukul 6.30ptg. darah pekat sedikit..symula rasa x selesa. last2 ada blood clog kt tube so tgn sy start membengkak..nurse try flush dgn air..waaaaa saket ooo nurse tolng urut2 tgn yg bengkak..flush lagi air masuk..fuh! last2 darah berjy jugka dimasukkan t berjam2 jugak baru habis sepeket.
lega! takde rejection juga. sy rasa segar..doc yg tgk ckp muka i nampak pinkish sket. buat blood test lg sekali..hb naik 11.4. yea!doc bg balik. seronok! dua mlm kt wad mmg tak best..sorg diri. nasib baik ada tab, ada wasap and my dear beloved frens layan saya dari pagi sampai tgh mlm. TQ C-A-M. Love u more and more..muah!

sampai dirumah on Friday evening..hubby ajak lunch dulu diluar..dating jap smeentara menunggu pukul 6 untuk ambik buah hati 4 org tu. sesampai sj saya di rumah..masyaAllah..toy's room bersepah..my eyeliner dibuat pensel bebudak ni conteng kat dinding and atas lantai..gincu sy patah..kertas bersepah..buku koyak rabak. kain baju yg berlipat and tak berlipat bercampur mcm gunung. uwaaa tak tau nak cerita..sy terus migrain..migrain yg sgt kronik..jumaat mlm sy dah tka boleh bgn, sampai ke ahad pagi br migrain berkurang. reda sket sakitnya. itupun reda sbb hubby ajak berkelah kt pantai kelanang. x nmpak rumah terus sihat migrainnye..hehhee

tak ada gambar rumah bersepah..tak tergamak nka ambik nad post kt blog. sgt bersepah okey *nanges

btw ni antara gambar gedik bebudak ni. we really had fun kt pantai..tgh hari balik..energy and mood semua org di recharged semula. balik non stop sy mengemas dan akhirnya ahad ptg keadaan ruamh balik ke asal. phew!







2 comments:

Ayu Rashid said...

get well soon.
dulu kak ayu kerap sangat migrain. takleh panas langsung. kak ayu amalkan makan ostematrix. alhamdulillah, ada kesannya. amalkan selalu tau.

siti norsarah Aminuddin said...

oh yeke? ok..pasni tak boleh skip dah osteomatrix. thanks k ayu