Monday, February 3, 2014

Sambung cerita aktiviti anak anak

Sambung cerita, rakan blog minta sy upload gambar..mungkin nk dpt clear view dari story saya dlm entry sblmnya. Saya bukanlah seorang yg creative dlm mendeko rumah. Tambah pula kami baru berpindah di kediaman baru, jadi byk kerja2 dekorasi yg belum siap. apa yg saya dpt buat dlm masa terdekat, sediakan bilik aktiviti anak2 di tingkat bawah. sy beli rak ikea, meja ikea dan rak2 warna warni yg murah di Giant. saya sort je barang ikut kategori dlm plastic container. Gambar diambil masa ni sy lom habis deko..insyaAllah ada kesempatan sy upload wajah terkini bilik toy empar hero ni


Bilik Toy anak2

Hari minggu,saya plan aktiviti untuk empat hero supaya tak bosan. antaranya aktiviti mewarna, bermain lego, story telling. sy masih belum berupaya nak buat tema hujung minggu mcm rakan saya - Pn Zara..ada minggu temanya Dinasour, fairytale etc. hehehe. Tp mmg akan mencontohi mummy Zara plan for weeknd acitvity with the kids
Color time!
Anak2 sy mmg selalu kena cubit, sy cpt hilang sabar. kengkadang lebam juga dng hasil cubitan mak diaorg ni. puncanya sbb suka bergaduh, berebut toy etc. tgk rancangan parenting kt TV, sy cuba juga ikut style org barat didik anak2. kalau nakal sgt, buat time out. gambar kt bawah ni contoh kejadian Aryan kena time out. saya suruh dia duduk atas kerusi lepas dia bergaduh dgn abangnya. saya bg syarat dgn aryan, kalau aryan ready nk behave, mintak minta maaf dgn abang, baru boleh keluar. stgh jam kt situ sbb keras hati taknak mintak maaf. last2 mengalah. so berpeluklah sekejap, pastu gaduh balik..sigh!
Time out!
Weekend saya penuh dgn jadual. pagi2 bg dioarg minum susu. Adam yg umur enam thn pun masih menyusu botol dan sehari kekerapannya sama dgn aryan dan kembar..mencecah enam botol sehari.bygkan setiap kali membancuh susu, empt botol susu kena bancuh. minimum enam kali sehari. penat ooo..hehehe lepas minum susu, mandi, sarapan, and play time. pukul 1 lepas makan adalah waktu tidur mereka. saya bentang comforter, semua mesti tidur. wajib! minimum sejam. Aryan special sket, tidur di bilik atas, dia kena tidur dlm gelap dan takde org. kalau tak, sampai kesudah tak tidur
Day Nap
Dah jaga dr tidur siang, bolehla nak mewarna ke, tgk tv ke..ptg sy mandikan, bg pakai bj tidur..and lepas tu br buat homework. aiseh tadika pun ada homework. Aryan br 2 thn stgh, saya hantar ke tadika sekali dgn abang2nya.so dia join kelas empat thn..jadinya Aryan pun ada homework untuk dibuat. kikiki usually sy tak paksa Aryan mcm yg lain. ikut mood dialah nak buat ke tidak.

pukul 10 wajib semuanya tidur. Kembar dan Abang Adam dah tidur di bilik tidur dioarg. Bilik tidur tiga bujang tu hanya semata2katil dan carpet. tak ada toy, buku atau apa sj yg boleh mengganggu fokus dioarg untuk tidur.

Aryan masih tidur dgn mami dan ayah. Aryan ckp kalau baby keluar baru dia tidur dgn abang. janji palsu,..hehehe


5 comments:

Ummu Iman Amsyar said...

zara yg dimaksudkan tu saya ke? Ya allah..tidak sesuai dijadikan cth :D
tema semua adalah ad-hoc shj...

btw bilik toys/playroom korang sgt kemas!Kagum!! Mmg nk kna tiru rak tinggi and containers ikut theme tu..skrg playroom iman clutter ya rabbi.

siti norsarah Aminuddin said...

hahaha mmg zara..i am inspired dgn ur weekend activities..so tema weekend ni will be dinosor..*tiru.

kekeke

better put on shelves yg tinggi, safe plus kita boelh control which toys to play.

Fizah said...

sukalaa tgk susunatur bilik toy tu...mudah nak handle kalu letak atas shelf, dalam transparen box dan tinggi di atas. kemas tersusun je..best! =)

Tishya said...

wahahha aryan janji palsu.

btw bagus gk kan bilik tidur is katil n kapet semata. fokus tidur. betol tu.

siti norsarah Aminuddin said...

Fizah, terima kasih..apalah nk dibandingkan dgn deko rumah fizah tu. seharian sarah buat blog tour ur blog. hehehe

tisya..mmg kompom janji pelesu. tp mmg berkesan bilik witohut toys..derang akan bosan sbb baring je last last tido