Friday, February 14, 2014

Mummy's night and morning routine

2014 saya consider as our hectic year. Saya ada 4 pre-schoolers dan sorg lagi akan join the family in June '14.

Keempat-empat anak saya dah bersekolah tadika. ala..org dgr, tadika je pun...takkan tak boleh managekan? bukannya anak nak ambik exam besar pun..mmg betul..tp nak uruskan tu mmg satu cabaran untuk saya.

Masa twins kecil, rutin harian bermula pukul 5pg, saya mop lantai pukul 2pg, vacuum rumah di tgh mlm..mmg jiran hangin la kan :) Tp bila anak2 dha besar sikit, mami dah boleh tidur lebih so in between pukul 5.30 - 6 am mami dah jaga dari tidur. heaven!

bgn pagi, kalau stok baju uniform sekolah lom iron, pagi buta tu mami kena iron 4 set uniform hero, baju keje mami dan ayah..biasanya 20menet siap. hihihi

ayah bgn dlm pukul 6.10am..(mami yg tetapkan waktu ayah wajib bangun)..antara tugas ayah adalah mandikan empat hero, mamiprepare baju untuk daycareafter school and school bags heroes. bancuh susu seorang sbeotol, kena tunggu semuanya habiskan minum susu.

6.50am, mami sumbat semuanya dlm kereta, rempit ke gerai nasik lemak, kalau mami tka smpt prepare breakfast, mami akan tapau karipap 4 biji dan another kuih 4 biji..sumbat dlm plastik kecik buat empat set..bg sorg satu untuk bekpes kat school

sampai dkt school hero-hero..mami drop semua kt pintu sekolah..then rempit ke tmpt kerja.

pukul 6 ptg biasanya mami akan jemput hero-hero dari school, sampai rumah, bg mandi, rehat, minum susu, and main. after maghrib, after dinner, mami akan monitor hero-hero buat homework. dlm pukul 8.30pm, ayah buatkan susu untuk hero..then antara 9.30pm - 10pm tido time.

Sejak ngandung ni, mami cpt letih so tidur awal juga..tapi kengkadang dtg rajin, mami buat juga aktiviti mengemas ruamh, cuci toilet kt tgh mlm. habis settle house chores, baru mami zzzz

camtulah tiap hari pada hari keje..pada hr tka keje..tkg mood..kengkadang awal gila bangun, kengkadang kesiangan juga..hihihi

uniform skolah siap di iron

School bag and daycare bag

ni masa orientation week kena pakai tag

off to school

ready nak gi school. Amar tgh pulun habiskan susu sebotol

pesen ambik gambar hero-hero..mesti kena selonggok

sambutan maulidur rasul baru baru ni dkt school



4 comments:

Fizah said...

phewww byknya baju nk kena iron...;)

Wawa said...

bace td rase mak aiii penatnye...tp bila tgk hero2 begambo alooo comeynye...ilang plak rase penat td...hihi...
**sy anak baru sorg pun dah rase nak menangis...cane nak ramai2 ni...hihi..**

Ayu Rashid said...

Wow hebatnya. Menjadi inspirasi kak ayu. Semoga Allah bg kesihatan yg baik supaya dpt bergiat cergas :)

siti norsarah Aminuddin said...

Tak adalah hebatnya..tunggang langgang jugak..bila baca blog mummy , byk tips belajar untuk lebih organize and handle anak2