Sunday, February 9, 2014

House Project: Tambah dapur n tembok pagar (Episod 3)

As Salam

Sambungan cerita projek mega hubby ni..hehehe.

longkang untuktuang konkritdah dikorek..peluh jantan hubby keluar byk kemain..kekeke dah korek tanah tu, hubby masukkan pula besi kabel yg tebal (sorry tak tahu spec). mcm gambo kat bawah. susah jugak nak potong besi and bengkokkan besi jadi shape cenggitu. kiranya nak buat beam ni mmg rumit. tp kalau salah buat, rumah pula yg retak.


before

After

Dah selesai keje pasang besi tu, barulah aktiviti menuang konkrit dlm longkang. kena pula buat acuannya..karang simen tu bersepah2 tak ikut shape. Bhgn dapur ada empat tiang beam kena buat..another tedious job to do, mould menegegak dari papan dan kayu dibuat..ikat besi secara menegak dlm mould then tuang lagi konkrit.  so inilah hasilnya:
Before

mari kita tuang konkrit yea!

Bila  konkrit ygdituang dlm longkang tu dah kering, br boleh buat tiang pulak. untuk tembok, just pakai bata buat mould, then tuang konkrit dlm tu.

Ni mould utk tiang dapur. initial plan nk naikkan dinding10 ft..br ni hubby tmbh lg tiang jd 13ft xsilap


duration buat kerja tu sj only di bhgn blkg (belum lagi tembok di sisi dan bhgn hadapan ruamh) was about 3 weeks weekend dan ada beberapa hari public holiday.not bad la utk beginner mcm hubby tu. Tahniah hubby sbb berjaya ke level ni. apapun doa supaya main structure kukuh so dinding rumah tak retak.

dah siap kerja2 tu, barulah tiba the fun part..naikkan bata sbg dinding. tu nantilah citer eh..



2 comments:

Tautan Hati NabilaHasyim said...

hebatnya suami boleh bertukang macam ni..

senang nak renovate rumah =)

siti norsarah Aminuddin said...

Allahuakbar..takdela hebat mana Nabila. belajar dr org2 yg biasa buat. belum siap lagi. ada rezeki siap sy update ya progressnya