Wednesday, December 31, 2014

Hye 2015

My last entry for 2014. i would like to bid farewell to 2014, a year with full of drama, from the beginning of the year until end,i ve been challenged with so many things in every aspect of life. syukur alhamdulillah i manage to face all the obstacles very well.

I pray for the coming 2015 will be a year with full of happiness and barakah. insyaAllah

Saya beriman pada Allah, rasul, kitab Allah, hari kiamat dan Qada dan qadar dari Nya

2015 sy mulakan dgn exciting project..target sy untuk menjadi ibu yg superorganized but wan to learn to be frugal. Saya bukan seorang OCD tapi saya mahukan diri saya, kerjaya, anak anak dan suami terurus dgn sempurna tp dengan kesederhanaan

focus saya pada tahun 2015:
1. homeschool anak anak waktu cuti sekolah dan weekend.
2. pengurusan kewangan, house chores yg baik
3. makanan sihat dan seimbang untuk anak anak
4. saya mahukan kitchen cabinet yg selesa untuk sy memasak
5. explore bidang perniagaan dengan my the other half.

semoga tahun 2015 memberikan jutaan kenangan manis utk sy dan keluarga. amin

Wednesday, December 17, 2014

Projek Tembok dan Dapur

tak tau la part ke berapa dah..almost 11 months punye project u think. this is the latest progress..tembok almost  finish..base paint dah ubuh separuh..musim hujan aktiviti mengecat harus di hentikan. cat pagar dah beli..warna nya? jengjengjeng..nantila bgtau.

sekarang hubby tgh siapkan bumbung dapur yg di extend. lepas tu bolehla buat lantai, plaster dinding, wiring n konkrit table top. seronoknye sy..xada.kc pon x apa asal ada proper place for me to cook meals for my kids.

design gate dah finalized. as usual la..kalau buat sendiri mestila akan buat yg pelik pelik. design yg kami buat simple je. hubby beli welding equipment welding sendiri besi utk gate. karanya dah 40% completed utk gate depan. ada empat keping gate yg boleh lipat. tgkla bila tahun tah nak siap.

announcement: kepada penduduk bandar saujana putra yang nk welding exhaust motor, besi, touch up pagar, bolehla contact sy ye. kita caj harga kengkawan je..hihii

syukur, rumah comel saya makin complete. #smile

Tuesday, December 9, 2014

Projek Garden : Herbs and vege garden

Ala- ala kebun Jamie oliver gitu..objektifnya untuk menjimatkan kos bahan mentah untuk memasak, organik dan suci.

saya start dgn basic vege dan herbs dulu ; limau purut, daun kari, serai, bunga kantan, salad, bayam, kacang  botor, bendi, cili api, tomato, timun, daun kesum dan brokoli.

ini garden comel sy. alhamdulillah..skrg jd tmpt favourite sy dan suami...seronok tgk pokok membesar depan mata..feeling mcm tgk anak anak yg membesar. *actually x sabar nk mkn sayur yg di tanam sendiri.

Fun time : school holiday activities

Biasalah.. cuti sekolah sy krna sediakan aktiviti utk anak anak. seharian di taska, balik rumah kena ada satu fun activities utk diaorg. antaranya coloring, playdoh time, cooking, play with blocks.

walaupun age empat hero berbeza, saya jamakkan sekali one activity for all. hihihi x kisahla..janji korg x ngadap tab, hp games sepanjang mlm.

Makan-makan : Lunch @ Mr Food Putra Height

momen yg wajib sy simpan... mknan yg sedap bersama teman-teman yg sy sayang. rindu tisya, k irnie, izah, eli dan farida. bila la mk cukup korum CAM ni...

Saturday, November 1, 2014

Sebelum dan selepas : Living room (#1)

Segment baru blog ni..segmen srbelum dan selepas.. feel free to comment kalau selepas lg x ok dr sblm..hehehe

sy nk update progress living room


sebelum(#1):
selepas (#1)



Sebelum (#2a)
sebelum (#2b)
selepas (#2):

same perabot..tp mmg lom habis lg kerja mengecat di sini


Sebelum (#3a)
sebelum(#3b)

selepas (#3)

next plan:
1. grey n black checkered print curtain
2. dark grey low pile rug dkt tv area
3. tukar cover throw pillow utk harmonikan dgn warna dinding
4. deko rak bawah tangga
5. cat dinding bawah tangga
6. pic frame dinding bawah tangga 
7. display cabinet sebelah tv 

Projek Deko Ruang Tamu : Cat dinding lagi

Good morning... !

Saya br settle projek mengecat ruang tamu. warna pilihan, Bluet nippon. actually saya x happy sgt dgn warna ni..bila sapu dkt dinding, kaler tu too soft...jiwa saya kan masculine, tp sebab dah beli..cat je la..x suka next time cat balik warna kelabu..hehe

kerja mengecat kali ni ambil masa agak lama sbb kena hati hati di area tingkap dah plaster siling. tu pon comots.

esok, habiskan cat bilik aktiviti boys... dan bilik kerja saya merangkap bilik tetamu nk solat



Sunday, October 19, 2014

Projek Deko: Bilik aktiviti hero kecik (episod 5)

Belum lg final touch up..byk lg nk buat. tp kira ok la as of now. Alhamdulillah

to do:
1. horizontal stripe low pile rug
2. world map on the blue wall
3. tagging nama 4 heroes pd bakul putih.
4. huruf A pd dinding sblh pintu.
5. sofa bed with new cover

6. aircond

Saturday, October 18, 2014

Projek Deko: Bilik aktiviti hero kecik (episod 4)

Hola! sy sgt gumbira sbb berjaya menjahit tape langsir utk bilik superheroes.

Actually langsir tu dah siap jahit, tp kena gantung guna rod, bukan rel yg gantung guna besi tiga jari tu.

so sbb xde bajet nk beli rod tu, sy pun tabah hati pi beli tape langsir, velcro(next projek, tungguuuu), dan gunting kain.

oh ya, sy ada beli portable sewing machine. x pernah menjahit, so saspen nk beli yg mahal, sy beli yg portable kecil molekje utk jahit kain cotton dan simple simple.

setelah beberapa jam, siapla projek jahit menjahit sy. yg jd lama tu sbb asek stop whatsapp dgn geng sy yg skrg ada dkt uk, austria..diaorg kira masih lg siang le kot.

inilah hasilnye...

Saturday, October 11, 2014

Projek Garden : concrete n rumput (episod 1)

Sikit sikit lama lama jadi bukit. Progress tembok slow. masih belum dpt mengecat sbb masih belum completely touch up bhgn atas tembok. Saya dah start usyar nursery pokok. target skrg ni just nk tanam rumput carpet je dulu dan kemas peralatan construction..semak sgt


bata konkrt tu dibuat sendiri oleh hubby.. entah berapa kali bancuh konkrit tah sbb mould ada dua je..guna kayu. sekali bancuh dptla 16 keping bata kalau x silap.

rumput dibeli di sg buloh, jenis phillipine..rm1.30 untuk 1ft x 2ft.. ok la kan...

utk rumput byk tu, hubby just beli 20 keping..so kos baru rm26. 

aktiviti petang diplayground tepi rumah:
oh no..pehaku besau

amir berlari

aryan gian tolak stroller

adam dan amar main buai

Wednesday, October 8, 2014

House Project: Tambah Dapur n Tembok Rumah (Episod 5)

Setelah 8 bulan berlalu, akhirnya tembok dan dapur nasih belum siap..hahaha

my Mr. DIY kan buat kerja sengsorg, during weekend je..masalahnya bila weekend jw, asa je program lain, sbb tu lah berbulan x siap. nasibla DIY sendiri tembok tu..so xdela sakit hati kan.

Saya pernah share progress projek mega ni dari zero. yg terakhir sy cerita boleh dibaca di link ni... http://cerita-bonda.blogspot.com/2014/03/house-project-tambah-dapur-dan-tembok.html?m=0 

as of last two weeks, inilah yg terhasil. hasil keringat suami sorg diri membanting tulang naikkan tembok. dapo pun br 40% complete, bumbung lom ada lg.

Saya adalah supermom :)

Anak anak makin membesar. kalau sy masak..kalau dulu 1cup beras, skrg 3 cup br cukup. dulu dua bhgn chicken leg pon dah x abes mkn, skrg whole chicken dimasak br cukup.

masak pasta, 3/4 kampit pasta br cukup utk diaorg. nugget, fries, sosej kena always available..standby takut time diaorg lpar, sy boleh terus goreng utk alas perut.

skrg ni sy terima request br, amar minta nak bawa bekal every morning pegi school. bertmbh kerja sy setiap pg. huhuhu apapun sy berbangga sbb everytime sy berjaya keluar dr rumah before 7 am, dgn bekal, anak anak ceria, baby aisya happy, beg diaper aisya well organized, baju utk daycare heroes kemas tersusun, stok ebm yg.mencukupi..sy rasa sy adalah ibu paling hebat dlm dunia.

before this sy hanya sediakan finger food utk anak anak, roti telur, nugget, sosej, sandwich, roti taruk nutella, cekodok udang..pg td sy try bg diaorg bawak macaroni goreng. sy sediakan sudu plastik. actually sy sdg train adam utk biasakan diri bawak bekal mknan berat, belajar suap mkn sendiri tanpa kotorkan baju, guna sudu garfu n blajar utk simpan bekas mknan dan bawa pulang kerumah. thn depan adam dah masuk darjah satu. adam kena belajar uruskan diri. adoi saspen.

thn dpn jadual harian sy semakin ketat. sy kena siapkan projek rumah within this year. next year sy bz dgn rutin sekolah anak anak. thn dpn sy nk enroll kelas swimming heroes. thn dpn adam ada kelas fardhu ain waktu mlm. thn dpn the twins mesti boleh achieve 3m, membaca, menulis dan mengira. sy target by umur 6 thn, twins boleh masuk darjah satu. sbb diaorg lahir awal tahun. adoi..bz mak..kpi thn depan mmg byk nk kena achieve ni.

i am a supermom! ye mmg supermom...kita semua.parents yg hebat. insyaAllah