Friday, August 30, 2013

What a great day today.

I feel great today bcoz:
1. Today is Friday..yippie!
2. open house during lunch break at Nurul's house. free food, people!
3. My first very own nephew born last Friday is now at my house. His name is Muhammad Daniyal Imaan. Ayong miss you so much sweety pie..kita polok2 petang ni ye.
4. I managed to cook meal for mummy Imaan yg dalam pantang. dua menu dlm masa stgh jam. siap! lengkap dgn kopi O seteko.
5. I br lepas merajuk dgn my hubby...smlm dah kawan balik...hihihi
6.Today is Adam go to school wearing his baju melayu. There will be hary raya cum merdeka day celebration a school. Bila sy tgk Adam pakai bj melayu, dia nmpk tall, dark and handsome..cam remy ishak..cewah! bajet sgt kan.
Aisy dah besar dah anak mami ni.
7. My parents is coming today and my uncle will also drop by at our house tomorrow.
8. Car loan for Saga SV has been approved. The car is not mine..it is for my little sister but I will also will lenjan her car after this. ngehngehngeh.
*Dear Malaysian, Please support our national car...Proton is the one and only malaysian car maker who own  our own vehicle platform and build our own engine. Proton offers u a very competitive price, with best features. jgn risau pasal quality, Proton is working hard to deliver the car with the highest quality level. FYI, Proton is the only OEM in south east asia and has the best RND facilities in SEA.
#smile campaign

 

Wednesday, August 28, 2013

Bye Adib

One of my colleague, cik Adibah will be leaving us very soon. she's already get approval for about 1 yr unpaid leave to pursue her study in Germany. Wah bestnye belajar di negeri orang..dapat ilmu, dpt pengalaman hopefully dapat boyfriend di sana. bukanke di German pun muslim berkembang pesat..mesit ramai mamat saleh muslim..hihihi

anyway Adib, I nak wish u best of luck. take care and be strong kay..tak moh nanges2 dah.

geng C-A-M akan sentiasa doakan kejayaan dan keselematan Adib. balik with a scroll, with a new VW, and a bodyguard kay? hehehe

xoxo
C-A-M Sarah

Tuesday, August 27, 2013

4 superheroes tgk movie

Saya bawa empat superhero ke GSC IOI mall last week. I bought tickets using GSC apps, smapai sana tak perlu beratur. beli popcorn and drink sorg satu adn then we entered the cinema hall.

we watch PLANES!  best..untuk saya yg sukakan thriller movie, terpaksa layan animation movie je skrg. haha

the kids enjoyed the movie and so did I. lepas tu terus balik rumah and zzzz

 

My other half and his birthday celebration

Kesayangan saya, buah hati sy now dah 34 yrs old. tak ada celebration except a humble banner 'welcome home' sbb kebetulan dia baru pulang dari urusan keje luar. The kids and I were so excited preparing the banner, Adam sibuk warnakan huruf2 cantik and then kitaorg gantung di dinding. we have 30minutes left before Mr hubby arrived from the airport. Kelam kabut saya mandikan empat hero tu, the clock was ticking and tak sempat pakaikan Amar baju, ayah dah sampai depan pintu. I gave each one a birthday party hat  party yg glitter2 tu dan wisel. Amar sempat pakai diaper je bila saya pakaikan topi tu. we're so excited and once  I opened the front door, the kids terus jerit 'happy birthday ayah!' sambil tiup wisel.

He didn't gave us the reaction that I was looking for and even didnt say thanks pun pada saya. kek dia potong without tasting it until saya suap dia one bite and then that's it. what a sad story kan? but I will never give up..there will be more birthday suprise for him for the next 50yrs. I guess he was too tired sbb tu dia tak rasa excited pun.

happy birthday syg..semoga panjang umur dan sihat selalu.The kids always crazy about you..you're our superhero and you're their idol.

Sunday, August 18, 2013

Jd single parent seminggu

En hubby kerja luar seminggu. Aduhai, mcm mana nak survive ye xde my other half tu. mlm ni pasti ada drama swasta, drama air mata oleh Adam. Adam tu jiwanya sensitif sgt,tak boleh takde ayah or mami.mesti bersedih hati. Agaknya dia rasa hidupnya tak lengkapkalau tak ada salah sorg dari family member.

Last time Adam menangis bawah bantal teresak2 almost every night sbb rindukan ayah. this time tak taula camno mami nak pujuk. dah pesan ayah jgn lupa call and on whatsapp. kena hantar gamba and aktiviti as much as possible supaya anak2 tak rasa jauh.

Mujurlah zaman skrg ada internet, online sj, boleh videocam bagai.

seminggu ni sy kena uruskan semua seorang diri. waa...wish me luck eh.

#nanges

 

Thursday, August 15, 2013

Sesi luahan perasaan lagi

Waaa dah masuk Bulan shawal dah..selamat hari raya semua.Maaf zahir batin.

target nak ganti puasa enam hari dlm bulan ni. so far br dapat sehari. insyaAllah mungkin esok puasa balik.

Skrg ni mcm takde cerita best untuk dikongsi. Anak2 dha besar, org suka baca update pasal baby. Anak2 saya semua dah jadi baby tua. hihihi

Rasa nak bercuti. Rasa nak muhasabah diri. Saya ada masalah untuk kawal lidah. saya hot temper, senang naik angin..selalu sy lukakan hati org disekeliling sy. saya tka boleh simpan marah sy, saya kena luahkan lepas tu sy ok dan biasanya saya akan rasa menyesal dgn tindakan saya tu. Dan org biasanya forgive but not forget. Percayalah saya takkan meletup kalau takde org start dulu. kalau takde angin masakan pokok bergoyangkan? bila saya meletup, lepas tu saya ok..saya pulak rasa bersalah dgn org tu. jadi mcm saya pulak yg bersalah

ok lepas ni kawal perasaan. kawal lidah.

kawan2 ckp saya byk cakap. ye betul..sejak sy beranak pinak ni....mmg saya takkan berenti berckp dan berleter. dulu sy pendiam tau. betul tak tipu

so yg tu pun kena kawal. penah saya diam...org keliling plak yg kekok..semua ingat sy menyentap. oh man! ckp salah..tak ckp salah..hubby lagikla menggelabah kalau sy diam. sbb dia tau peel sy..kalau hati saya dilukakan secara keterlaluan sampai sy sedih..biasanya sy akan diam.

eh paham tak apa sy nak ceritakan ni?

tak paham takperla..k bai!

 

Monday, August 5, 2013

How to makeMac and Cheese. Yummeh!

How to Make the Perfect Mac and Cheese

 
 
pasni gud bai campbell mushroom soup. I nk buat sendiri pasni sauce for mac and cheese.
 
How To Make The Perfect Mac and Cheese by Picky Palate Ingredients
  • 3/4 pound dry small pasta, I used elbow
  • 1 stick unsalted butter
  • 1/2 cup all purpose flour
  • 1 teaspoon kosher salt
  • 1/2 teaspoon freshly cracked black pepper
  • 2 cups milk, I used skim
  • 2 cups finely shredded mild cheddar cheese
Directions
  1. Cook pasta according to package directions. I recommend cooking the pasta a minute less than the directions. Drain and set aside for a few minutes.
  2. To prepare roux, melt butter into a medium saucepan over medium heat. Once melted whisk in flour, salt and pepper. Stir and cook for 3-4 minutes until color of roux gets slightly darker. Slowly whisk in milk, stirring continuously until thickened, about 2 minutes. Reduce heat to a simmer and stir in cheese until melted.
  3. Transfer cooked pasta to large dutch oven or pot over low heat. Pour cheese sauce over top, stirring to combine. This is a thick and creamy sauce. To thin the sauce, add a few tablespoons of milk at a time until at desired consistency.
Makes 6 Servings

Yea! esok cuti raya

Baju budak2. checked!
Stok diaper and susu . Checked!
luggage mami and ayah. checked!
toto, bantal, selimut. checked!
servis kereta. checked!
toilettories. balik krg packing


tahun ni saya beraya di kampung  halaman sy di kedah. bohongla kalo ckp biasa2 je..sure la bersemangat nak beraya dgn family sendiri. hihih

raya ketiga baru balik ke rumah mertua. mmg gitu lah every year bergilir2 balik raya kt kg masing2.

ptg ni balik dr ofis, tapau je mknan iftar, lepas berbuka, nak isi tank perut anak2 kasik dioargbetul2 kenyang, bg diaorg main2 and tgk tv sampai tido. then baru angkut semua masuk van. ada naza ria gabak pun, bila anak berderet ni naza  ria yang bapak gabak tu masih tak cukup besar. rasa cam nak beli bas mini..modified jadi RV. huhuh

plan nka gerak by 12am. harap2 semapt sampai waktu sahur. worst case kitaorg gi kedai nasik kandaq kat penang time sahoq. eceh..saya ckp utagha dah ni.

mudah2an jln x jem sgt ke utara. harap x ada kemalangan dan perjalnan semua org selamat.

kepada yg ada penyakit panas baran bila dijln, belajarlah memaafkan org, anggapla kalau ada yg biadap di jln tu, dia tak cukup disekolahkan. tarik nafas and dengar lagu raya. sedikit kesilapan yg dibuat, mungkin akan beri kesan pada pemandu dan penumpang kenderaan yg lain. chill kay? :) khamis dah nak raya

 

Friday, August 2, 2013

cerita Ramadhan saya

As-Salam..lamanya sy tak update...terlalu lama..

menyepi sbb bz dgn aktiviti harian, tp masih dok baca blog kengkawan semua.

Dah dekat nak raya, mesti semua org sibukbuat persiapan raya kan? sy mmg tak de buat apa2 makeover pada rumah sy memandangkan kami sekeluarga pun bakal berpindah di rumahsendiri tak lama lagi. jd rumah pun bersepah, mungkin lepas raya ni saya start utk packing barang sikit2.

Puasa kali ni saya rasa sgt singkat. sekejap aje lagi seminggu dah nak raya. takde rasa apa2pun...biar anak2 sy yg rasa excited raya, excited nak balik kampung. doa sy semoga perjalanan balik kg kami selamat pergi dan kembali.

Lamanya tak update hal anak2..asalnya blog ni adalah diari anak2 dari dioarg kecik sampai besar. bila dah besar nanti sekurang2nya ada sejarah yg mami diaorg simpan kt dlm blog ni. tp dah terpesong jd blog jual barang. hehehe anyway..selepas ni, kalau nak baca tetang testimonial or product info tentang Shaklee atau beli Baju muslimah, anda dijemput ke blog http://kedai-bonda.blogspot.com. jemput ye

kembali ke cerita anak2, syukur anak2 dah membesar, sihat, cerdas. Adam dah makin hilang pelatnya. walaupun dia abang sulung, tp Amir lg fasih berckp dari Adam. Adam pandai bercerita, suka mewarna, suka tgk kartun dan main game di tab

Amir si kembar, saya mmg kagum dgn self confidence yg ada dlm diri Amir. walaupun dia sebenarnya takut bila buat salah, tak mcm abang dan kembarnya, dia akan buat muka berani, jarang menangis walhal dah kena marah atau kena pukul. Amir skrg pun dah obses dgn game tab. paling kuat makan dan paling berani. dia berani naik atas seorang diri ambikkan saya barang2 untuk dibawa turun.

amar, kembar no 2. Amar ni mmg unik dari kecil lagi sy dah nampak sikap dia yg amat sensitif, manja, cpt sedih, suka kan muzik. Amar ni selalu di dominasi oleh Amir. Amir lebih dominan dari Amar, so apa rancangan yg Amir buat, Amar wajibikut. kadang2 ada juga Amar melawan, tp akhirnya kena debik dgn Amir. Saya agka risau dgn situation ni..saya dapat rasakan yg Amar dalam diam memberontak. Jadi sejak kebelakangan ni, saya cuba tumpukan perhatian pada Amar sebanyak mungkin. Saya cuba nak fahami potensi yg ada dlm diri si kecik sorg ni.

Aryan, si bongsu yang Rabu depan akan cecah umur 2 thn. dah besar awak ye Yayan. Aryan ni karakter dia speerti Amir. Dominan senangckp ikut kepala sendiri. Walaupun dah nak cecah dua tahun, tp masih breastfeed tau. Aryan dah boleh baca doa mkn dan sikit2 surah Fatihah.

seronok tahun ni nk beraya sbb anak2 dah besar. meriah..kecoh, gamat, sampai migrain dibuatnya..tp budak lelaki mgm gitukan