Tuesday, May 14, 2013

tips untuk elakkan penuaan kulit

Saya nak kongsi tips untuk elakkan penuaan kulit. Dok google pasal tips kesihatan, terasa nak tahu cara nak nampak awet muda. maklumla i ni dah lama dah cecah 3 series. kena watch out untuk menjejaki umur 4 series nanti. hihhi

caranya mudah saja. basic..yg semua org boleh follow:

1. jgn hisap rokok/ jgn lepak dgn geng merokok - rokok x bagus! malangnya suami saya perokok tegar. patutla kulit muka dia byk kedut. hihihiso far dia thau pantang larang sy dengan asap rokok, so bila nka merokok, dia akan keluar dari rumah.

2. Jauhi dari sinaran matahari - cahaya dari matahari akan mempercepatkan penuaan kulit, kulit jadi kering, ada freckles. mmg bahaya utk kulit. so pakai sunscreen protection. brand banana boat best.

3. Exercise! - mmg sedang diusahakan skrg. bila en suami ckp perut ada byk lapisan..saya rasa tercabar. bg masa sebulan je ye syg, pasni mmg tak nampak dah spare tyre tu

4. jauhi dari cuaca sejuk - kulit jadi kering. contoh lama2 dlm bilik aircond..kena kerap taruk losyen kt kulit. kt office dha lebih lapan jam dlm air cond..sejuk menggigil. keluar office terus kena sinaran matahari..mmg le kulit cepat kedut

5. jauhi alcohol - mmg takla.

6. Elakkan Stress - stress ke i? stress kalau tgk rumah sepah je. keje xdela stress pun..manageable

7. Tidur mencukupi - lebih dari cukup

kesimpulannya. ada chance nak nmpk awet muda mcm kak ton ni..comey dak kak ton? hihihih




sumber dari website http://about.coom

1 comment:

syiela said...

tang tidur tu rasanya sampai la tak cukup2 lg kot :)