Sunday, February 3, 2013

Anak2 ada masalah pembelajaran?

Rata2 ibubapa merungut tentang masalah pembelajaran anak2..ada ygkomplen anak bijak tapi tak fokus..ada yg ckp anak rajin belajar tapi lamabt nak memahami pelajaran. mmg sbgibu bapa pasti akan risau jika anak2 ada masalah sedemikian. Saya sbgseorang ibu juga mmg sgt risaukan performance anak2 saya terutamanya Adam yg sudah ke tadika.  hehe mak zaman sekarang..anak baru umur lima tahun masuk tadika dah risaumcm nak ambik SPM.mmg le risau..skrg ni segalanya serba mencabar dan very competitive..nak masuk sekoah terbaik, nak dapat biasiswa, nak dptkan tempat diuniversiti..anak2 kena jadi all rounder. anak2 akan di desak untuk mencapai objective smapai maximum limit. Sbb tu tak terkejut ramai betul yg dpt berpuluh2puluh A dlm SPM, PMR..hehehe

saya pun mcm mak2 yg lain..sudah ada bayangan masa depan anak2. tp dipertengahan jln, anak2 tak mencapai thp yg kita tetapkan. risau dan frust bukan? tambah pula bila cikgu inform yg anak kita slow sikit kadar pemahamannya compare dgn kawan2. jadi, sementara masih ada masa, jom kita cari jln, petua, tips dari pakar untuk mengeluarkan potensi yg ada dlm diri anak. pemakanan menjadi faktor penting untuk anak yg sihat dan bijak. Sarapan pagi sgt penting untuk meningkatkan tumpuan dan metabolisme anak2. jadi pagi2 kenalah rajin sket at least tuang kokocrunch dalam susu..hehehe tu breakfast adam boleh dikatakan setiap pagi. maaflah mami sibuk..itu yg terbaik dan termampu mami sediakan.

Selain itu, saya juga ada dapat recoemndation utk beri omega3 pada anak2. Rakan Shaklee recommend Omega Guard. suplemen yg penting untuk otak. Saya kurang yakin, harus buat research sebelum decide untuk beri pada Adam. Omega guard saya ambil untuk diri snediri sahaja...untuk kesihatan jantung dan elakkan kanser.

Rupanya benar, selain elok dimkn oleh wanita mengandung untuk perkembangan otak janin, Omega guard elok diberi pada anak2.

Terbaca pula artikel ni  http://learningfundamentals.com.au/blog/brain-booster-in-a-capsule-omega-3/

Jd saya betekad..apa salahnya berikhtiar beri yg terbiak pada anak2..moga2 berkat usaha dan doa, anak2 akan lebih fokus dan senang menyerap ilmu yg diajar.

Terus terang ckp, saya baru ambil omega guard ni..dua hari badan2 sy berpeluh2..so kalau ambil dua biji..wajib minum byk air..saya yg kurang minum air mmg rasa cam dehydrate..huhuhu

Tadi beri sebiji  kapsul masuk dlm susu Adam. dia minum tak perasan..hihih tak hanyirke? confuse pulak.

p/s: makan sunnah paling terbaik..berikan kurma dan kismis pada sikecil. doa mudah2an anak2 mendapat kefahaman yg tinggi dan ilmu yg bermanfaat. amin

Saya recommend suplemen ni pada rakan2 sekalian. taknak belidng saya pun takpa..tapi kalau nak beli dgn saya boleh email or SMS saya sitinorsarah@gmail.com / 0193833108

Jom tgk apa lagi kebaikan Omega Guard ni

OmegaGuard™

Docosahexaenoic acid (DHA) and Eicosapentaenoicacid (EPA) are omega-3 fatty acids found in deep-sea cold water fish. DHA and EPA are known to reduce inflammation, promote proper brain, nervous system, and eye function and must be obtained through the diet.

Shaklee OmegaGuardTM is a dietary supplement containing fish oil. One serving of OmegaGuardTM provides 1000mg of omega-3 fatty acids including DHA and EPA.

* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.

 

No comments: