Thursday, January 31, 2013

Anak2 flu..mami sakit juga

As salam,

Lama juga tak update...ada kawan2 menegur takde cerita anak2 sgt sejak sibuk dgn online bisnes.

Dah lima hari hero kecil saya demam selsema. teruk batuk dan selsema diarg. Mujurlah tak meragam cuma rimas bila tgk diraorg susah bernafas and kadang2 hingus sampai ke telinga..iyewww...hehehe

di rumah, kabinet dapur penuh dgn ubat ubatan..masih juga tak sembuh, hari ini pegi lagi jumpa doktor. kali ni dpt antibiotik..harap cepat sembuh ye anak2








mami jugak demam..smlm perit tekak, selsema and batuk..jumpa antibiotik saya telan..saya harus sihat..karang makin tunggang langgang rumah dibuatnya.

dapat mc hari ni..saya tidur sekerat hari. then layan sikembaryg saya bawa balik dari nursery, dlm demam barang custommer harus di packing dan di pos. janji kena tunaikan. org berharap brg sampai segera.

skrg ni, tinggal nak tolnog adam sipakan homework. tp hero yg sulung tu dah start bosan buat homework. setiap hari ada homework..kadang2 ada tiga homework dlm satu malam. arggh mami pun sama malas. tpai saya kenala tabahkan....patutla mak2 stress bila anak nak sekolah..hw harus disiapkan, ruamh tangga harus diurus, kena extra mengajar takut anak tertinggal dlm kelas. sgt mencabar tugas ibu ni...teringat arwah mak...sambil memasak menjerit suruh saya buat homework..sambil sapu sampah, menjerit suruh saya basuh kasut sekolah. sambil siram pokok boleh suruh saya menghafal sifir. oh mak mmg multitasking...hihihi

alfatihah untuk arwah ibu tercinta..Normah Mohamad. I miss her dearly T_T



Nak promote sket, stok autumnz baru tiba ...

EBM Storage zipper bag RM10 (12oz dan 7 oz)

Baju nursing RM 55 only

jemput melawat FB Page: Kedai Bonda tuk koleksi baju nursing, EBM storage solution, maternity wear and T Shirt muslimah.


 

Thursday, January 24, 2013

Kisah gemuk saya & Slimming set Shaklee

Nak kurus dgn cara mudah? tak mudah ye kengkawan untuk kurus..beruntung pd sesiapa yg ada high metabolism..cepat je badan tu mengecik walhal kaut mkn..

tp yg metabolism rendah mcm sy ni...mmg kena berdiet, bergerak aktif baru kurus.

Saya gemuk masa kat hostel tingkatan 4&5, apa taknya mkn dan tido je keje nya..bygkan dgn ketinggian 159cm,berat saya cecah 65kg..oh anak dara..gemuk tul..hehehe

masuk matriks, saya start berdiet..minum susu,mkn roti, and miltivitamin...saya memilih jln kaki didalam kampus usm penang dari menaiki bas. mmg betul2 nak kuruslah..habis  matrik, naik thn satu..saya jadi mahasiswa yg berat hanya 50kg..hehehe

so sy maintain kurus sbb sy kurang mkn..bila dah kawen..berat badan naik le..sbb asal hubby mkn, saya pun mkn..masa mengandungkan adam, berat naik mendadak..baru tiga bulan pregnant, berat cecah 64kg! dleiver Adam berat 70kg++. oh no...lepas deliver bb konon nak diet balik..tau2 lepas tiga bulan pregnant lagi..kali ni kembar...huhuh mmg giantla badan.. perut tka usah cerita lah kan.

baju purple tu adalah mami adam yg gemuks
baru kurus lepas deliver twins, pregnant balik. jadi gemuk balik kali ni lagi giant. lagi gemuk dr peknankan kembar. so sy bertekad, nak kuruskan badan...lepas dleiver baby, saya bfeed baby. percayalah dgn BF baby, berat badan kita pasti turun..turun byk okeh..sbb sy mmg kuat mkn..byk mana saya makn pun tetap menurun timbang kilo sbb sy bf.

tp ada satu point, berat tak turun lagi dah. tmabah pula si kecik tu dah cecah sethn lebih. jadi saya kembali berdiet..smabil diet, saya pakai felinna inchloss nak kurangkan benjolan lemak di perut, pinggul and lengan. org tnaya sayaberkesan ke? mmg berkesan sbb tu saya berani jual. huhuh

tapi sy tak bergantung pada tu je..itu cuma fokus tuk bakar lemak di stgh tmpt. bukan kesuluruhan badan.

Selain tu saya ambil Lecithin, ESP dan alfalfa shaklee. itu pun bila ingat..kengkadang tu bz sgt tak ambik. tapi walaupun tka berdisiplin sgt..saya berjaya menurunkan berat badan dari 55kg ke 52kg. percayalah..tka tipu punye..huhuhu

Adam masuk lima tahun..mami dah kurus balik.. yea! sorry xde gambo sengsorg..sbb tka cukup cun nak posing ala model..hahaha
 
 
skrg ni saya ada dua org customer shaklee yg nak mencuba program diet shaklee ni. Jadi saya ingin menyeru pada kaum ibu yg nak kurus, sblm korang jejakkan kaki ke  saloon kuruskan badan yg kosnye beribu2...tryla set makanan tambahan Shaklee yg khusus untuk menrunkan berat badan. jgn fikir cantik..fikir sihat ye. kolestrol berlebihan dlm salur darah akan membahayakan kesihatan dan mengganggu fungsi organ seperti jantung, otak. kita harus sihat demi anak2 dan suami.

nak tahu program kurus shaklee? email saya: sitinorsarah@gmail.com

atau sms/whatsapp: 019-3833108. free consultation pada yg menghubungi.

 

Monday, January 21, 2013

Saya hampir di dakwa

Salam..

wah ayat mcm nak dasatkan? ada org nak report polis sbb tipu duit, tak pos barang

ceritanya begini:

Agent saya cik A order satu produk sy, harga brg tu RM80. Saya teirma order hr Ahad. Sy inform yg saya akan pos hari Isnin.

En S, seorang despatch diamanahkan untuk pos, dan dia dgn selamat pun pos. Tracking number diberi pada hari isnin.

Hari selasa, Cik A telefon, customer bising brg belum sampai, kata guna pos laju, tracking number tak exist dlm sistem. customer pesan kat Cik A inform kat sy yg dia akan log report polis. ok yg brg tak sampai tu saya tka kisah...yg nak report polis mmg saya kisah..baru sehari pos ko dah gelabah itik tu pe hal? huhuhu rm 80 je pun, kalau transaction rm8juta ke bolehla gelabahkan. tunggula tiga hari waktu bekerja..pastuh nak gelabah pun gelabahla. sy pun pasti gelabah sekali sbb brg mungkin hilang. huhuh

Saya contact En S si despatch tu untuk dptkan pengesahan pengeposan barang..En S ckp mmg dia dah pos, tp petang di pejabat pos biasa, bukan pos laju. so bila dah lepas kul 4 ptg, mmg pungutan akan dibuat pukul 4 ptg next day. bermaksud brg tu skrg ni masih ada di pejabat pos serdang. sbb tu tracking number belum dimasukkan kedalam sistem.

so kepada cik customer, harap bersabar...esok smapailer tu.. huhuhu mmgle kita semua ni kalau order brg tak sabar nak dpt brgnye...kesilapan mungkin dipihak saya sbb tak pos terus di kaunter pos laju. ralat dgn apa yg berlaku..harap di maafin ya. jgnla report polis..sian anak2 akak ni ha..mak kena gi mahkamah gara-gara barang rm80..malu weih..reputasi kedai bonda juga terjejas. huhuhuh

saya pun mmg nk customer dpt brg tepat pada masa, tapi harap customer beri masa dua - tiga hari bekerja untuk Pos malaysia deliver brg.


p/s: dugaan berniaga online gitu lah ye.. harap ni insiden pertama dan terakhir. amin

Thursday, January 17, 2013

Organized activity books


Bersepah, serabut. Plan nak beli kabinet buku smapai skrg tak fulfill. tunggu pindah rumah baru nak beli.

jadi solutionnya:

pukul 1 pg, saya terjaga tidur untuk kemas rumah. tgk playroom a.k.a study room anak bersepah dgn buku2..buku mak pun ada hehehe (adam kan dah gi school,poyo je mami tukar nama jadi study room)

so ini lah keje sy di pagi bute tu





Kotak Thermosdalam proses untuk dibalut


Camnila jadinye..cincai boncai
Pandangan tepi..

Inilah Gunanya..simpan buku Adam dlm kotak tu.

Disitulah tempatnya

 

Best ke Bedak Arab Kokuryu Summer Cake ni?

Jawapan saya,  mmg best. Kulit terasa lebih licin, cela kat muka, bekas jerawat semua hilang, kulit muka rasa ringan dan kulit takdela nampak cam tepung gomak.

Sblm ni saya pakai bedak Maybelline/ Loreal. kebetulan compact powder sy dah nak habis. saya try beli bedak arab ni..sbb femes sgt kat FB. adik pun ckp best giler pakai. so terpengaruh, saya terus beli borong..alang2 nk pakai, baik jual sekali kan? heheh maklumla peniaga online tegar.

So sesiapa yg berminat nak beli Bedak Arab ni, jemput2la email/sms/whatsapp saya

019-3833108 / sitinorsarah@gmail.com

Harga RM49 /pc + postage RM6 (kalau ambik dgn sy byhand, takyahle bayar duit pos tu)




Tuesday, January 15, 2013

Suplemen Shaklee untuk ibu mengandung

Shaklee mempunyai mempunyai essential nutrients for pregnant mommy. Set mengandung shaklee ni mempunya nutrien yang cukup lengkap untuk ibu dan bayi di dalam kandungan.


Set utama:
1. Vitalea (multivitamin dgn iron)
2. B Complex with Folic Acid
3. OsteMatrix (calcium yg penting untuk ibu mengandung)

Set tambahan (optional)
1. Energizing Soy Protein - sumber tenaga yg berterusan, membantu mengawal berat badan berlebihan ketiga mengandung
2. Omegaguard (diaambil pada trimester kedua dan ketiga untuk perkembangan otak bayi)

Lengkapkan? Jom beri yg terbaik kepada diri sendiri dan bayi dlm kandungan u oll :)

nak set untuk kurus? or Set penyusuan shaklee? boleh bertanya saya seperti detail dibawah:

email/SMS/whatsapp saya jika berminat. 019-3833108 sitinorsarah@gmail.com

 Berminat untuk menjalankan perniagaan Shaklee secara sambilan, hubungi saya untuk maklumat lanjut tentan peluang perniagaan ini.

Thursday, January 3, 2013

Cerita Tadika Taska anak2 saya


Semalam 2/1/13 adalah hari pertama Adam bersekolah tadika. wearing a new school uniform hmmm bau kedai lagi becoz mami malas basuh, he looks so smart and handsome carrying his Ben 10 bag and Ben10 lip lap shoes.Mata tak habis2 pandang Adam, tak sangka ni anak saya..dah besar..sob sob

Aduhai, Adam is going to be 5 yrs old next year. cepatnya masa berlalu. Empat hero saya bukan lagi baby, they are growing up so fast. Tadi Ayah baru je borak2 dgn  si bongsu, Yayan minta dia jgn besar cepat sgt..nanti dah tak da baby dlm rumah..dah tak best.

Huhuhu rindunya zaman derang ni baby. Masa Adam baby, masa twins baby, masa Yayan baby.

Lepas ni one by one akan ke sekolah. kehidupan kitaorg pun sure berubah...kalau dulu (skrg pun) sibuk dgn diaper and botol susu...after this sibuk dgn stokin busuk dan bilik tidur busuk. hehehe

ok cerita taska dan tadika pula

saya hantar anak2 saya di Taska Riang Ria, Putra Height. Owner nya anak2 panggil Ibu Jah, memang kesayangan anak2 saya. Yayan lagi sayangkan ibu jah dari mami dia ni. jeles? takdela.  tak kisahlah..janji Yayan happy. mami pun happy ada org syg Yayan maybe lebih dari mami syg Yayan.

Adam diwaktu pagi akan ke Tadika Sinaran Intelek. Owner Pn Ros. Saya rasa ok hantar Adam disitu sbb:
1. Cikgu2 yang berpengalaman.
2. Menggunakan Bahasa inggeris sepenuhnya.
3. Ada swimming session.
4. persekitaran yang menarik
5.Sebelah Taska K jah
6. Sebelah Taska K jah
7. Sebelah Taska K jah.

heheh tiga kali saya taip benda yg sama. Mmg itu syarat utama saya..dekat dgn taska riang ria. saya taknak anak2 saya diasuh oleh org lain. sekali saya percaya orang tu, selamanya saya percaya. tapi kalau sekali buat hal..bye bye forever.

Masa kami tinggal di KL, anak2 saya pasti meraung setiap kali saya tinggalkan anak2 di nurseryX. setiap pagi nk ke office, hati saya remuk rendam tgk anak2 menangis depan pintu nursery. tapi sy tak fikir negatif or sangka buruk pada bbsitter. saya pujuk diri and saya anggap anak2 saya ni terlalu manja. setahun leebih adam disitu, begitulah keadaan tiap2 hari.

takdir Allah, adik saya tergerak hati nak apply part time bbsitter. disebabkan owner desperate perlukan pembantu, dia ambil adik saya jd pembantu taska. Bila adik saya disitu, baru tahu apa yg diaorg lakukan pada budak2. malas nak ckp, yg pasti anak saya dan anak orang lain juga di dera mental dan fizikal. makan di catu, cuma diberi susu berbotol untuk elakkan  budak2 lapar. No wonder sblm ni ada parents yg buat aduan ttg taska tu.

saya tak percaya, saya sangka org dengki dgn owner.

Lepas tahu kes tu, hati saya rasa tawar lagi nak tinggal disitu. Tak fikri panjang, terus cari rumah sewa diputra height, terus advertise rumah kitaorg untuk dijual. Rumah sold! Ruamh sewa dapat..Segalanya dipermudahkan, lepas pindah pegi merisik beberapa taska, Saya ikut kata hati saya... tiga taska rasa cam hati tak best, satu taska cam 50-50, sampai di taska k jah, taska terakhir yg saya risik, terus rasa best. berkenan..hati rasa happy. hari pertama anak2 menangis..hati remuk rendam...hari kedua, Amar je nangis..yg lain masuk menonong je masuk dlm taska dah tak kisah mami dan ayah.

hari ketiga dah takde sapa nangis. ajaib..padahal masa di taska lama, tiap2 kali hantar mesti menjerit menangis takut

aduhai, kenapa mami tak sensitif dgn anak2 mami selama ni eh. tah2 anak mami asek ditengking cubit dgn bbsitter. kesian anak2 mami.

dah hampir dua thn di taska riang ria, anak2 sgt happy. siap bila cuti lama sgt bertanya pada saya bila nak pegi sekolah ibu jah. aduhai anak..syg sungguh pada ibu jah ye.

K Jah ni sebaya arwah ibu, anak tunggal k jah pun sebaya saya. saya anggap dia sbg ibu. hormat dia. anak2 pun syg dia..nenek dan atuk derang jauh..so K jah ni tmpt menumpang kasih waktu sy bekerja. so tak mungkin saya nak pindahkan mereka ke tmpt lain

baru ni, k jah warded sbb darah tinggi. langsung sy tak tahu, dpt tahu terus rasa susah hati...risaunya sy kalau k jah sakit. saya doakan K jah sihat selalu aktif untuk run taska and besarkan anak2 saya.

ok..emosi plak rasa...tapi bersyukur sgt Allah pertemukan sy dgn ramai org2 yg baik disekeliling sy.

anyway, ni gambar adam kat tadika baru. sorry tak de gambar taska riang ria. segan plak rasa nak ambik gambar mcm wartawan tv. hehehe

 


 



 
 

Tuesday, January 1, 2013

Cerita 2013

Salam,

Tomorrow will be my hectic day. I will be on leave tomorrow to accompany Adam attending his new school. He is going to be 5 next year. cepatnya masa berlalu sedar tak sedar dah lama rupanya saya cecah usia 3 series. terasa diri muda remaja lagi. ahaks

memikirkan lagi dua tahun adam akan ke primary school, hati saya berdebar..siapa yang akan hantar dan ambil dia nanti? saya tak mahu anak2 saya diambil oleh orang yg tak dikenali. sighhh....tarik nafas.


disebabkan itu, saya harus panjangkan akal saya untuk mencari jalan berhenti kerja dan bekerja dari rumah.saya mesti menjadi WAHM by 2015. semoga abah tak fengsan tau keputusan ni. hihih

maaf jika asal korang masuk je blog ni, akan jumpa advertisement shaklee. tu belum lagi saya promote bedak arab, fellina,nursing wear bagai. korang tka tgk lagi produk offline saya..apapun as friend..doakan saya berjaya. saya lakukan ni bukan demi nak kaya. bukan ye..saya lakukan ni demi anak2..saya tak boleh memilih untuk menjadi fulltime housewife. saya mesti membantu suami mencari nafkah. anak2 harus dibesarkan dengan seselesa mungkin mcm keadaan sekarang.

besar cita2 dan besar harapn. rasa berat kat bahu dan kepala. so jgn heranla kalau saya boelh senang2 hilangkan kunci kereta, kredit kad, kunci rumah bagai..sbb byk perkara saya fikirkan dalam kepala.

Byk sungguh perancangan saya untuk kedai bonda tahun 2013 ni. saya panjatkan doa agar segala perancangan saya dipermudahkan Allah s.w.t. amin

nak jugak menyelit..gambar work station sy skrg. saya janji pada diri sendiri akan sediakan meja kerja yg sempurna dan selesa. yg pasti lokasi di ruang dapur. sambil masak sambil buat kerja. heheh


Bersepah..meja mkn jadi medan buat kerja

nak work station ni........soon sarah...soon

Tips membeli produk Shaklee

Sesetengah orang tak minat nak menjadi ahli tapi memang memang pengguna Shaklee. So, pada yang tinggal berdekatan dgn branch Shaklee, why not beli sendiri untuk menjimatkan wang penghantaran plus boleh jimat 15% dari kos produk.

menarikkan? nak tahu caranya...email sy..saya sedia membantu.

sitinorsarah@gmail.com

or SMS/whatsapp: 019 3833108