Monday, December 16, 2013

17 weeks Pregnant

Iam 17weeks pregnant now..by right the baby size is about  inches from head to toe. the little one is started to grow very fast after this

before i get pregnant, my weight is 56kg. now the figure is changed to 64kg. jeng jeng jeng..8 weeks weight increase. saya sudah gemuk..waaa. Mcm mana gemuk pun, hubby sentiasa ckp sy seksi. hahaha

Pregnancy kali ni x byk beza dgn sblm, emosi sy jadi sgt extreme, super happy or super angry, or super upset and super lazy.

beza kali ni, sy rasa nak melawa, tapi masih x dpt glow yg diperkatakan ibu2 sewaktu mengandung. hormon lebih memihak kepada dull dari glow. hehehe

bila saya dah gemuk, badan rasa sentiasa panas. panas sungguh! asek kena tukar baju je. dha la hidung super sensitif..so bau ketiak sendirimmg buat sy nak pengsan.

semuanya super..so harap yg keluar nanti supergirl. amin :)

*jom doa saudara kita di syria dpt berthn dalam kesejukan...semoga akidah mereka juga bertahan..jika mereka mati..smeoga mereka mati dalam keadaan syahid.


 

Tuesday, November 19, 2013

Family bertambah lagi

Bacatajuk pun dah boleh agak content entry kali ni. suka untuk diumumkan yang Adam, Amir, amar dan Aryan akan dapat adik..yea! I am now 12 weeks pregnant. Alhamdulillah ok cuma mabuk2 ngandung tu biasalah. masuk minggu ke-12 ni, selera mkn menjadi jadi..

berat badan 59.5kg

phew..montel mami skrg ni..hehehe

last month saya bz pindah rumah..sampai skrg barang lom habis kemas..byk kotak belum dibuka. deko rumah masih kelaut..byk yg kena buat nak bg ruamh nmpk kemas dan sejuk mata memandang. slow and steady la kot..tgk budget jugak.

ok tu je nak cerita. tak ada apa sgt nak dikongsi. saya sgt bz dgn aktiviti bersama anak2.

apapun sy masih distributor shaklee yang aktif. sesiapa yg nak order product shaklee sila hubungi saya: 019-3833108.

pelbagai set kesihatan ada:

Set Kurus,
Set Mengandung
Set pantang
Set Menyusu
etc...

whatsapp/SMs je, sy mesti reply punya :)

 

Wednesday, October 2, 2013

Berita Gembira untuk pengguna tegar Shaklee Collagen Powder

 
 
Bulan October '13, Ada lagi promosi Buy 6 free 1 Collagen Powder
 
Berminat?? apa tunggu lagi..
 
Tinggalkan msg anda di entry ni atau SMS/whatssapp saya 019-3833108 / email kepada: 019-3833108








Why Collagen Shaklee ni best sgt? cer terjah entry ni...http://cerita-bonda.blogspot.com/2012/07/shaklee-collagen-powder.html

Thursday, September 19, 2013

Cakra Khan- Harus terpisah

Salam,

Pagi2 buta Hot FM pasang lagu Harus terpisah nyanyian Cakra Khan...tuh lagu favourite saya..saya suka lirik dan suka dgn keseksian suara si penyanyi. bila tahu nama penyanyi tu Cakra Khan, saya bygkan dia berketurunan India,berbdan besar dan berjambang sbb suaranya sgt besar dan serak basah. hahaha

Tapi sekian lama dok dgr lagu tu, tak terpikir nak tgk tuan punya suara, pagi tadi sampai di office, terus saya bukak internet untuk tgk tuan punya suara..Cakra Khan asalnya Indonesia. Nama betulnya Cakra Kota Panyarman. oh men! rupanya langsung tak sama dgn yang saya bayangkan...

saya bayangkan orgnya begini:


tapi sebenarnya, inilah pemilik suara lagu Harus terpisah.. hensemla of course... bintang mata I...hahaha sorry darling hubby..your wife cuci mata di pagi jumaat.





 

Tuesday, September 10, 2013

jom shopping make up online

Salam Ladies,

Sejka dua menjak ni, saya rajin melayan website jual produk kecantikan secara online. dlm2 byk2 website...saya nak recommend website ni..ada beberapa produk yg saya dah beli..dan beberapa transaksi dah dibuat..order akan dihatnar terus oleh despatch best buy world. Delivery guy yg hantar kerumah saya namanya Apis..waaa sampai tahu nama and simpan no phone dia gitu...hehehe

Barang2 sy diberitahu adalah original..tp kalau ada sesiapa ada info brg website ni tak ori, inform sy eh..

tapi so far, mmg layan shoppingla kt sini..sbb anak berderet..takde masa nak gi shopping mall..shopping di alam maya je..

nak tau website address?

cer gi sini  http://www.bestbuyworld.com



Friday, August 30, 2013

What a great day today.

I feel great today bcoz:
1. Today is Friday..yippie!
2. open house during lunch break at Nurul's house. free food, people!
3. My first very own nephew born last Friday is now at my house. His name is Muhammad Daniyal Imaan. Ayong miss you so much sweety pie..kita polok2 petang ni ye.
4. I managed to cook meal for mummy Imaan yg dalam pantang. dua menu dlm masa stgh jam. siap! lengkap dgn kopi O seteko.
5. I br lepas merajuk dgn my hubby...smlm dah kawan balik...hihihi
6.Today is Adam go to school wearing his baju melayu. There will be hary raya cum merdeka day celebration a school. Bila sy tgk Adam pakai bj melayu, dia nmpk tall, dark and handsome..cam remy ishak..cewah! bajet sgt kan.
Aisy dah besar dah anak mami ni.
7. My parents is coming today and my uncle will also drop by at our house tomorrow.
8. Car loan for Saga SV has been approved. The car is not mine..it is for my little sister but I will also will lenjan her car after this. ngehngehngeh.
*Dear Malaysian, Please support our national car...Proton is the one and only malaysian car maker who own  our own vehicle platform and build our own engine. Proton offers u a very competitive price, with best features. jgn risau pasal quality, Proton is working hard to deliver the car with the highest quality level. FYI, Proton is the only OEM in south east asia and has the best RND facilities in SEA.
#smile campaign

 

Wednesday, August 28, 2013

Bye Adib

One of my colleague, cik Adibah will be leaving us very soon. she's already get approval for about 1 yr unpaid leave to pursue her study in Germany. Wah bestnye belajar di negeri orang..dapat ilmu, dpt pengalaman hopefully dapat boyfriend di sana. bukanke di German pun muslim berkembang pesat..mesit ramai mamat saleh muslim..hihihi

anyway Adib, I nak wish u best of luck. take care and be strong kay..tak moh nanges2 dah.

geng C-A-M akan sentiasa doakan kejayaan dan keselematan Adib. balik with a scroll, with a new VW, and a bodyguard kay? hehehe

xoxo
C-A-M Sarah

Tuesday, August 27, 2013

4 superheroes tgk movie

Saya bawa empat superhero ke GSC IOI mall last week. I bought tickets using GSC apps, smapai sana tak perlu beratur. beli popcorn and drink sorg satu adn then we entered the cinema hall.

we watch PLANES!  best..untuk saya yg sukakan thriller movie, terpaksa layan animation movie je skrg. haha

the kids enjoyed the movie and so did I. lepas tu terus balik rumah and zzzz

 

My other half and his birthday celebration

Kesayangan saya, buah hati sy now dah 34 yrs old. tak ada celebration except a humble banner 'welcome home' sbb kebetulan dia baru pulang dari urusan keje luar. The kids and I were so excited preparing the banner, Adam sibuk warnakan huruf2 cantik and then kitaorg gantung di dinding. we have 30minutes left before Mr hubby arrived from the airport. Kelam kabut saya mandikan empat hero tu, the clock was ticking and tak sempat pakaikan Amar baju, ayah dah sampai depan pintu. I gave each one a birthday party hat  party yg glitter2 tu dan wisel. Amar sempat pakai diaper je bila saya pakaikan topi tu. we're so excited and once  I opened the front door, the kids terus jerit 'happy birthday ayah!' sambil tiup wisel.

He didn't gave us the reaction that I was looking for and even didnt say thanks pun pada saya. kek dia potong without tasting it until saya suap dia one bite and then that's it. what a sad story kan? but I will never give up..there will be more birthday suprise for him for the next 50yrs. I guess he was too tired sbb tu dia tak rasa excited pun.

happy birthday syg..semoga panjang umur dan sihat selalu.The kids always crazy about you..you're our superhero and you're their idol.

Sunday, August 18, 2013

Jd single parent seminggu

En hubby kerja luar seminggu. Aduhai, mcm mana nak survive ye xde my other half tu. mlm ni pasti ada drama swasta, drama air mata oleh Adam. Adam tu jiwanya sensitif sgt,tak boleh takde ayah or mami.mesti bersedih hati. Agaknya dia rasa hidupnya tak lengkapkalau tak ada salah sorg dari family member.

Last time Adam menangis bawah bantal teresak2 almost every night sbb rindukan ayah. this time tak taula camno mami nak pujuk. dah pesan ayah jgn lupa call and on whatsapp. kena hantar gamba and aktiviti as much as possible supaya anak2 tak rasa jauh.

Mujurlah zaman skrg ada internet, online sj, boleh videocam bagai.

seminggu ni sy kena uruskan semua seorang diri. waa...wish me luck eh.

#nanges

 

Thursday, August 15, 2013

Sesi luahan perasaan lagi

Waaa dah masuk Bulan shawal dah..selamat hari raya semua.Maaf zahir batin.

target nak ganti puasa enam hari dlm bulan ni. so far br dapat sehari. insyaAllah mungkin esok puasa balik.

Skrg ni mcm takde cerita best untuk dikongsi. Anak2 dha besar, org suka baca update pasal baby. Anak2 saya semua dah jadi baby tua. hihihi

Rasa nak bercuti. Rasa nak muhasabah diri. Saya ada masalah untuk kawal lidah. saya hot temper, senang naik angin..selalu sy lukakan hati org disekeliling sy. saya tka boleh simpan marah sy, saya kena luahkan lepas tu sy ok dan biasanya saya akan rasa menyesal dgn tindakan saya tu. Dan org biasanya forgive but not forget. Percayalah saya takkan meletup kalau takde org start dulu. kalau takde angin masakan pokok bergoyangkan? bila saya meletup, lepas tu saya ok..saya pulak rasa bersalah dgn org tu. jadi mcm saya pulak yg bersalah

ok lepas ni kawal perasaan. kawal lidah.

kawan2 ckp saya byk cakap. ye betul..sejak sy beranak pinak ni....mmg saya takkan berenti berckp dan berleter. dulu sy pendiam tau. betul tak tipu

so yg tu pun kena kawal. penah saya diam...org keliling plak yg kekok..semua ingat sy menyentap. oh man! ckp salah..tak ckp salah..hubby lagikla menggelabah kalau sy diam. sbb dia tau peel sy..kalau hati saya dilukakan secara keterlaluan sampai sy sedih..biasanya sy akan diam.

eh paham tak apa sy nak ceritakan ni?

tak paham takperla..k bai!

 

Monday, August 5, 2013

How to makeMac and Cheese. Yummeh!

How to Make the Perfect Mac and Cheese

 
 
pasni gud bai campbell mushroom soup. I nk buat sendiri pasni sauce for mac and cheese.
 
How To Make The Perfect Mac and Cheese by Picky Palate Ingredients
  • 3/4 pound dry small pasta, I used elbow
  • 1 stick unsalted butter
  • 1/2 cup all purpose flour
  • 1 teaspoon kosher salt
  • 1/2 teaspoon freshly cracked black pepper
  • 2 cups milk, I used skim
  • 2 cups finely shredded mild cheddar cheese
Directions
  1. Cook pasta according to package directions. I recommend cooking the pasta a minute less than the directions. Drain and set aside for a few minutes.
  2. To prepare roux, melt butter into a medium saucepan over medium heat. Once melted whisk in flour, salt and pepper. Stir and cook for 3-4 minutes until color of roux gets slightly darker. Slowly whisk in milk, stirring continuously until thickened, about 2 minutes. Reduce heat to a simmer and stir in cheese until melted.
  3. Transfer cooked pasta to large dutch oven or pot over low heat. Pour cheese sauce over top, stirring to combine. This is a thick and creamy sauce. To thin the sauce, add a few tablespoons of milk at a time until at desired consistency.
Makes 6 Servings

Yea! esok cuti raya

Baju budak2. checked!
Stok diaper and susu . Checked!
luggage mami and ayah. checked!
toto, bantal, selimut. checked!
servis kereta. checked!
toilettories. balik krg packing


tahun ni saya beraya di kampung  halaman sy di kedah. bohongla kalo ckp biasa2 je..sure la bersemangat nak beraya dgn family sendiri. hihih

raya ketiga baru balik ke rumah mertua. mmg gitu lah every year bergilir2 balik raya kt kg masing2.

ptg ni balik dr ofis, tapau je mknan iftar, lepas berbuka, nak isi tank perut anak2 kasik dioargbetul2 kenyang, bg diaorg main2 and tgk tv sampai tido. then baru angkut semua masuk van. ada naza ria gabak pun, bila anak berderet ni naza  ria yang bapak gabak tu masih tak cukup besar. rasa cam nak beli bas mini..modified jadi RV. huhuh

plan nka gerak by 12am. harap2 semapt sampai waktu sahur. worst case kitaorg gi kedai nasik kandaq kat penang time sahoq. eceh..saya ckp utagha dah ni.

mudah2an jln x jem sgt ke utara. harap x ada kemalangan dan perjalnan semua org selamat.

kepada yg ada penyakit panas baran bila dijln, belajarlah memaafkan org, anggapla kalau ada yg biadap di jln tu, dia tak cukup disekolahkan. tarik nafas and dengar lagu raya. sedikit kesilapan yg dibuat, mungkin akan beri kesan pada pemandu dan penumpang kenderaan yg lain. chill kay? :) khamis dah nak raya

 

Friday, August 2, 2013

cerita Ramadhan saya

As-Salam..lamanya sy tak update...terlalu lama..

menyepi sbb bz dgn aktiviti harian, tp masih dok baca blog kengkawan semua.

Dah dekat nak raya, mesti semua org sibukbuat persiapan raya kan? sy mmg tak de buat apa2 makeover pada rumah sy memandangkan kami sekeluarga pun bakal berpindah di rumahsendiri tak lama lagi. jd rumah pun bersepah, mungkin lepas raya ni saya start utk packing barang sikit2.

Puasa kali ni saya rasa sgt singkat. sekejap aje lagi seminggu dah nak raya. takde rasa apa2pun...biar anak2 sy yg rasa excited raya, excited nak balik kampung. doa sy semoga perjalanan balik kg kami selamat pergi dan kembali.

Lamanya tak update hal anak2..asalnya blog ni adalah diari anak2 dari dioarg kecik sampai besar. bila dah besar nanti sekurang2nya ada sejarah yg mami diaorg simpan kt dlm blog ni. tp dah terpesong jd blog jual barang. hehehe anyway..selepas ni, kalau nak baca tetang testimonial or product info tentang Shaklee atau beli Baju muslimah, anda dijemput ke blog http://kedai-bonda.blogspot.com. jemput ye

kembali ke cerita anak2, syukur anak2 dah membesar, sihat, cerdas. Adam dah makin hilang pelatnya. walaupun dia abang sulung, tp Amir lg fasih berckp dari Adam. Adam pandai bercerita, suka mewarna, suka tgk kartun dan main game di tab

Amir si kembar, saya mmg kagum dgn self confidence yg ada dlm diri Amir. walaupun dia sebenarnya takut bila buat salah, tak mcm abang dan kembarnya, dia akan buat muka berani, jarang menangis walhal dah kena marah atau kena pukul. Amir skrg pun dah obses dgn game tab. paling kuat makan dan paling berani. dia berani naik atas seorang diri ambikkan saya barang2 untuk dibawa turun.

amar, kembar no 2. Amar ni mmg unik dari kecil lagi sy dah nampak sikap dia yg amat sensitif, manja, cpt sedih, suka kan muzik. Amar ni selalu di dominasi oleh Amir. Amir lebih dominan dari Amar, so apa rancangan yg Amir buat, Amar wajibikut. kadang2 ada juga Amar melawan, tp akhirnya kena debik dgn Amir. Saya agka risau dgn situation ni..saya dapat rasakan yg Amar dalam diam memberontak. Jadi sejak kebelakangan ni, saya cuba tumpukan perhatian pada Amar sebanyak mungkin. Saya cuba nak fahami potensi yg ada dlm diri si kecik sorg ni.

Aryan, si bongsu yang Rabu depan akan cecah umur 2 thn. dah besar awak ye Yayan. Aryan ni karakter dia speerti Amir. Dominan senangckp ikut kepala sendiri. Walaupun dah nak cecah dua tahun, tp masih breastfeed tau. Aryan dah boleh baca doa mkn dan sikit2 surah Fatihah.

seronok tahun ni nk beraya sbb anak2 dah besar. meriah..kecoh, gamat, sampai migrain dibuatnya..tp budak lelaki mgm gitukan







 

Sunday, June 9, 2013

Testimonial dari pengguna suplemen Shaklee

Salam,

saya menerima lagi satu feedback dari seorang pelanggan saya, sis norhaya. kami tak pernah bersua muka..dia dah hampir setengah tahun membeli produk shaklee sari saya. ukhwah terbina hanya melalui SMS/whatsapp. sebaik mungkin saya kongsikan kebaikan produk Shaklee kepadanya. semalam saya dapat feedback dari Sis Haya. Alhamdulillah..sememangnya Sis Haya amat berpuas hati setelah menggunakan produk Shaklee. effectnya pada kesihatan kulit memandangkan dia mempunya masalah ekzema dan jerawat. setelah beberapa bulan mengambil produk shaklee, skrgdia dpt merasakan perbezaan yg ketara pd kulitnya berbanding dulu

Syukur :)

U all pun nka? jgn segan2 sms saya untuk dptkan pakej mampu milik :)



Saturday, June 8, 2013

Edisi Bfeed: Masanya hampir tiba

Hari ini genap Aryan satu thn 10 bulan. Aryan Sufi anak manja saya yang lasak,petah bercakap, peramah tp agak cepat panas baran.

sekejap masa berlalu, Aryan dah hampir cecah dua tahun. tp makin hampirke usia dua tahun, makin susah aryan nak stop bfeed. sejak tiga bulan lepas, Aryan mmg akan reject susu botol jika mami ada depan mata. sekerap boleh dia nak menyusudgn saya. kasihan sbb susu makin kurang tak semeriah dulu. syukurlah masih lagi cukup untuk Aryan...cuma harus di top up dgn makanan. saya tak rasa dia kenyang. bila dia tgh menyusu, saya tanya.."yayan, ada lagi ke susu mami?" jawabnye.."ehmmmmm" tak tahulah dia faham ke tidak soalan saya.

makin ha,pir usia 2 thn, saya yg rasa syahdu...tak lama lagi tiba masa untuk putus susu. sedihnye...apapun saya bersyukur kerana doa dan harapan saya untuk susukan Aryan biarpun dari umur 9 bulan dah bercampur formula,  berjaya juga hingga usia anak kecil saya tu cecah 1 thn 10 bulan kini. perjalanan yg panjang...penuh ujian..ada waktu susu langsung tiada..mcm2 suplement sy ambil untuk bykkan susu.. umur aryan sethn empt bulan baru saya stop pumping di pejabat. hanya bfeed aryan dirumah shj.

pengalaman menyusukan empat anak lelaki mmgmcm2..byk keletah..tp paling berjaya misi menyusukan aryan. sikembar stop bila saya hampri deliver baby..umur kembar masa tu sethn 6 bulan. tp amir stop awal sikti..sethn tiga bulan dah x mahu bfeed. paling kasihan anak sulung sy, berjaya fully bfed selama tiga bulan, kemduain minum formula. kurang ilmu, tak ada kemahuan so itulah akibatnya.

harapan saya,bila ada rezeki next baby (harapnyaperempuanlah kan :) ) saya bertekad untuk exclusively bfeed selamasthn dan ocntinue bfeed selama 2 thn. amin.

 

Friday, May 31, 2013

Cabaran untuk kurangkan berat badan dengan Shaklee

Hubby dah start membuncit..dari underweight, skrg dah ada spare tyre dipinggang.

saya juga makin montel. senang hati gamaknya sbb anak2 dah besar. tapi tak selesa pula bila dah start ada spare tyre dipinggang mcm time pregnant.

paling tka best bila ada yg menegur..akak tgh pregnant eh skrg? hisy! mmg stress...hahaha

paling stress, hubby pun tanya..awak mengandung eh? aiyo!

dah lama tak ambik product shaklee untukkuruskan badan. so saya kembali ambil supplement set kurus shaklee.

harap dpt kurus dgn kadar segera.amin

untuk set kurus Shaklee, recommended supplements:

1. Alfalfa - fungsi untuk detox, increase metabolisme
2.  Cinch Choc - energy, metabolismeand mengandungi lyucine untuk mengekalkan otot badan semasa proses pembakaran lemak
3. Lecithin - memcairkan lemak. baik untuk kesihatan jantung juge
4. Herblax - membersihkan usus




berminat untuk memiliki supplement kurus badan Shaklee? boleh hubungi saya untuk mendapatkan harga special.

Tuesday, May 14, 2013

tips untuk elakkan penuaan kulit

Saya nak kongsi tips untuk elakkan penuaan kulit. Dok google pasal tips kesihatan, terasa nak tahu cara nak nampak awet muda. maklumla i ni dah lama dah cecah 3 series. kena watch out untuk menjejaki umur 4 series nanti. hihhi

caranya mudah saja. basic..yg semua org boleh follow:

1. jgn hisap rokok/ jgn lepak dgn geng merokok - rokok x bagus! malangnya suami saya perokok tegar. patutla kulit muka dia byk kedut. hihihiso far dia thau pantang larang sy dengan asap rokok, so bila nka merokok, dia akan keluar dari rumah.

2. Jauhi dari sinaran matahari - cahaya dari matahari akan mempercepatkan penuaan kulit, kulit jadi kering, ada freckles. mmg bahaya utk kulit. so pakai sunscreen protection. brand banana boat best.

3. Exercise! - mmg sedang diusahakan skrg. bila en suami ckp perut ada byk lapisan..saya rasa tercabar. bg masa sebulan je ye syg, pasni mmg tak nampak dah spare tyre tu

4. jauhi dari cuaca sejuk - kulit jadi kering. contoh lama2 dlm bilik aircond..kena kerap taruk losyen kt kulit. kt office dha lebih lapan jam dlm air cond..sejuk menggigil. keluar office terus kena sinaran matahari..mmg le kulit cepat kedut

5. jauhi alcohol - mmg takla.

6. Elakkan Stress - stress ke i? stress kalau tgk rumah sepah je. keje xdela stress pun..manageable

7. Tidur mencukupi - lebih dari cukup

kesimpulannya. ada chance nak nmpk awet muda mcm kak ton ni..comey dak kak ton? hihihih




sumber dari website http://about.coom

Tuesday, May 7, 2013

PRU13 & Selamat Hari Ibu

Salam..

lama saya tak update. Bukan kerana saya sudah pencen berblog cuma kekangan masa dek anak-anak yang sedang membesar. banyak amsa diperuntukkan untuk hero-hero kecil saya.

bulan Mei 2013, banyakkisah berlaku..PRU13..just to update kt blog saya ni..yg BN menang tipis dgn pakatan rakyat. harapan saya, semoga orang melayu tersedar dari kesilapan, kealpaan. jom kita bersatu padu..bersatu dgn bangsa Malaysia yang lain menjadikan negara ini kuat. jangan wujudkan sentimen perkauman...tak kisahla bangsa A atau bangsa B..tak kisahlah apa agama yang kita anuti kita harus berbaik antara satu sama lain kerana kita dibawah bendera yang sama..kita sama-sama akan pertahankan negara.

kepada manusia2 yang nak wujudkan spark antara dua kaum ni...saya harap fikir masak2. akibatnya andalah yang tanggung. Jangan wujudkan huru hara di dalam negara yang sedia aman. jgn wujudkan sikap berpuak2..kelak anak cucu kita yang menanggung akibat.

tak lama lagi tiba hari ibu. Selamat hari ibu sarah! tak ada celebration hari ibu, confirm tak ada surprise dari anak2. Hero2 saya kecil lagi. saya harapkan surprise dari suami tercenta. hehehe

Kepada semua ibu2yang membaca blog ni...saya ucapkan selamat hari ibu kepada anda semua. kita semua supermom..semoga kita membesarkan anak2 yang soleh berjaya didunia di akhirat. semoga saya menjadi ibu kepada empat lelaki soleh...amin

Adam Saufy, Amir Rayyan, Amar Rayyan, Aryan Sufi...

mami sgt sygkan kamu semua sepenuh hati, dunia akhirat. Semoga membesar jadi anak yang soleh ye, nak.

xoxo
Mami





 

Friday, March 15, 2013

Susu Ibu memang terbaik.. :)

As Salam
 
Jom breast feed bayi kita! hehehehe

Tanam di dalam minda anda bahawa susu ibuadalah yang terbaik. bekerja tidak menjadi alasan untuk kita give up menyusukan bayi secara eksklusif. fikir yg kita wanita hebat. berkerja dan pada masa yang sama cari masa untuk pumping di ofis. sibuk? semua orang sibuk bila bekerja...cubalah manage masa sebaiknya untuk kita punya sedikit masa untuk mengepam. bukan untuk siapa2..untuk anak kita. :) cubalah ye.

Susu merudum? lakukan power pumping. saya lakukan power pumping ternyata berkesan. fikir positif...fikir yg susu sgt banyak.

menyusukan bayi secara eksklusif mmg memerlukan effort yang tinggi apatah lagi untuk ibu berkerja. Tak semua bos 'sporting' bila kita ke surau untuk pumping every 3-4 hours. kan?

Badan kita harus menerima khasiat makanan yang mencukupi kerana kita berkongsi segala nutrien yg diperlukan dengan bayi kita. jika kurang kalsium, klasium dari tulang akan di ambil oleh bayi. jgn hairan bila mengandung dan lepas deliver baby, gigi senang mereput. itu tandanya kalsium kita makin kurang. makan makanan berkhasiat, minum byk air

perlukan makanan tambahan? saya recommend Shaklee 3M. saya sendiri mencubanya, saya merasai perbezaan kualiti susu sebelum dan selepas mengambil suplemen ini. Sedikit investment, tapi hasilnya sgt menakjubkan. kita dapat extra benefit - kualiti susu meningkat + badan makin sihat. Jgn lupa product Shaklee adalah bersih, halal dan diuji secara klinikal.

Email saya untuk mengetahui jenis suplement yang sesuaiuntuk ibu mengandung dan menyusukan anak

Tuesday, March 12, 2013

Kedai Bonda vs keje makan gaji

Salam..

Nak story aktiviti saya pula..actually mungkin adasetengah reader ni dok pikir..apa la keje akak ni sampai dok berniaga Shaklee, baju muslimah, nurisng wear Autumnz,bedak Arab, Felinna products..hehehe

Sebenarnya saya punya pekerjaan tetap...saya kerja di proton. kejenye buat enjin. bukan saya yg design ye..saya coordinate projek..yg design org lain. hehehe

tapi dah keje elok2 kenapa saya sibuk bisnes online? sbb saya nak cari pendapatan tambahan maklumla anak ramai. lagi satu saya ni bercita2 tinggi..nak jadi ibu yg bekerja dari rumah. bila dah beranak pinak ni..anak2 lagi penting dari segalanya. ikut hati tiap2 pagi batin menjerit tak mahu gi kerja. tapi demi cari rezeki, saya kenalah pergi...nak tolong suami. So untuk persedian jadi mak yg bekerja kat rumah ni saya kenalah start perniagaan yang boleh dilakukan dirumah. itulah sbbnya Kedai Bonda wujud. skrg ni perniagaan masih dijalan secara kecil2an. ada masa byk order masuk..ada masa surut.

Saya tak putus asa..walaupun sikit untungnya saya rasa seronok pula dok bertandang ke pos laju. Mmg kalau tak singgah pos laju puchong dlm masa sehari mmg hati rasa tak tenang. Bila tgk ada customer pos laju yg hantar bungkusan smapai ratusan bungkus, hati rasa semangat nak juga suatu hari dpt pos brg sampai beratus bungkus. hihihi

Skrg stok brg saya dah mula menyemakkan rumah. sblm ni brg2 disimpan dalam kotak2..nak cari pun payah. customer datang rumah pun, nk pilih brg pun takde nafsu. hihihi bila dah makin semak..kenalah bertindak. start small dulu...saya sediakan satu corner untuk susun atur brg dagnagan saya.

Hanya ke giant, saya dapat beli satu rak dgn harga RM 79 je. murahkan? plannya nak beli kaler hijau epal. tau2 warna oren yg keluar dari kotak. oklah..dari tak ada langsung.


Inilah rak oren ku itu. kena pasang lagi satu rak sbb ada lagi dua kotak baju baby yg kena susun atur

sy sentiasa berdoa perniagaan kecil kecilan sy ni berkembang..mudah mudahan rezeki anak anak sy x perlu kepejabat lg. sapa nka beli barang Shaklee, Autumnz, tshirt muslimah, beauty product Aurawhite dan Felinna bolehla contact sy ye

Promo: Rompers jenama Early Days untuk baby 6-9 bulan, 9-12 bulan RM8/pc. Rompers ni dibeli di Primark, UK.

Sapa yang bermiant, boleh whastapp/sms saya ye untuk tgk corka yg ada. 019-3833108

Daa..


Kisah personal - lama tak kongsi


Lama tol tak update kisah personal. takde cerita menarik..nak ajak berangan deko rumah pun semangat dah suam2 kuku..tunggulah rumah sendiri siap br semangat tu dtg balik. hehehe

apapun saya nak post gambar super hero saya. dah besar dah diaorg ni..

mycheeky Yayan dah sethn tujuh bulan

Sikembar Amir Amar dah tiga tahun dua bulan

Abang Adam dah empat tahun enam bulan

sekejap masa berlalu. sungguh! mcm baru je mami lahirkan korang wahai anak2.

apapun sorg je yg dah diaper free lagi tiga..adus bila nak potty train pun taktaula..hihih













Tetimonial pengguna Collagen dan GLA shaklee

Salam all,

Pagi tadi dpt berita mengujakan dari customer nun jauh di Sabah. Sebelum ni Asyeera mengalami masalah jerawat dan parut jerawat yg ketara diwajah. Cik adik kita ni tetiba terasa nak contact saya nak dptkan recommendation product Shaklee..sy bg beberapa option, antaranya Collagen Shaklee. Tak berfikir panjang, Syeera terus order sekotak Collagen. Feedback yg diterima lepas kotak pertama just ok, ada sikit perubahan tp syeera tak mahu lagi berkongsi. Syeera hanya contact untuk order kotak kedua. tak lama kemudian, dia bertanya pula produk untuk regulate period cycle..apa lagi kan..produk yg sgt famous...GLA Shaklee.

hampir sebulan berlalu, saya dpt msg dari Syeera.




Menurut Syeera, tekstru kulit wajah ada improvement..lubang bekas jerawat nmpk berkurangan. kulit rasa lebih elok. Lepas dua kotak, Syeera continue dgn GLA Shaklee, jerawat yg suka timbul tak kira masa berkurangan. Cik adik ni makin happy dan confident untuk menghadapi hari persandingan nya bulan April ni. insyaAllah. :)

Apa lagi..nak kulit cantikmcm syeera? jom try Collagen dan GLA shaklee...product berkualiti tinggi, dijamin selamat dan halal.

tinggalkan comment / sms saya 0193833108 - sitinorsarah@gmail.com

Friday, March 1, 2013

Be positive!

Saya ibu yang penyayang
Saya suka mengemas rumah
Saya seorang yg pandai uruskan masa
Saya cekap uruskan ruamhtangga
Saya pekerja yang berdedikasi and error free
Saya mempunyai presentation skill yang tinggi
Saya suka membaca
Saya pasti berjaya dalam perniagaan yg saya ceburi kini.
Saya anak, isteri dan ibu solehah
Saya disayangi suami dan rakan2

Yakin...yakin... :)

Mode: mencari kekuatan diri. Aura negative..please go away!

Wednesday, February 27, 2013

Alfalfa -Herba yg sgt hebat

Ramai bertanya asal usul alfalfa Shaklee pada saya..disebabkan warna hijau, ramai ingat alfalfa tu rumpai laut/ spirulina. Actually alfalfa Shaklee adalah berasal dair tumbuhan bernama alfalfa. pokok ni mempunya akar yg sgt panjang dan masuk jauh kedalam perut bumi untuk mendapatkan nutrien secukupnya. mcm pokok tongkat ali kan? pokok tongkat ali pun akarnya sgt dlm..payah betul nak cabut. samalah dgn alfalfa ni.

pokok ni dikira sbg pokok herba di US, penduduk peribumi yg jumpa..sbb byk khasiatnya..bertahun2 diamalkan secara tradisional, akhirnya tumbuhan ini dikomersialkan dan diproses bentuk pil. jadilah Alfalfa Shaklee di dalam botol.

saya pernah berkongsi kebaikan alfa2 dlm entry sebelumnya.


kali ni saya nak berkongsi entry dari laman web kesihatan lain yg membincangkan kebaikan alfafa:

http://health.howstuffworks.com/wellness/natural-medicine/herbal-remedies/alfalfa-herbal-remedies.htm


Ni lah rupa paras pokoknye:


©
Alfalfa is used for a variety of herbal remedies including[/b] lowering cholesterol and treating arthritis symptoms.[/b]
You're probably only familiar with the sprouts of this tall, bushy, leafy plant, but the entire plant is valuable. The sprouts are a tasty addition to many dishes, and the leaves and tiny blossoms are used for herbal remedies.

Uses of Alfalfa

Herbalists often recommend alfalfa preparations as a potent nutritive in cases of malnutrition, debility, and prolonged illness.
Alfalfa contains substances such as isoflavones and coumestans, which bind to estrogen receptors in the body. Estrogen binds to these receptors like a key in a lock. If the estrogen level is low and many of these "locks" are empty, the constituents of alfalfa -- which resemble estrogen "keys" -- bind to them instead and increase estrogenic activity. Alfalfa's estrogenlike "keys," although similar to estrogen, are not nearly as strong. If estrogen levels in the body are too high, the estrogen "keys" fill up some of the locks, denying the space to estrogen, thereby reducing estrogenic activity. Because alfalfa may provide some estrogenic activity when the body's hormone levels are low and may compete for estrogen-binding sites when hormone levels are high, alfalfa is said to be hormone balancing.
Both alfalfa sprouts and leaf preparations help lower blood cholesterol levels. The saponins in alfalfa bind to cholesterol and prevent its absorption. Alfalfa also has been studied for its ability to reduce atherosclerosis, or plaque buildup, on the insides of artery walls.
In one study, 15 patients who took an alfalfa seed preparation for eight weeks, without changing diet or exercise levels, had a 17 percent reduction in cholesterol and a significant reduction in LDL ("bad") cholesterol associated with atherosclerosis.
Physicians who practice traditional Ayurvedic medicine (the main system of health care in India) use alfalfa for poor digestion and to relieve the symptoms of arthritis. Other traditional medicine practitioners use alfalfa for anemia and to increase breast milk production in women who have difficulty breastfeeding their infants.
Alfalfa is high in vitamins A and C, niacin, riboflavin, folic acid, and the minerals calcium, magnesium, iron, and potassium. Alfalfa also contains bioflavonoids.

Alfalfa Preparations and Dosage

Alfalfa is available in capsules, which you may take daily as a nutritional supplement. One or two capsules a day is recommended. You also can find bulk alfalfa leaves, which you can infuse to make a nourishing tea.


What is Alfalfa?

Alfalfa is a plant which sends its roots down twenty to thirty feet into the ground and brings up the minerals that are not available on the surface. For this reason, the Arabic word Alfalfa means "father of plants". Alfalfa is rich in vitamins, minerals and other nutrients that play a vital role in the strength and growth of our bones and in the maintenance of a healthy body. It contains protein and vitamin A, vitamin B1, vitamin B6, vitamin C, vitamin E, and vitamin K. It also contains calcium, potassium, carotene, iron, and zinc. It can be taken in the form of seeds, leaves or tablets.

What are the Benefits of Alfalfa?

Alfalfa has been used by the Chinese since the sixth century to treat several health conditions. It is considered the richest land source of trace minerals. Rich in vitamins, minerals and other nutrients Alfalfa makes an amazing herbal remedy. Its specific benefits include:
  • Curing kidney problems, and relieving fluid retention and swelling.
  • Curing auto-immune disorder.
  • Healing arthritis.
  • Nourishing the digestive, skeletal, glandular and urinary system.
  • Cleansing the blood, liver and bowel.
  • Lowering cholesterol levels.
  • Preventing strokes.
  • Healing whooping cough.

Uses of Alfalfa

Home Remedy for Arthritis

Since alfalfa is very rich in minerals needed for the formation and strengthening of bones, a tea made from alfalfa (especially from its seeds) has shown beneficial results in the treatment of arthritis.

Home Remedy for Diabetes

Alfalfa is known to reduce blood sugar levels, and is therefore considered a natural treatment for diabetes.

Remedy for Kidney Stones

Vitamins A, C, E and Zinc are proven to help dissolve kidney stones. You can find these vitamins and minerals in Alfalfa powder and Alfalfa sprouts.

Natural Treatment for Hair Loss and Balding

The juice of alfalfa, in combination with equal amounts of carrot and lettuce juice, taken daily, assists in the growth of hair to an amazing extent. The combination of these juices is rich in elements which are especially helpful for the growth of hair and the prevention of hair loss.

http://www.homeremediesweb.com/alfalfa_health_benefits.php

What are the Side Effects of Alfalfa?

As with all herbal products, moderation is the key to avoiding adverse reactions. For example, excessive consumption of alfalfa may cause the breakdown of red blood cells, which is extremely serious.

Research has found that diets high in canavanine, an amino acid found in alfalfa, can aggravate the disease lupus. However, canavanine is usually only found in the seeds and sprouts of alfalfa but not in mature leaves. Thus, alfalfa tea and capsules made from leaves are not expected to contain canavanine. Nevertheless, it is recommended that alfalfa be avoided during pregnancy because of its potential canavanine content and hormonally active saponins. If you are pregnant, it is recommended that you avoid regular daily consumption of alfalfa or its supplements

Sunday, February 24, 2013

Berita gembira, duka

Lama kan saya tak update blog...rindu tak? hehehe budget mcm blogger hot.

byk perkara berlaku sepanjang menyepi..alhamdulillah, perniagaan online saya sudah menunjukkan hasilnya...berkat usaha doa dan sokongan rakan2..perniagaan shaklee, pakaian muslimah, product kecantikan dan product autumnz mendapat sambutan. takdelah luar biasa, tapi kalua sehari ada satu dua order saya kira rezeki buat saya.

baru bertatih nak berniaga, ada mcm2 peristiwa deal dgn customer. kelakar, peningkepala, yg sempoi pun ada. deal dgn customer lelaki yg nak belikan wife baju nursing..waaa sweet sgt hubby yg belikan baju tuk wife. siap beli set menyusu shaklee tau tuk wife dia. lelaki moden yg tahu kebaikan susu ibu. dia nak beri yg terbaik untuk anaknya. mudah2an semua bapa2 berfikiran begitu.

ok tu cerita pendek bisnes online saya. saya anggap itu berita gembira dari saya

berita duka pula..beberapa minggu lepas abang ipar terlibat dlm kemalangan jln raya di lebuhraya pantai timur. Abang ipar saya tu meninggal ditempat kemalangan tersepit di dalam kereta. seidh dpt berita dari isteri iaitu biras saya, k su. waktu tu saya dlm meeting room, terus sebak dan menangis..tak boelh control. sedang membayangkan betapa berat ujian dari Allah untuk K su. dengan anak2 yg masih kecil.

saya beberapa hari menziarahi keluarga biras saya. sayu hati tgk anak2 saudara yg skrg dah jadi anak yatim. berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul. k su saya lihat susut berat badan. mcm2 yg diluahkan k su..saya cuma mampu jadi pendengar, hanya mampu menolong setakat termampu. jika sblm ni arwah abg sham menguruskan beberapa hal dlm rumah..skrg ni segalanya k su yang tanggung. aduhai esok k su mula bekerja...anak2 harus dibawa ke sekolah, nursery dan tadika. moga dipermudahkan urusan k su.

sejak kejadian tu, saya ambil kejadian ni sbg pengajaran berguna buat saya.
1.bertaubat sebelum tiba ajal.
2. berbuat baik dgn pasangan, anak2, dan ibubapa
3. sentiasa mengucap syahadah before melakukan sesuatu.
4. langasaikan hutang piutang dan berwasiat

kita yang pergi mmg sibuk dgn urusan sendiri. tapi org2 yg kita cintai yagn kita tinggalkan jugak sibuk nak menghadapi kehidupan tanpa kita

bertabahlah k su...semoga abg syam ditempatkan di tempat org2 yg beriman. al fatihah

 

Sunday, February 3, 2013

Anak2 ada masalah pembelajaran?

Rata2 ibubapa merungut tentang masalah pembelajaran anak2..ada ygkomplen anak bijak tapi tak fokus..ada yg ckp anak rajin belajar tapi lamabt nak memahami pelajaran. mmg sbgibu bapa pasti akan risau jika anak2 ada masalah sedemikian. Saya sbgseorang ibu juga mmg sgt risaukan performance anak2 saya terutamanya Adam yg sudah ke tadika.  hehe mak zaman sekarang..anak baru umur lima tahun masuk tadika dah risaumcm nak ambik SPM.mmg le risau..skrg ni segalanya serba mencabar dan very competitive..nak masuk sekoah terbaik, nak dapat biasiswa, nak dptkan tempat diuniversiti..anak2 kena jadi all rounder. anak2 akan di desak untuk mencapai objective smapai maximum limit. Sbb tu tak terkejut ramai betul yg dpt berpuluh2puluh A dlm SPM, PMR..hehehe

saya pun mcm mak2 yg lain..sudah ada bayangan masa depan anak2. tp dipertengahan jln, anak2 tak mencapai thp yg kita tetapkan. risau dan frust bukan? tambah pula bila cikgu inform yg anak kita slow sikit kadar pemahamannya compare dgn kawan2. jadi, sementara masih ada masa, jom kita cari jln, petua, tips dari pakar untuk mengeluarkan potensi yg ada dlm diri anak. pemakanan menjadi faktor penting untuk anak yg sihat dan bijak. Sarapan pagi sgt penting untuk meningkatkan tumpuan dan metabolisme anak2. jadi pagi2 kenalah rajin sket at least tuang kokocrunch dalam susu..hehehe tu breakfast adam boleh dikatakan setiap pagi. maaflah mami sibuk..itu yg terbaik dan termampu mami sediakan.

Selain itu, saya juga ada dapat recoemndation utk beri omega3 pada anak2. Rakan Shaklee recommend Omega Guard. suplemen yg penting untuk otak. Saya kurang yakin, harus buat research sebelum decide untuk beri pada Adam. Omega guard saya ambil untuk diri snediri sahaja...untuk kesihatan jantung dan elakkan kanser.

Rupanya benar, selain elok dimkn oleh wanita mengandung untuk perkembangan otak janin, Omega guard elok diberi pada anak2.

Terbaca pula artikel ni  http://learningfundamentals.com.au/blog/brain-booster-in-a-capsule-omega-3/

Jd saya betekad..apa salahnya berikhtiar beri yg terbiak pada anak2..moga2 berkat usaha dan doa, anak2 akan lebih fokus dan senang menyerap ilmu yg diajar.

Terus terang ckp, saya baru ambil omega guard ni..dua hari badan2 sy berpeluh2..so kalau ambil dua biji..wajib minum byk air..saya yg kurang minum air mmg rasa cam dehydrate..huhuhu

Tadi beri sebiji  kapsul masuk dlm susu Adam. dia minum tak perasan..hihih tak hanyirke? confuse pulak.

p/s: makan sunnah paling terbaik..berikan kurma dan kismis pada sikecil. doa mudah2an anak2 mendapat kefahaman yg tinggi dan ilmu yg bermanfaat. amin

Saya recommend suplemen ni pada rakan2 sekalian. taknak belidng saya pun takpa..tapi kalau nak beli dgn saya boleh email or SMS saya sitinorsarah@gmail.com / 0193833108

Jom tgk apa lagi kebaikan Omega Guard ni

OmegaGuard™

Docosahexaenoic acid (DHA) and Eicosapentaenoicacid (EPA) are omega-3 fatty acids found in deep-sea cold water fish. DHA and EPA are known to reduce inflammation, promote proper brain, nervous system, and eye function and must be obtained through the diet.

Shaklee OmegaGuardTM is a dietary supplement containing fish oil. One serving of OmegaGuardTM provides 1000mg of omega-3 fatty acids including DHA and EPA.

* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.

 

Suplement Set Kurus Shaklee

Salam,

Hari ni saya excited nak berkongsi resepi kurus. Aturan makanan suplemen Shaklee ni berjaya menurunkan berat badan seorang customer Shaklee.

Bagaimana ye suplemen Shaklee bertindak? actually set kurus Shaklee ni bertindak untuk mencairkan lemak, menyahkeluarkan lemak dan kolestrol dari salur darah dan badan, mewujudkan perasaan kenyang. jadi ketiga2 element ni yg menyebabkan berat badan akan cepat turun. anda akan kurang mkn tanpa dipaksa, lemak yg sedia ada dikeluarkan dari badan secara natural.

Kepada rakan2 yg bercadang nak mencari produk menguruskan badan, saya cadangkan cuba Shaklee. Ramai kenal Shaklee sbg suplemen yg berkualiti dan diuji secara klinikal tau. so jgn risau ambik produk ni.

Set Kurus Shaklee mengandungi:
1. Cinch Shake (ada pilihan tiga perasa- Coklat, Cafe Latte dan Vanilla)
2. Alfalfa
3. Lecithin
4. Herblax

Nak tahu lebih lanjut tentang fungsi setiap satu, email or contact saya 019 3833108 sy boleh advise cara pemakanan mengikut tahap kesihatan u all. jgn segan2 ye..anytime boleh contact.
 

Thursday, January 31, 2013

Anak2 flu..mami sakit juga

As salam,

Lama juga tak update...ada kawan2 menegur takde cerita anak2 sgt sejak sibuk dgn online bisnes.

Dah lima hari hero kecil saya demam selsema. teruk batuk dan selsema diarg. Mujurlah tak meragam cuma rimas bila tgk diraorg susah bernafas and kadang2 hingus sampai ke telinga..iyewww...hehehe

di rumah, kabinet dapur penuh dgn ubat ubatan..masih juga tak sembuh, hari ini pegi lagi jumpa doktor. kali ni dpt antibiotik..harap cepat sembuh ye anak2








mami jugak demam..smlm perit tekak, selsema and batuk..jumpa antibiotik saya telan..saya harus sihat..karang makin tunggang langgang rumah dibuatnya.

dapat mc hari ni..saya tidur sekerat hari. then layan sikembaryg saya bawa balik dari nursery, dlm demam barang custommer harus di packing dan di pos. janji kena tunaikan. org berharap brg sampai segera.

skrg ni, tinggal nak tolnog adam sipakan homework. tp hero yg sulung tu dah start bosan buat homework. setiap hari ada homework..kadang2 ada tiga homework dlm satu malam. arggh mami pun sama malas. tpai saya kenala tabahkan....patutla mak2 stress bila anak nak sekolah..hw harus disiapkan, ruamh tangga harus diurus, kena extra mengajar takut anak tertinggal dlm kelas. sgt mencabar tugas ibu ni...teringat arwah mak...sambil memasak menjerit suruh saya buat homework..sambil sapu sampah, menjerit suruh saya basuh kasut sekolah. sambil siram pokok boleh suruh saya menghafal sifir. oh mak mmg multitasking...hihihi

alfatihah untuk arwah ibu tercinta..Normah Mohamad. I miss her dearly T_T



Nak promote sket, stok autumnz baru tiba ...

EBM Storage zipper bag RM10 (12oz dan 7 oz)

Baju nursing RM 55 only

jemput melawat FB Page: Kedai Bonda tuk koleksi baju nursing, EBM storage solution, maternity wear and T Shirt muslimah.


 

Thursday, January 24, 2013

Kisah gemuk saya & Slimming set Shaklee

Nak kurus dgn cara mudah? tak mudah ye kengkawan untuk kurus..beruntung pd sesiapa yg ada high metabolism..cepat je badan tu mengecik walhal kaut mkn..

tp yg metabolism rendah mcm sy ni...mmg kena berdiet, bergerak aktif baru kurus.

Saya gemuk masa kat hostel tingkatan 4&5, apa taknya mkn dan tido je keje nya..bygkan dgn ketinggian 159cm,berat saya cecah 65kg..oh anak dara..gemuk tul..hehehe

masuk matriks, saya start berdiet..minum susu,mkn roti, and miltivitamin...saya memilih jln kaki didalam kampus usm penang dari menaiki bas. mmg betul2 nak kuruslah..habis  matrik, naik thn satu..saya jadi mahasiswa yg berat hanya 50kg..hehehe

so sy maintain kurus sbb sy kurang mkn..bila dah kawen..berat badan naik le..sbb asal hubby mkn, saya pun mkn..masa mengandungkan adam, berat naik mendadak..baru tiga bulan pregnant, berat cecah 64kg! dleiver Adam berat 70kg++. oh no...lepas deliver bb konon nak diet balik..tau2 lepas tiga bulan pregnant lagi..kali ni kembar...huhuh mmg giantla badan.. perut tka usah cerita lah kan.

baju purple tu adalah mami adam yg gemuks
baru kurus lepas deliver twins, pregnant balik. jadi gemuk balik kali ni lagi giant. lagi gemuk dr peknankan kembar. so sy bertekad, nak kuruskan badan...lepas dleiver baby, saya bfeed baby. percayalah dgn BF baby, berat badan kita pasti turun..turun byk okeh..sbb sy mmg kuat mkn..byk mana saya makn pun tetap menurun timbang kilo sbb sy bf.

tp ada satu point, berat tak turun lagi dah. tmabah pula si kecik tu dah cecah sethn lebih. jadi saya kembali berdiet..smabil diet, saya pakai felinna inchloss nak kurangkan benjolan lemak di perut, pinggul and lengan. org tnaya sayaberkesan ke? mmg berkesan sbb tu saya berani jual. huhuh

tapi sy tak bergantung pada tu je..itu cuma fokus tuk bakar lemak di stgh tmpt. bukan kesuluruhan badan.

Selain tu saya ambil Lecithin, ESP dan alfalfa shaklee. itu pun bila ingat..kengkadang tu bz sgt tak ambik. tapi walaupun tka berdisiplin sgt..saya berjaya menurunkan berat badan dari 55kg ke 52kg. percayalah..tka tipu punye..huhuhu

Adam masuk lima tahun..mami dah kurus balik.. yea! sorry xde gambo sengsorg..sbb tka cukup cun nak posing ala model..hahaha
 
 
skrg ni saya ada dua org customer shaklee yg nak mencuba program diet shaklee ni. Jadi saya ingin menyeru pada kaum ibu yg nak kurus, sblm korang jejakkan kaki ke  saloon kuruskan badan yg kosnye beribu2...tryla set makanan tambahan Shaklee yg khusus untuk menrunkan berat badan. jgn fikir cantik..fikir sihat ye. kolestrol berlebihan dlm salur darah akan membahayakan kesihatan dan mengganggu fungsi organ seperti jantung, otak. kita harus sihat demi anak2 dan suami.

nak tahu program kurus shaklee? email saya: sitinorsarah@gmail.com

atau sms/whatsapp: 019-3833108. free consultation pada yg menghubungi.

 

Monday, January 21, 2013

Saya hampir di dakwa

Salam..

wah ayat mcm nak dasatkan? ada org nak report polis sbb tipu duit, tak pos barang

ceritanya begini:

Agent saya cik A order satu produk sy, harga brg tu RM80. Saya teirma order hr Ahad. Sy inform yg saya akan pos hari Isnin.

En S, seorang despatch diamanahkan untuk pos, dan dia dgn selamat pun pos. Tracking number diberi pada hari isnin.

Hari selasa, Cik A telefon, customer bising brg belum sampai, kata guna pos laju, tracking number tak exist dlm sistem. customer pesan kat Cik A inform kat sy yg dia akan log report polis. ok yg brg tak sampai tu saya tka kisah...yg nak report polis mmg saya kisah..baru sehari pos ko dah gelabah itik tu pe hal? huhuhu rm 80 je pun, kalau transaction rm8juta ke bolehla gelabahkan. tunggula tiga hari waktu bekerja..pastuh nak gelabah pun gelabahla. sy pun pasti gelabah sekali sbb brg mungkin hilang. huhuh

Saya contact En S si despatch tu untuk dptkan pengesahan pengeposan barang..En S ckp mmg dia dah pos, tp petang di pejabat pos biasa, bukan pos laju. so bila dah lepas kul 4 ptg, mmg pungutan akan dibuat pukul 4 ptg next day. bermaksud brg tu skrg ni masih ada di pejabat pos serdang. sbb tu tracking number belum dimasukkan kedalam sistem.

so kepada cik customer, harap bersabar...esok smapailer tu.. huhuhu mmgle kita semua ni kalau order brg tak sabar nak dpt brgnye...kesilapan mungkin dipihak saya sbb tak pos terus di kaunter pos laju. ralat dgn apa yg berlaku..harap di maafin ya. jgnla report polis..sian anak2 akak ni ha..mak kena gi mahkamah gara-gara barang rm80..malu weih..reputasi kedai bonda juga terjejas. huhuhuh

saya pun mmg nk customer dpt brg tepat pada masa, tapi harap customer beri masa dua - tiga hari bekerja untuk Pos malaysia deliver brg.


p/s: dugaan berniaga online gitu lah ye.. harap ni insiden pertama dan terakhir. amin

Thursday, January 17, 2013

Organized activity books


Bersepah, serabut. Plan nak beli kabinet buku smapai skrg tak fulfill. tunggu pindah rumah baru nak beli.

jadi solutionnya:

pukul 1 pg, saya terjaga tidur untuk kemas rumah. tgk playroom a.k.a study room anak bersepah dgn buku2..buku mak pun ada hehehe (adam kan dah gi school,poyo je mami tukar nama jadi study room)

so ini lah keje sy di pagi bute tu





Kotak Thermosdalam proses untuk dibalut


Camnila jadinye..cincai boncai
Pandangan tepi..

Inilah Gunanya..simpan buku Adam dlm kotak tu.

Disitulah tempatnya

 

Best ke Bedak Arab Kokuryu Summer Cake ni?

Jawapan saya,  mmg best. Kulit terasa lebih licin, cela kat muka, bekas jerawat semua hilang, kulit muka rasa ringan dan kulit takdela nampak cam tepung gomak.

Sblm ni saya pakai bedak Maybelline/ Loreal. kebetulan compact powder sy dah nak habis. saya try beli bedak arab ni..sbb femes sgt kat FB. adik pun ckp best giler pakai. so terpengaruh, saya terus beli borong..alang2 nk pakai, baik jual sekali kan? heheh maklumla peniaga online tegar.

So sesiapa yg berminat nak beli Bedak Arab ni, jemput2la email/sms/whatsapp saya

019-3833108 / sitinorsarah@gmail.com

Harga RM49 /pc + postage RM6 (kalau ambik dgn sy byhand, takyahle bayar duit pos tu)




Tuesday, January 15, 2013

Suplemen Shaklee untuk ibu mengandung

Shaklee mempunyai mempunyai essential nutrients for pregnant mommy. Set mengandung shaklee ni mempunya nutrien yang cukup lengkap untuk ibu dan bayi di dalam kandungan.


Set utama:
1. Vitalea (multivitamin dgn iron)
2. B Complex with Folic Acid
3. OsteMatrix (calcium yg penting untuk ibu mengandung)

Set tambahan (optional)
1. Energizing Soy Protein - sumber tenaga yg berterusan, membantu mengawal berat badan berlebihan ketiga mengandung
2. Omegaguard (diaambil pada trimester kedua dan ketiga untuk perkembangan otak bayi)

Lengkapkan? Jom beri yg terbaik kepada diri sendiri dan bayi dlm kandungan u oll :)

nak set untuk kurus? or Set penyusuan shaklee? boleh bertanya saya seperti detail dibawah:

email/SMS/whatsapp saya jika berminat. 019-3833108 sitinorsarah@gmail.com

 Berminat untuk menjalankan perniagaan Shaklee secara sambilan, hubungi saya untuk maklumat lanjut tentan peluang perniagaan ini.

Thursday, January 3, 2013

Cerita Tadika Taska anak2 saya


Semalam 2/1/13 adalah hari pertama Adam bersekolah tadika. wearing a new school uniform hmmm bau kedai lagi becoz mami malas basuh, he looks so smart and handsome carrying his Ben 10 bag and Ben10 lip lap shoes.Mata tak habis2 pandang Adam, tak sangka ni anak saya..dah besar..sob sob

Aduhai, Adam is going to be 5 yrs old next year. cepatnya masa berlalu. Empat hero saya bukan lagi baby, they are growing up so fast. Tadi Ayah baru je borak2 dgn  si bongsu, Yayan minta dia jgn besar cepat sgt..nanti dah tak da baby dlm rumah..dah tak best.

Huhuhu rindunya zaman derang ni baby. Masa Adam baby, masa twins baby, masa Yayan baby.

Lepas ni one by one akan ke sekolah. kehidupan kitaorg pun sure berubah...kalau dulu (skrg pun) sibuk dgn diaper and botol susu...after this sibuk dgn stokin busuk dan bilik tidur busuk. hehehe

ok cerita taska dan tadika pula

saya hantar anak2 saya di Taska Riang Ria, Putra Height. Owner nya anak2 panggil Ibu Jah, memang kesayangan anak2 saya. Yayan lagi sayangkan ibu jah dari mami dia ni. jeles? takdela.  tak kisahlah..janji Yayan happy. mami pun happy ada org syg Yayan maybe lebih dari mami syg Yayan.

Adam diwaktu pagi akan ke Tadika Sinaran Intelek. Owner Pn Ros. Saya rasa ok hantar Adam disitu sbb:
1. Cikgu2 yang berpengalaman.
2. Menggunakan Bahasa inggeris sepenuhnya.
3. Ada swimming session.
4. persekitaran yang menarik
5.Sebelah Taska K jah
6. Sebelah Taska K jah
7. Sebelah Taska K jah.

heheh tiga kali saya taip benda yg sama. Mmg itu syarat utama saya..dekat dgn taska riang ria. saya taknak anak2 saya diasuh oleh org lain. sekali saya percaya orang tu, selamanya saya percaya. tapi kalau sekali buat hal..bye bye forever.

Masa kami tinggal di KL, anak2 saya pasti meraung setiap kali saya tinggalkan anak2 di nurseryX. setiap pagi nk ke office, hati saya remuk rendam tgk anak2 menangis depan pintu nursery. tapi sy tak fikir negatif or sangka buruk pada bbsitter. saya pujuk diri and saya anggap anak2 saya ni terlalu manja. setahun leebih adam disitu, begitulah keadaan tiap2 hari.

takdir Allah, adik saya tergerak hati nak apply part time bbsitter. disebabkan owner desperate perlukan pembantu, dia ambil adik saya jd pembantu taska. Bila adik saya disitu, baru tahu apa yg diaorg lakukan pada budak2. malas nak ckp, yg pasti anak saya dan anak orang lain juga di dera mental dan fizikal. makan di catu, cuma diberi susu berbotol untuk elakkan  budak2 lapar. No wonder sblm ni ada parents yg buat aduan ttg taska tu.

saya tak percaya, saya sangka org dengki dgn owner.

Lepas tahu kes tu, hati saya rasa tawar lagi nak tinggal disitu. Tak fikri panjang, terus cari rumah sewa diputra height, terus advertise rumah kitaorg untuk dijual. Rumah sold! Ruamh sewa dapat..Segalanya dipermudahkan, lepas pindah pegi merisik beberapa taska, Saya ikut kata hati saya... tiga taska rasa cam hati tak best, satu taska cam 50-50, sampai di taska k jah, taska terakhir yg saya risik, terus rasa best. berkenan..hati rasa happy. hari pertama anak2 menangis..hati remuk rendam...hari kedua, Amar je nangis..yg lain masuk menonong je masuk dlm taska dah tak kisah mami dan ayah.

hari ketiga dah takde sapa nangis. ajaib..padahal masa di taska lama, tiap2 kali hantar mesti menjerit menangis takut

aduhai, kenapa mami tak sensitif dgn anak2 mami selama ni eh. tah2 anak mami asek ditengking cubit dgn bbsitter. kesian anak2 mami.

dah hampir dua thn di taska riang ria, anak2 sgt happy. siap bila cuti lama sgt bertanya pada saya bila nak pegi sekolah ibu jah. aduhai anak..syg sungguh pada ibu jah ye.

K Jah ni sebaya arwah ibu, anak tunggal k jah pun sebaya saya. saya anggap dia sbg ibu. hormat dia. anak2 pun syg dia..nenek dan atuk derang jauh..so K jah ni tmpt menumpang kasih waktu sy bekerja. so tak mungkin saya nak pindahkan mereka ke tmpt lain

baru ni, k jah warded sbb darah tinggi. langsung sy tak tahu, dpt tahu terus rasa susah hati...risaunya sy kalau k jah sakit. saya doakan K jah sihat selalu aktif untuk run taska and besarkan anak2 saya.

ok..emosi plak rasa...tapi bersyukur sgt Allah pertemukan sy dgn ramai org2 yg baik disekeliling sy.

anyway, ni gambar adam kat tadika baru. sorry tak de gambar taska riang ria. segan plak rasa nak ambik gambar mcm wartawan tv. hehehe

 


 



 
 

Tuesday, January 1, 2013

Cerita 2013

Salam,

Tomorrow will be my hectic day. I will be on leave tomorrow to accompany Adam attending his new school. He is going to be 5 next year. cepatnya masa berlalu sedar tak sedar dah lama rupanya saya cecah usia 3 series. terasa diri muda remaja lagi. ahaks

memikirkan lagi dua tahun adam akan ke primary school, hati saya berdebar..siapa yang akan hantar dan ambil dia nanti? saya tak mahu anak2 saya diambil oleh orang yg tak dikenali. sighhh....tarik nafas.


disebabkan itu, saya harus panjangkan akal saya untuk mencari jalan berhenti kerja dan bekerja dari rumah.saya mesti menjadi WAHM by 2015. semoga abah tak fengsan tau keputusan ni. hihih

maaf jika asal korang masuk je blog ni, akan jumpa advertisement shaklee. tu belum lagi saya promote bedak arab, fellina,nursing wear bagai. korang tka tgk lagi produk offline saya..apapun as friend..doakan saya berjaya. saya lakukan ni bukan demi nak kaya. bukan ye..saya lakukan ni demi anak2..saya tak boleh memilih untuk menjadi fulltime housewife. saya mesti membantu suami mencari nafkah. anak2 harus dibesarkan dengan seselesa mungkin mcm keadaan sekarang.

besar cita2 dan besar harapn. rasa berat kat bahu dan kepala. so jgn heranla kalau saya boelh senang2 hilangkan kunci kereta, kredit kad, kunci rumah bagai..sbb byk perkara saya fikirkan dalam kepala.

Byk sungguh perancangan saya untuk kedai bonda tahun 2013 ni. saya panjatkan doa agar segala perancangan saya dipermudahkan Allah s.w.t. amin

nak jugak menyelit..gambar work station sy skrg. saya janji pada diri sendiri akan sediakan meja kerja yg sempurna dan selesa. yg pasti lokasi di ruang dapur. sambil masak sambil buat kerja. heheh


Bersepah..meja mkn jadi medan buat kerja

nak work station ni........soon sarah...soon

Tips membeli produk Shaklee

Sesetengah orang tak minat nak menjadi ahli tapi memang memang pengguna Shaklee. So, pada yang tinggal berdekatan dgn branch Shaklee, why not beli sendiri untuk menjimatkan wang penghantaran plus boleh jimat 15% dari kos produk.

menarikkan? nak tahu caranya...email sy..saya sedia membantu.

sitinorsarah@gmail.com

or SMS/whatsapp: 019 3833108