Wednesday, December 19, 2012

Tips menangani masalah kudis buta atau Scabies

Salam Ladies,

Saya tgk kat my blog stat, byk juga yang search pasal Scabies.  Mungkin org yg search tu sendiri tekena jangkitan atau anak2.

Ada anak2 kecil ni mmg kena beri perhatian lebih sikit, teruatamanya dari segi kesihatan. Budak2 tahu sajalah atas tanah pun diaorg boleh berguling. Diaorg tak tahu becak tu ada mcm2 kuman..main becak lepas hujan mmg best..tau2 kaki berkudis, cacing attack dsb.

untuk kes kudis buta ni, ianya berpunca dari hama..hama ni senang berjangkit bila dia bertelur dan beranak pinak..once terkena pada kulit, dia hama scabies ni akan bertelur dibawah permukaan kulit, then beranak pinak..akan bertelur lagi anak cucu hama tu..sbb tu satu badan boleh terkena jangkitan. 

Masa anak sulung saya, Adam saufy kena..asalnya pada bawah ketiak..dia komplen gatal..saya garukan. ingatkankena gigit nyamuk je..rupanya lepas tu start merebak..sedar je..satu badan dah kena..mmg cepat scabies ni merebak..bygkan dari bawah leher sampai ke peha..penuh satu badan naik bintil2 berair..bila garu pecah..merebak kat tmpt lain

saya panik, tambah Adam pulak siang mlm menggaru. saya bawa ke klinik, dr bg losyen anti Scabies

Senang je nak beli, gi farmasi, tanya je lotion anti scabies..kat guardian pun ada.

caranya: sapu ke seluruh badan dan biar smlman.saya pakai dua botol (satu botol boleh pakai dua kali untuk budak2) baru nampak kesannya

bhgn yg berair tu mula kering dan mula tinggalkan parut.

perkara lain yang perlu anda lakukan

1. vacuum segala karpet, lantai mop, tuakr cadar setiap hari sbb hama pasti berkumpul di cadar.. macam mana treatment di buat, hama tetap melekat kt badan bila anda tidur

2. rebus baju pesakit.saya siram air panas je..

3. mandi dgn hot shower..sepanas maksimum yg kulit pesakit boleh thn..jgn jirus dgn air menggelegak..menggelupur plak pesakit. kes dera plak jadiknye

in shaa Allah...lepas seminggu pasti hilang penyakit kudis buta iteeeww.

 

No comments: