Tuesday, October 23, 2012

Aryan's Haircut Day

Kali keempat kepala Aryan digondolkan.

Kali kedua Aryan berdepan dgn barber. hehehe
 sebelum: Semak tul tgk rambut dia ni


Ahad 21.10.2012 - Di barber shop Alam Megah




selepas:saya dah hencem!

Sunday, October 21, 2012

Weekend @ home: Layan citer Adam dan hawa dan cerita emo

First time saya menonton cerita Adam dan Hawa..Episod pertama buat jiwa raga cair..pandai sungguh Aaron dan heroin citer tu blakon. comel jek. so akhirnya mata saya melekat di skrin laptopasal je ada kesempatan. alhamdulillah habis 27 episod saya tonton selama dua hari ni. Patutlah ramai ckp cerita ni best..mmg giler best ah! sblm ni saya slalu ckp tak minatla si aaron aziz tu..tapi judgement saya  adalah berdasarkan pada rupa dia..mungkin hensem sgt sampai rasa tak minat..wakakaka...actually saya punya pendapat, asal siapa hensem atau cun giler..sure teruk giler lakonan..harap muka je hnsem or cun.

 tapi tak dpt dinafikan aaron ni pandai berlakon. so sapa ckp dia tak pandai berlakon tu...mmgla sbb tak pernah tgk movie or drama yg aaron berlakon or mmg anti sbb dia hensem sgt..ahahah ok tettttt! jgn ban blog ai okeh?

Saya tanam pokok! eh tak...sayaubah pasu pokok jek... pastuh bila tgk ada lima pasu dimana pokok2nye ala2 nak idup dgn gembira, rasa berkobar2 nak gi shopping pokok. ajak hubby gi nursery pokok, hubby ckp kat MAEPS MARDI ada ekspo org jual pokok. terus plan hari ahad ptg nak gi..sementara tunggu anak bgn tidur siang, sempt lagi jeling2 laptop tgk citer adam dan hawa. kul 3 kuar, hujan renyai..hubby tanya sure ke nak gi..tka kire walopun ribut ttp nak beli pokok. sampai kat MAEPS, mmg lebat giler hujannya. lalu kat area ekspo tu, tinggal khemah je dik non oi ekspo dah habis dah agaknye..luluh hari ku... en Hubby ni tak habis buat researchla..

perut lapar, hubby bawak gi satu tmpt kt seri kembangan...nama restoran tu anjung apa tah..hubby bawak gi situ sbb restoran tu ada bilik private yg ada aircond. so anak2 nak buas ke apa ke tak kesahla kan..dtg waiter untuk ambik order ckp indon haram tak phm bahasa melayu. nak je aku lempang..jgn jadi waiterla kalo tak reti ckp melayu. end up kite plak kena ckp indon dgn dia. hangin je..saya order pasta chicken carbonara, and mushroom soup adn garlic bread sbb nak kasik budak2 ni mkn... yg dtg satu mangkuk susu dicampur dgn tumisan bawang putih. mushroom aku tak jumpe cair plak tu..dua slice roti bakar yg takde rasa garlic. mau aku penampar je tukang masak ni..adoihai sumer org aku rasa nk lempang ni ape ke hal? heheheh

dtg pulak fettucini dalam kuah susu dgn rass bawang putih hangit. hubby sengih2 je..dia nye nasik goreng paprik tah apa rasa tah..malas nak tanya sbb menggelegak dah darah dlm jantung aku ni. last2 tak boleh nak telan, terus gi bayar..hubby dah kalut bawak anak masuk kereta selamatkan diri sbb ada org nak meletup kat kaunter.

time nak bayar, jumlah rm22.70. Saya tak kisah harga okeh,terus saya bayar...lepas bayar sy start bebel. Dgn minah indon kat kaunter tu saya khtubah dlm bahasa indon ala tak jadi supaya dia fhm sikit. saya tanya mana tukang masak..dia tunjuk di dapur..saya suruh dia bgtahu tukang masak, masakan dia langsung tak sedap, saya tak boleh telan sbb terlalu teruk. Saya ckplagi..kalau ta pandai masak, jgn berniaga, jgn berani jual mknan pada org kalau tak tahu mcm mana nak masak..belajar dulu masak sampai jadi. belajar dulu tumis bawang putih jgn sampai hangit.

cashier tu senyum2 je angguk kepala. aku rasa nak luku je kepala tu paham ke tidak aku ckp ni..eeeii mmgla tokey Anjung ni..ambikla pekerja yg boleh dipakai sket. dahla tka phm bahasa melayu, kite pulak kena ckp bahasa dia..masak mcm sampah..sorry emo akak.. sbb kalo korang dpt makanan tu mmg korang rasa nak campak ke muka tukang masak.

sblm darah kembali menggelegak teringat insiden smlm, baik stop..karang $@#$#^%$^$^ yg kuar..terkejut korang.ahahaha

so mcm mana dgn weekend korang?best?



 k

Thursday, October 18, 2012

Am i pregnant or not?

Waaa tajuk kemain hot.. actually not

For past two weeks saya memberitahu diri yang saya preggy. diskusi di surau office, congak kira bagai, ada chance daapt anak perempuan! yea! my Aufa Sumayyah is coming! saya berdoa yang terbaik, jika tiba masa nak tambah anak, saya terima dgn penuh kesyukuran. walaupun hubby tak begitu excited. hihihi

Tak sabar, hari keenam lewat, saya belije pregnancy test kit. balik ruamh terus test. negative!

seminggu berlalu dari due date  saya patut start period. masuk hari kelapan, mual2 makin terasa..bgn pagi terasa pening..terus cancel gi keje..nak gi klinik. tapi hati tetap rasa saya tka pregnant. bila doc check BP, HB bagai semua nya normal. doc ckp keep monitor guna pregnacy test kit minggu depan kalau masih negative, kena jumpa gynae.

Doc bg komen mungkin saya terlalu penat..otak saya nafikan, tapi body saya dah jerit2 ckp beliau sgt penat. kawan2 nasihat suh berehat...tapi balik dr klinik, maasih pening..gagahkanjuga diri berus toilet ang mop lantai. bila lagi nak buat..kalau resakse kecik sy balik xde peluang nak mop lantai.

habis berus toilet, period! adeh... saya rasa cam nak meroyan. takde Aufa..takde bb..huhuhu percaturan Allah adalah yg terbaik. Allah maha mengetahui dan Dia tahu hambaNya yang bernama Siti Norsarah tu takmampu nak jaga lima anak kecil :)

Wednesday, October 17, 2012

Testimonial tentang Set B Shaklee

Suatu mlm pukul 8 lebih saya dapat miscall yg byk dari seorang rakan saya, Farida. Sangkakan ada emergency saya contact balik farida. mmg betul dia emergency, production susu badannya merudum. rungsing sbb bayi nya yang baru berumur 2 bulan asyik menangis sbb tak cukup susu dan bila nak pam terasa sakit sbb susu dah kering.

Saya suggest Shaklee Set B. Saya tak ada full pack, jadi saya offer dulu trial set untuk sebulan dan saya beri juga dia satu tupperware kecik ESP untuk dia cuba. Farida setuju. Mulanya nak ambil esok hari, tapi dia ubah fikiran mlm tu juga dia collect di rumah saya di Putra heights. padahal dia di alam Budiman. jauh juga. tapi demi anak2, segalanya sanggup. kasih ibu untuk anaknya.

ni sebhgn conversation saya dgn farida mlm tu:


Dua hari kemudian,saya dapat update dari Farida:


Hari pertama farida di pejabat, sekali pam dapat 12oz! Yg ni saya jeles! eheks..Alhamdulillah..rezeki Marissa. Mama dah ikhtiar nak berikan yg terbaik tuk Marissa. Semoga Marissa jadi anak yg soleh dan taat pada Mama Marissa kay.

untuk penegetahuan, set B Shaklee adalah pakej untuk ibu2 menyusu. Set ini mengandungi B Complex, Alfafa, Vit C dan Vitalea. ianya untuk mencukupi nutrisi yg diperlukan oleh ibu2 yg menyusu bayi secara eksklusif. juga dapat membantu meningkatkan kualiti dan kuantiti susu.

ESP / Energizing Soy Protein juga mempunyai kebaikan tersendiri. biasanya ibu2 akan menghasilkan susu yg pekat dan bayi akan rasa cepat kenyang bila menyusu. ESP juga membantu mencantikkan kulit para ibu selain memberi tenaga dan mencuckupi keperluan protein yg diperlukan oleh badan.

Saya memberi komen diatas berdasarkan pengalaman saya sendiri dan rakan wanita yang membeli set ini dari saya.


Saya adalah pengedar sah shaklee.sila hubungi saya jika anda berminat nak beli produk shaklee dgn harga yg memikat hati. :)




 

I am back with cerita Acute Otitis Media

Hi ladies... heheh salam..slmt petang..

Lama I menyepi..rindu I tak? tak? sedih..sob sob

Saya ada je, sihat walafiat, cuma sibuk dgn kerja dan anak2  sampai tak ada masa nak update cerita and mengintai blog u olls.

InsyaAllah ada masa saya ziarah blog korang eh.

Entry kali nni nak update pasal Adam..anak bujang sulung saya.

Kisah Adam kena scabies tu dah lama settle. lepas seminggu pakai krim anti scabies tu,kulit dah ok cuma tinggal parut

Dua minggu lepas, Adam dapat penyakit baru. nama dia lagi canggih dari menatang scabies tu. Acute otitis media, which is a common ear problem occured dekat toddlers. Asalnya dua2 telinga dia ada ear wax yg dah keras yg tutup habis lubang telinga. saya ingatkan itu puncanya Adam ckp dia sakit telinga. lepas saya berjaya korek ear wax yg keras disebelah kiritelinga, tetiba ada discarge mcm nanah keluar, panik esok nya terus saya bawa jumpa pakar ENT. doc advise untuk bius Adam masa nak bersihkan nanah tu. so procedure tu akan dibuat keesokan paginya. Mlm tu adam kena puasa. Esok pagi dlm kul 8.30 Adam dibawa ke OT, kasik dia pengsan then doc tu keluarkan nanah yg ada dibelakang ear drum Adam. procedurenye, doc tu buat satu lubang sebesar 3mm di gegendang telinga then sedut nanah keluar. gegendang yg ditebuk tu akan bercantum balik dlm masa 24jam.

so far so good, tiga hari ada discharge yg heavy keluar and slowly berkurang. smlm followup lagi dgn Doc ENT, Adam kena continue ambil ubat titis telinga. actually Adam allergies to habuk and he has sinus. tu punca dia kena ear infection. so buat masa skrg, karpet dirumah semua digulung, cadar tiap minggu saya tukar haisy apa lagi precautions yg kena buat eh..rituh scabies, now allergies and sinus. all due to hygiene issue.

mak pemalas. ahahaha

kay ni gambo yg diambil semasa hari Adam di'operate'

 Inilah pesakit tu..dia dah start takut time tu

 Ini adik bongsu pesakit, dia ni dah baisa sgt dgn katil wad.
 Ini bapak pesakit, kemainlagi tido mengalahkan pesakit

Budak kecik ni sibuk nak pakai baju mickey mouse. bawak bilik OT baru tau!

kay ni sikit sbyk info pasal Otitis Media. Jom menelaah!

Source: http://www.baby-medical-questions-and-answers.com

Ear Infections in Toddlers

Ear infections, which are known medically as otitis media, are very common in children. Many are caused by viruses. This page gives an overview of otitis media in children, including why pre-schoolers are so prone to get them, what to do when your toddler has one and how to prevent them.

How common are ear infections in pre-school children?

Very common. They are the second most common infection in young children after the common cold. Between 30 and 50% of children will have had an infection of the ear (which is known as acute otitis media) by 3 years of age and it is estimated that 1 in 5 children less than 4 years of age are affected by acute otitis media at least once a year.Otitis media is an upper respiratory tract infection and these are very common in children.Back to list

What is acute otitis media?


Acute otitis media is infection in the middle ear. When children get a cold they get a runny, snotty nose and they also get runny, snotty ears (middle ears to be exact). The middle ear is connected to the back of the nose via the Eustachian tube. Fluid in the middle ear is cleared through the Eustachian tube. If the fluid in the middle ear becomes infected, acute otitis media (or ear infection) is the result. The fluid is more likely to become infected if it stays in the middle ear longer – ie. doesn’t get cleared by natural body processes.Back to list

Why are pre-schoolers particularly susceptible?

Young children have narrow Eustachian tubes. When they get a cold and all their membranes become swollen, the Eustachian tube lining becomes swollen and so the tube becomes even narrower. As well as that, the Eustachion tube is relatively horizontal in young children so gravity cannot help in clearing the fluid. So, it is harder for young children to clear middle ear fluid because they have narrow, horizontal tubes. As they get older, the Eustachion tubes become wider and less horizontal and draining fluid from the middle ear is easier, so they are less prone to ear infections.Back to list

What are other risk factors for acute otitis media?

·The most prominent risk factor is upper respiratory tract infections – the common colds that cause children to have a runny, snotty nose and so runny, snotty ears. These are usually caused by viruses. These upper respiratory tract infections are common anyway in young children but more common in those in day care, so being in day care is another risk factor for ear infections. Don't be alarmed though because if your child has many infections during preschool years because he is at daycare, he will have less infections when he starts school.

·Exposure to cigarette smoke is thought to be another risk factor and we advise that children are brought up in a smoke-free environment for all sorts of health benefits.

·Other risk factors include being male (it is a risk factor for many childhood illnesses!), having large adenoids, and bottle feeding.






How do you know when your child has an ear infection?

Acute otitis media causes pain in the ear, fever and transient hearing loss. There may be an associated cold and the symptoms that go with that, ie. runny nose, miserable, grizzly child. A doctor will see a red, bulging eardrum with an auroscope (otoscope). Back to list

Are ear infections a serious cause for concern?

Studies have suggested that up to 80%, acute otitis media will resolve by itself by 3 days. Some studies have suggested that up to 60% of children with otitis media will have improved within 24 hours with no antibiotic treatment. Ear infections (otitis media) that don't settle by themselves are usually responsive to antibiotics like Amoxicillin or Co-amoxiclav. With appropriate use of antibiotics, there are not usually any serious side effects.However, occasionally there can be serious complications, including meningitis and mastoiditis, and if your child is not improving by 3 days or is very unwell at any time, you should see a doctor.Back to list

Do all children need antibiotics?

Not all children will need antibiotics. Many ear infections will get better without antibiotics. In studies, antibiotics have shown that symptoms improve more by 7 days with antibiotics compared to children who did not get antibiotics. However, antibiotics cause more diarrhea. So often there is a toss up between benefit from antibiotics and the side effects of taking them. For that reason, if symptoms are not that severe and there are no serious signs when looking at the ear drum, doctors will not prescribe antibiotics initially. If the symptoms last for 3 days, then they will usually prescribe antibiotics at that point.Therefore if your child is only moderately unwell and you can control the pain with pain relievers like Paracetamol, Acetaminophen or Ibuprofen, then you could wait 2 or 3 days to see if things settle without antibiotics.

Giving antibiotics to all children with an ear infection has some unwanted consequences – for the child, they can get side effects from the antibiotics like vomiting, diarrhea and skin rashes. From a public health point of view, giving antibiotics to all children with an ear infection results in bacteria developing resistance to commonly used antibiotics and this eventually leads to multi-resistant organisms that we are unable to fight – not a good situation to be in.

As many ear infections will get better by 3 days, we generally do not give antibiotics until symptoms have been present for at least 3 days. This limits antibiotic use. When antibiotics are needed, we usually use Amoxicillin or Co-amoxiclav (augmentin).

It is important if your child is given antibiotics that he finishes the whole course. If there is no sign of improvement after 48 hours of antibiotics, see your doctor again - your child might need a different antibiotic.

To read the Center for Disease Control (CDC) leaflet on why antibiotic use should be limited,click hereBack to list

How can I treat my child’s earache?

·Pain relievers, like Paracetamol (Acetaminophen in North America) and Ibuprofen, have been shown to effectively reduce the pain of an ear infection. So, a good first treatment choice would be Paracetamol or Acetominophen (eg. Pamol or Tylenol), given in the first 24 hours, including before bedtime - read more. Remember antibiotics do not relieve the pain of earache in the first 24 hours.

·A study has shown that putting lignocaine (lidocaine) drops (lignocaine or lidocaine is an anesthetic agent) in the painful ear reduces pain, so you could ask your doctor about prescribing some. 2% lignocaine (lidocaine) solution is used and 3 drops are put in the painful ear, while your child lies with the ear up for 5 minutes. Relief is almost immediate and sustained. Only one dose of drops is needed per ear.


What causes a burst ear drum?

If the fluid behind the ear drum (in the middle ear) builds up to a high pressure, the ear drum can perforate. The fluid that has been building up in the middle ear is then released into the outer ear. The pain that occurs with fluid in the ear is relieved when the pressure is reduced by the fluid leaking into the outer ear, (so the burst drum means reduced pain). You may notice a discharge from the ear when the drum perforates.Back to list

What is the treatment of a burst ear drum?

There is no treatment needed for most cases of perforated ear drum. The drum will heal itself as long as it is kept clean and dry. Put a small piece of cotton wool in the ear to keep it dry and clean.See your doctor if your child is unwell as he may need antibiotics for the ear infection.Back to list

When should I take my child to the doctor?

If earache or other symptoms persist beyond 3 days, see your doctor as your child may need antibiotics.

See your doctor at any time you feel your child is seriously ill - read more.Back to list


How can I prevent my child getting ear infections?

·A good start to preventing ear infections is by breast-feeding your baby and ensuring your child avoids cigarette smoke.

·Children who are vaccinated against Pnuemococcus, one of the main bacteria causing otitis media, have less ear infections.

·Xylitol chewing gum and syrup (for those too young to chew gum) have also been shown to reduce ear infections. Xylitol is a “good” sugar – found in raspberries and strawberries – and does not cause tooth decay. It stops the growth of the pneumococcus bacteria and also stops bacteria attaching to the cells in the upper respiratory tract, (the ear, nose and throat region). For children old enough to chew gum, the recommendation is 2 pieces of gum chewed for at least 5 minutes, 5 times a day after meals or snacks. It hasn’t been shown to be effective in children who have needed ear tubes (or grommets), though. The other good thing about xylitol is that it has been shown to prevent dental caries.
Xylitol is the main ingredient in air-liftTM chewing-gum which is available in pharmacies.The syrup isn’t available in NZ, though. To read more or order online, including links to online shops, click here

·Teach your child to blow his nose correctly to keep the nose and air passages clear of mucus. The right way to teach your child to blow his nose is first to breathe in through the mouth, then blow through the nose into a tissue (without pinching the nose)

·Tympanostomy tubes (ear tubes or grommets) have been shown to prevent recurrent ear infections for the first six months after they are inserted, but don’t have a significant effect for the following 18 months.