Thursday, September 13, 2012

Trying new recipe: Pavlova with recipe

Suka mkn pavlova...suka sgt.. heee

So kalau nak puas makan, kenalah buat sendiri. first time buat...yg saya buat ni not a perfect pavlova but tgk rupa adalah rupa pavlovanya..takdelah jadi coklat kek pulak..apapun will try again next time..pasti..sbb saya suka pavlova! ceh over plak




Resepinye seperti dibawah (credit to Pn Zafira)

Bahan-bahan :


4 biji putih telur (putih telur hendaklah pada suhu bilik)

1 cawan gula kastor ( I gune ¾ cawan je, it upon dah manis)

1 sudu teh esen vanilla

1 sudu teh cuka masakan

1 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :


Buah2 – amik yg masam2 mcm strawberry, kiwi, anggur to counter the sweetness

1 cawan (250 ml ) non dairy whipping cream - saya guna brand Rich's yang boleh didapati di pasaraya Hero


Cara-caranya ialah


Untuk merigue
  1. Pukul putih telur pada kelajuan 1-2. Sampai jadi soft peak
  2. Pastu boleh tambah gula, sikit demi sedikit pada kelajuan 3. Bila dah abih semua gula, naikkan speed then speed 5
  3. Nak check meringue jadi ke tak, telangkupkan ke bawah, sure x jatuh
  4. Pastu bile dah siap meringue, panaskan oven 150 deg, selama 15 minit
  5. Sambil2 tunggu tu, boleh amik kertas minyak, pastu buat bulatan, pakai la mangkuk mana2, janji muat nak masuk oven
  6. Pastu bubuh meringue tu dlm bulatan tu…make sure tepi tinggi sikit, sbb nak bubuh whipped cream
  7. Bila nak masukkan dalam oven, turun suhu 140 deg, bakar selama 1 hr 15 min. Zaf nyer oven bakar atas bawah, ada certain org bakar bawah je..kene tgk oven
  8. Sambil tunggu2 tu, boleh la pukul whipped cream sampai kembang…
  9. Pastu bubuh atas meringue yg dah siap bakar, and hiasla dgn buah

5 comments:

:: zara :: said...

rajin nya mami ni!!~ :)
mcm sng je ni..bleh try la esok.

Wawa said...

uiii...dah la peveret i makan mnde2 camni...terliur sungguh ni...hihi

siti norsarah Aminuddin said...

wawa n zara...must try...senang sgt..just tricky and saspen nak ensure telur tu jatuh ke tidak bila ditelangkupkan..

Mummy GreenyHouse said...

Rajinnya.. saya tak pernah cuba makan pavlova.. teringgin juga nak rasa.. nak sikit! :p

siti norsarah Aminuddin said...

Ima, Meh dtg umah meh..dekat je rumah kita..area shah alam juge