Tuesday, September 11, 2012

Lecithin - kebaikannya dan boleh kuruskan badan?

Ilmu untuk dikongsi bersama..

LECITHIN - Apakah itu lecithin?

Lecithin berasala dari nama Greek iaitu lekithos bermaksud kuning telur baham pertama yang dijumpai mengandungi lecithin.

pada thn 1930s, kandungan lecithin juga ditemui didalam soya.

Kebaikan Lecithin

Lecithin juga dikenali sebagai  phosphatidyl choline (PC) iaitu substance daripada lecithin yg memberikan kebaikan dari sudut kesihatan.

Kandungan dalam lecithin, ada nutrien choline yang dikenali sbg 'essential nutrien' sbb tubuh badan kita tidak dapat menghasilkan choline tapi ianya diperlukan untuk body total wellness.

Disebabkan itulah kita harus mengambil makanan yg mempunyai kandungan lecithin agar tubuh badan mendapat nutrien yg diperlukan.

Antara kebaikan lecithin adalah memastikan lemak/cholestrol tidak membeku/ emulsified.jadi lecithin in memastikan kandungan lemak dikawal didalam tubuh.  Oleh yg demikian dapat merendahkan paras kolestrol, meningkatkan tahap kesihatan kardiovaskular, membaiki kerosakan hati dan membaiki fungsi memori otak.

Oleh yang demikian, pesakit yg mempunyai masalah paras kolestrol tinggi amat digalakkan mengambil lecithin dan juga membantu mengelakkan dari tindakbalas atherosclerosis iaitu saluran arteri keras.

Lecithin juga adalah sebahagian dari komposisi myelin sheath yang melapisi dan melindungi bahagian sel otak dan sistem saraf kita daripada kerosakan. . Tanpanya,fungsi saraf ni kurang efisien. Oleh yang demikian pesakit yang mengalami gejala  multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil Lecithin.

Lecithin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus,germs,bakteria. Disamping itu, struktur Lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida.

Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf.Ia membantu sel otak berkembang,penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter(berkaitan short term memory).Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan.

 Lecithin jugak digunakan oleh industri kecantikan sbg agent untuk menguruskan badan malah sekiranya lecithin diambil melebihi dos yg disyorkan, kesannya anda akan menghadapi masalah aneroxia.
byk kelebihan lecithin ni bukan? Untuk pengetahuan, shaklee juga mempunyai product Lecithin berasaskan soya. Produk ni mmg popular untuk para ibu yg baru lepas melahirkan anak. kandungannya selamat untuk ibu di dalam pantang dan menyusukan bayi. Fungsi lecithin yg bertindak mengemulsi lemak mmg dapat membantu dalam program penurunan berat badan. Selalunya Lecithin di ambil bersama Cinch shake sbg pakej penurunan berat badan. tapi kenalah bersenam untuk mempercepatkan pembakaran lemak yg dah dicairkan oleh lecithin tu ya:)

Jadi anda boleh dapat byk kebaikan dlm satu product..kurangkan risiko sakit jantung, hati, nyanyuk,system saraf (yg terbukti secara santifik) juga dapat kuruskan badan..wink wink..

berminat dgn produk Lecithin? contact saya untuk dapatkan harga kawan2. Jgn lupa, saya adalah Shaklee Independent Distributor :) saya yakin dengan jenama ni sbb saya sendiri mengambil produk2 shaklee..bukan sahaja untuk menjaga  kesihatan diri, juga saya boleh berkongsi kebaikannya dengan kengkawan.
sitinorsarah@gmail.com

* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases3 comments:

syiela said...

saya baru try set G (yg untuk asma dan seangkatan dengannya tu)

siti norsarah Aminuddin said...

good syiela..jom pakat jaga kesihatan..

Noor Azreen Ben Abon said...

terbaiklah post ni... saya suka membacanya dan ia berguna kepada si pembaca..teruskan usaha anda ^.^

Kuruskan Badan Sambil Makan McD