Klik untuk jadi pemberi biasiswa pengajian 4 hero saya TQ!

Wednesday, June 20, 2012

Kisah anak sulung saya: Adam saufy

Saya kini sudah punya anak preschool yang makin petah berkata-kata... mcm mcm cerita terkeluar dair mulut Adam dan dia juga reporter saya di Taska.

Di rumah Adam makin kurang kerenahnya, dia lebih suka buat aktiviti sendiri, main game, main toy and watch TV. Adam suka tgk cerita Mr Bean, movie di disney channel dan Utraman! hehehe

Suara Adam kurang didengari di rumah kini. bg saja my Galaxy Tab, dia akan diam aje mian sengsorang. Alhamdulillah Adam dah jadi good boy skrg. bukan memuji anak sendiri, tapi kalau nak compare masa dia baby , mmg Adam paling susah dijaga dulu..aduhai, mungkin skill as a parent pun tak ada lagi masa tu, so saya rasa sgt susah nak deal dgn adam masa dia baby. saya tka faham kehendak dia  end up, saya mengamuk, dia pun mengamuk juga..heheheh

Sbg seorang ibu, saya seorang yg strict dgn anak2...mereka ada rutin tetap untuk dipatuhi..jadi kalau diaorg tak ikut rutin tu, mami akan jadi hantu kak limah. dek disebabkan terlalu tegas, tak ada flexibility, anak2 saya lebih sygkan ayah diaorg berbanding saya. En Hubby yg mmg sgt flexible dengan anak2..sepahkan rumah? takpe..ayah tak marah..sepahkan makanan atas lantai? takpe ayah tak kisah..sepahkan toy? main toy di luar play room?? takpe ayah tak kesah juga.. mmgla ayah takkan marah sebabnya nanti mami yang nak kena kemas

Cer fikir, camnelah saya tak selalu naik hantu?? sbb saya kena kemas segala sepah2 tu..sbb tu mami jahat pada pandangan mata anak2..ayah je yang baik..mmg tak adilkan? kengkadang tu geram juga deakt ayah sbb dia je mcm superhero pada mata anak2. mami jadi penjahat padahal niat cuma nak mendisiplinkan anak2..saya harap anak2 saya nampak niat murni saya ni bila dioarg besar nanti.. hehehe

berbalik pada kisah Adam, dek kerana saya ni selalu belasah Adam  ingatkan dia jadi good boy, dia mmg akan patuh atas segala arahan saya.Kalau saya cakap saya dah marah, dia dah kelam kabut buat apa yg saya suruh. Antara peringatan saya pada Adam adalah: mengalah dgn adik2, and jgn pukul adik. so saya mmg perhatikan Adam tak pernah pukul adik-adiknya...dia cuma ckp"Jgn kacau Adam, Adam nak main ni..nanti Adam marah". itu je..

Tebalik kes, dia pula yang selalu menangis bila diganggu adik2 nye, tapi dia tak membalas. Cuma semalam saya berada dlm scene sewaktu adiknye ganggu dia main GTab.
ceritanya gini:

Amar dtg nak rampas GTab yg Adam sedang gunakan. Dengan polite Adam ckp: Amar, jgnla kacau Adam..Adam nak main ni"

Amar still mengganggu dengan sengaja dia himpit badan dia ke badan Adam, jari dia dok kacau touch screen. Dengan polite Adam ckp tapi lebih firm "Jgnla, Adam nak main ni..Adam tak sukala mcm ni"

Amar sakti hati sbb tak dpt Gtab, dia ambik tgn Adam dan gigit sekuat hati..apa reaction Adam? dia cuma lihat tgnnya digigit, langsung tak protect diri sendiri...lepas puas adik dia gigit smapai berbekas, .baru dia nangis..itupun sbb ayah yang leraikan Amar dari terus menggigit tgn adam. Dah kena gigit pun langsung tak membalas...kasihan tgk dia menangis sambil pegang tangan. itupun menangis perlahan2 takut mami marah sbb mami tka suka bising2 dirumah. sedih rasanya hati tgk Adam mcm tu.


Aduhai Adam..mami dok terpikir adakah Adam dah teruk kena brainwash dengan mami sampai jadi terlalu patuh dengan arahan mami? Mami cuma ckp jgn pukul adik and jgn buli adik...bukan bermaksud Adam tak boleh self protect kalau kena belasah dgn adik. Isk..len kali kena bagi arahan dengan lebih detail. kalo tak lain yg si kecil ni paham.

Mami rasa sedih plak bila teringat scene smlm..Mami mmg 100% yakin yg Adam terlalu takut mami marahkan Adam sampai Adam patuh dgn ckp mami. mami mintak maaf ye buat Adam jadi sampai cneggitu...tapi mami bangga sbb Adam memang anak mami yg terbaik...mami sayang adam..muah!

Adam masa tiga belas minggu. Hatiku berbunga2 waktu ni
Few hours lepas lahir ke dunia. oh my son! *jiwang*
Adam 5 months old *I Think*
8 months.. 

9  months..he was about to have 2 little brothers...sian..

11mos - with his Pak Ude




10 mos - i think

7 mos


11 mos

3 yrs

3 yrs
with Tok abah 3.5 yrs



3+ yrs

Sayang, bucuk,nyawa,jantung saya..anak2 ini kekuatan saya..anak2 ini yang menjadi penawar segala sakit saya. Berat tanggung jawab saya untuk membesarkan 4 insan kecil ni jadi manusia yg baik akhlak, cintakan agama. susah bg saya! tapi saya harus usaha. semoga Allah panjangkan usia mereka dan membesar menjadi hambaNya yang soleh..amin

p/s: ada satu blog parenting yang menarik..bg knowledge hot to deal with our children..

http://tenpowerfulthingstosaytoyourkids.tumblr.com/

7 comments:

Mummy GreenyHouse said...

baiknya adam.. :)

Wawa said...
This comment has been removed by the author.
Wawa said...

alahai adam...sian die...pasni klu anak nk sepah, ok syg...sepahkn lg..biar daddy kemas...hihi...

dyanayusuf said...

sedih dgr citer adam. sama dgn irfan. kalau marah dia x nangis, cuma mengalir air mata, then menyorok tepi sofa T__T

siti norsarah Aminuddin said...

ADam dah beso baya2 irfan kan..dah cerdik sket dari adik2 dia.pasni umah sepah ktia suruh daddy kemas ye..good idea..

syiela said...

Kesian Adam.. tapi yg sulung selalunya camtu la.. mengalah dengan adik2

saya pulak kalau gaduh (time saya tak nampak la) dua2 kena.sama garang nampaknya kita hehehehe

Tishya said...

sedihnya baca entry kali ni. sian adam. tp mummy did the right thing! adam akan jadi anak yg soleh and abg yg bertanggungjawab =) maybe pasni kalau adik buli adam mummy bole pujuk or cium adam... tanda adam did the right thing too =) good job mummy and adam!