Monday, June 25, 2012

House Project Idea: Courtyard

Wish to have my own courtyard like this...

Weekend @ nearby taman tasik

Saturday, tak ada aktiviti yang best melainkan bawa my superhoreos ke taman tasik dekat Asiajaya. Untuk mami dan ayah, takdela bestpun..tapi anak2 saya sgt sukakan tmpt tu sbb all-in-one package, ada tasik, ada LRT lalu lalang, ada bird banyak, ada playground dan ada patato fries plus mainan happy meal. itulah dunia kanak2..benda2 tu ada pun dah cukup...

Saya introduce slide dan buaian pada Aryan. Dia suka naik buaian..

ni je gambar yg sempat saya capture..

Jumaat malam - tgh happy main dgn seluar labuh lelebih..maklumla baju melayu carry over sikembar

Eh dah hilang dah seluar..camne boleh hilang tah

Sabtu ptg, mkn nasik ayam aje..itupun si kembar dah happy, maklumla mami jarang masak..hihihi

Gi taman tasik akt PJ. ni lah rupa playgroundnye

Mami dan 4 anak mami

seronok main buaian

Eh yang tua ni plak menjerit takut. Aryan ok je dia plak gayat

Budak patah tgn ni pun bukan main lagi


Takut main buai, layan seesaw je la
Carik fish..takde..air kaler ijau..yek!

Rupa tasik dari kejauhan.. Happy bebudak tu lari


Sambil main buai sambil gossip

                                    
Balik dari taman, keletihan
                                     
Malam...Start nak tido..

Friday, June 22, 2012

Tips untuk membersihkan microwave tanpa perlu mengelap

anda nak cepat? tryla tips ni :)

kalau berjaya, sila inform eh...


1-2 cups of water w/ 1-2 tblsp of vinegar put in a microwave bowl and put in microwave for 5 minutes.

ADIOS! HAPPY CLEANING & HAPPY WEEKEND!

Wednesday, June 20, 2012

Kisah anak sulung saya: Adam saufy

Saya kini sudah punya anak preschool yang makin petah berkata-kata... mcm mcm cerita terkeluar dair mulut Adam dan dia juga reporter saya di Taska.

Di rumah Adam makin kurang kerenahnya, dia lebih suka buat aktiviti sendiri, main game, main toy and watch TV. Adam suka tgk cerita Mr Bean, movie di disney channel dan Utraman! hehehe

Suara Adam kurang didengari di rumah kini. bg saja my Galaxy Tab, dia akan diam aje mian sengsorang. Alhamdulillah Adam dah jadi good boy skrg. bukan memuji anak sendiri, tapi kalau nak compare masa dia baby , mmg Adam paling susah dijaga dulu..aduhai, mungkin skill as a parent pun tak ada lagi masa tu, so saya rasa sgt susah nak deal dgn adam masa dia baby. saya tka faham kehendak dia  end up, saya mengamuk, dia pun mengamuk juga..heheheh

Sbg seorang ibu, saya seorang yg strict dgn anak2...mereka ada rutin tetap untuk dipatuhi..jadi kalau diaorg tak ikut rutin tu, mami akan jadi hantu kak limah. dek disebabkan terlalu tegas, tak ada flexibility, anak2 saya lebih sygkan ayah diaorg berbanding saya. En Hubby yg mmg sgt flexible dengan anak2..sepahkan rumah? takpe..ayah tak marah..sepahkan makanan atas lantai? takpe ayah tak kisah..sepahkan toy? main toy di luar play room?? takpe ayah tak kesah juga.. mmgla ayah takkan marah sebabnya nanti mami yang nak kena kemas

Cer fikir, camnelah saya tak selalu naik hantu?? sbb saya kena kemas segala sepah2 tu..sbb tu mami jahat pada pandangan mata anak2..ayah je yang baik..mmg tak adilkan? kengkadang tu geram juga deakt ayah sbb dia je mcm superhero pada mata anak2. mami jadi penjahat padahal niat cuma nak mendisiplinkan anak2..saya harap anak2 saya nampak niat murni saya ni bila dioarg besar nanti.. hehehe

berbalik pada kisah Adam, dek kerana saya ni selalu belasah Adam  ingatkan dia jadi good boy, dia mmg akan patuh atas segala arahan saya.Kalau saya cakap saya dah marah, dia dah kelam kabut buat apa yg saya suruh. Antara peringatan saya pada Adam adalah: mengalah dgn adik2, and jgn pukul adik. so saya mmg perhatikan Adam tak pernah pukul adik-adiknya...dia cuma ckp"Jgn kacau Adam, Adam nak main ni..nanti Adam marah". itu je..

Tebalik kes, dia pula yang selalu menangis bila diganggu adik2 nye, tapi dia tak membalas. Cuma semalam saya berada dlm scene sewaktu adiknye ganggu dia main GTab.
ceritanya gini:

Amar dtg nak rampas GTab yg Adam sedang gunakan. Dengan polite Adam ckp: Amar, jgnla kacau Adam..Adam nak main ni"

Amar still mengganggu dengan sengaja dia himpit badan dia ke badan Adam, jari dia dok kacau touch screen. Dengan polite Adam ckp tapi lebih firm "Jgnla, Adam nak main ni..Adam tak sukala mcm ni"

Amar sakti hati sbb tak dpt Gtab, dia ambik tgn Adam dan gigit sekuat hati..apa reaction Adam? dia cuma lihat tgnnya digigit, langsung tak protect diri sendiri...lepas puas adik dia gigit smapai berbekas, .baru dia nangis..itupun sbb ayah yang leraikan Amar dari terus menggigit tgn adam. Dah kena gigit pun langsung tak membalas...kasihan tgk dia menangis sambil pegang tangan. itupun menangis perlahan2 takut mami marah sbb mami tka suka bising2 dirumah. sedih rasanya hati tgk Adam mcm tu.


Aduhai Adam..mami dok terpikir adakah Adam dah teruk kena brainwash dengan mami sampai jadi terlalu patuh dengan arahan mami? Mami cuma ckp jgn pukul adik and jgn buli adik...bukan bermaksud Adam tak boleh self protect kalau kena belasah dgn adik. Isk..len kali kena bagi arahan dengan lebih detail. kalo tak lain yg si kecil ni paham.

Mami rasa sedih plak bila teringat scene smlm..Mami mmg 100% yakin yg Adam terlalu takut mami marahkan Adam sampai Adam patuh dgn ckp mami. mami mintak maaf ye buat Adam jadi sampai cneggitu...tapi mami bangga sbb Adam memang anak mami yg terbaik...mami sayang adam..muah!

Adam masa tiga belas minggu. Hatiku berbunga2 waktu ni
Few hours lepas lahir ke dunia. oh my son! *jiwang*
Adam 5 months old *I Think*
8 months.. 

9  months..he was about to have 2 little brothers...sian..

11mos - with his Pak Ude




10 mos - i think

7 mos


11 mos

3 yrs

3 yrs
with Tok abah 3.5 yrs



3+ yrs

Sayang, bucuk,nyawa,jantung saya..anak2 ini kekuatan saya..anak2 ini yang menjadi penawar segala sakit saya. Berat tanggung jawab saya untuk membesarkan 4 insan kecil ni jadi manusia yg baik akhlak, cintakan agama. susah bg saya! tapi saya harus usaha. semoga Allah panjangkan usia mereka dan membesar menjadi hambaNya yang soleh..amin

p/s: ada satu blog parenting yang menarik..bg knowledge hot to deal with our children..

http://tenpowerfulthingstosaytoyourkids.tumblr.com/

Thursday, June 14, 2012

Amir Rayyan - Patah tangan

Dek sebab tak reti dok diam, hero kecik saya ni terjatuh dari playpen... tulang di bhgn joint dekat sikunya patah. Saya ingatkan terseliuh aje, lepas gi xray di DEMC, sahle patah. operate tulang tu keesokan harinya sbb mlm tu sy tak puasakan  Amir. mana tau nak operate mlm tu juga.

Lucky me Amir tak meragam..dlm keadaan tgn patah dan belum disimen, dia masih nak main dgn kembar dan abangnya. bila dia nak gunakan tgn yg patah barulah dia meraung sbb sakit. lupa yg tgn tu patah. itupun sekejap aje. pastuh main balik.. adoi ai amir..amir..


Sebelum gi spital, sempat lagi main

Kat day care DEMC, sblm masuk OT. main lagi bawah katil



dah tukar baju, ready untuk di operate

tak reti dok diam

sakit ke?

tak diam lagi

dan lagi

dan lagi
main hello hello

mommy ready nak teman amir untuk bius kat OT. lepas amir pengsan..mami bergenang

lepas operate. nangis

meraung kejap so ayah kena pujuk


ptg dah boleh balik rumah. dah tak nangis dah..happy je tgk tv

Dah happy balik...alhamdulilah selamat. 
Esok pagi sblm mandi.
Syukur operation selamat, Amir takde masalah dgn ubat bius. Dah dah boleh tolerate dgn simen pada tgn kanan tu dan main mcm biasa cuma tak boleh guna tgn kanan untuk pegang barang. saya harap tulang yg patah tu bercantum elok. lagi lima minggu boleh bukak simen tu dan cabut wayar tu.

Wednesday, June 6, 2012

Baby di gantung di toilet? OMG! sumpah?? ( tiru ayat adibah :P)

waaa dasat tak tajuk..?? mcm ganas jek bunyiknye..

weih betul la..saya tak tipu..cer tgk gambar bawah ni. betulkan?





Ok nk tanya korang, kalau korang berenti kat R&R contohnye, baby korang korang buat camne eh bila nak masuk toilet?

saya amat jarang ke toilet kalau outing or travel dgn baby. mungkin saya ni jenis boleh thn kenc*ng. huhuhuh tpai kalau emergency, hubby akan pegangkan.

cuma pernah sekali saya bawa si kembar gi check up lepas pantang. sorg saya riba, sorg dlm baby carrier. tau2 nurse suh ambik sample urine saya untuk test..takkan nak bawak dua2 gi otilet kot? last2 mintak tolong nurse jagakan..hihihi

aaa kalau masuk toilet pun, toilet kt mesia ni lantai sentiasa basah dan kotor. cer bayang tetiba baby yg baru belajar bertatih terjatuh atas lantai yg kotor giler tu..yuck!

so idea menggantung baby ni satu idea yg bernas pe..bukannya nak abuse budak..cuma nak avoid dari budak dok pegang mangkuk tandas, pintu tandas, singki yg kotor giler tu..hihihi tapi pastikan gantung di bahagian dinding yg agak2 bersihla ye.

~membayangkan aryan digantung cenggitu...sure melalak2 budak ni~

Lama tak update

Haisy..lamanya tak update blog ni dan lama juga saya tak jengah blog kengkawan.
Nak kata busy sgt pun tak, cuma banyak sengat wedding nak kena attend. setiap weekend ada wedding hinggakan wedding bestfriend pun tak dpt attend. Ampun puan mimi..seruan dari kampung suh balik, kena utamakan..kecikan hati mak mertua berdosa..huhuhu

Wedding adik lelaki sebelah kitaorg akan berlangsung weekend ni. Tema kali ni purple...melilaulah saya dan Adam ke PKNS isnin lepas cari baju melayu kaler purple untuk 5 hero saya. mami pun dapat juga baju kurung moden kaler purple. nanti time kenduri saya snap pic and post kat blog. baju yg sama akan direcycle time raya..jimat wang..hihihi

so esok malam saya akan bertolak pulang ke kampung halaman..mmg letih lom hilang sbb dua minggu berturut2 berjalan jauh...saya masih belum berjaya cover tidur dan hilangkan penat..baru semalam saya berjaya kosongkan bakul baju kotor. jgn tanya byk mana saya basuh..mmg baaaanyaakk sgt. kalau miss basuh baju sehari pun dah penuh mcm bukit..so kalau baju tak basuh during weekend.akan jadi mcm gununglah.

weekend lepas waktu pulang dari rumah mertua di bagan serai balik ke shah alam, mak ai..mmg le jam jalan. lunyai kitaorg dlm kereta. pukul 3 bertolak balik, dekat pukul 10 mlm baru sampai. nasib baik la keter tu auto..kalau manual mmgle ngamuk en hubby. heeee

Alhamdulillah semua super hero saya tak buat kerenah. Cuma sekali Amar mintak bukak buckle car seatnya..saya tak benarkan. Actually saya sepatutnya saya kena biar dioarg ubah position sbb lenguh asyik duduk cenggitu je.  Semalam adam turun tangga then dia ckp dia sakit lutut dan kaki. saya tanya apa puncanya, adam ckp sbb dok lama dalam van. aduhai siannye..baru saya tahu budak2 tu lenguh..itupun seb baik adam pandai ckp...kalau tak harus tak tahu..

this weekend bila balik kedah kena berhenti every 2 hour bg budak2 tu stretch their muscle...

waktu masih siang, anak2 dah start bosan

nak masuk ke RNR pun jem

Waktu mlm pun cenggini positionnye. cuma kelihatan lebih lunyai

Nih gambo saya jumpa kat pinterest. agak2 camne korang2 para ibu tido dgn anak2?  masa Adam sorang, semua style tido ni ada..tpai lepas ada 4 anak, mami tido dengan yg bongsu, ayah tido dengan tiga abangnya..sementara je tau mami kasik pinjam ayah dekat hero2 kecik tu..dah beso sket, bolehla mami mintak ayah balik. hihihihi