Monday, May 28, 2012

My Lil Bro wedding: Dzulhisham + Monaliza

Last weekend, keluarga dari Kedah dan kitaorg yg dekat Shah Alam ni gi antar adik lelaki tunggal kesayangan saya, Dzulhisham ke Negeri sembilan untuk majlis akad nikah dan wedding sebelah pengantin perempuan. Akhirnya Monaliza dah sah jadi adik ipar saya..the only adik ipar perempuan lah..so syg lebih la sket..hehehe

majlis di Felda Palong 6 memangle meriah. diaorg ni buat majlis dua hari dua malam la agaknya..sbb tuan rumah sentiasa jamu makan..kenyang perut orang kedah. lauk yg tak pernah ku jumpa speerti umbut kelapa masal lemak, masak lemak cili api daging salai..fulaweh..kecur liur bila ingat..

family dari utara ni ditempatkan kat rumah felda selang tujuh buah rumah je dgn rumah pengantin perempuan..so mmg keje kitoarg melepak kat bawah khemah rumah pengantin aje lah..mmg tka malu..huhuhu

ok end of story..ni lah antara gambar sepanjang majlis berlangsung..sorry gambar tak cantik. nk gamabr cantik kenalah tunggu gambar dari pro photographer. huhuhu


Guest book corner

Ni lah guestbooknye

Antara gambar gedik adik saya

Ni gambar lagi



Saya suka doodle budak dua org ni



                                 
Pelamin



Selesai akad nikah..boleh pelok2 dah heee

Hari kedua - tgh bersiap

Dah siap. pengantin dgn kakak kesayangan

Family saya dan pengantin


Pengantin dengan maklong 

Malam berinai: mcm malam raya plak rasa
Bersanding di malam berinai

Saya nak tepung tawar pengantin..
Cayang adik ipar

Alamat umah pengantin..senang nak anto kad raya








Thursday, May 24, 2012

Tips untuk si comel yang suka fussy dalam pemilihan pakaian

Salam all,

korang yang anak anak dara kecik mesti pernah experienced kes si kecik ni nak memilih pakaian..fussy..semua mami pilih tka betul..diaorg nka pilih sendiri baju kan? end up waktu malam kita kena pakaikan dia jeans dan t shirt sbb itu baju yang dia pilih..hehehe

jumpa satu tips dari pinterest..website kesukaanku.. kalau anak dara u all fussy dgn fashion baju..cer ikut tips ni..tpai tips ni sesuai untuk shart travel la kot..hehhee

1. cari zipper beg atau plastic bag jernih
2. isik baju ikut pasangan dan aksesori sekali kasik match..
3. so everytime lepas mandi nak pakaikan si comel tu baju, suh dia pilih beg plastic mana dia berkenan..at least matching la baju dgn pant/skirt kan? takdela pakai t shirt polka dot dgn skirt kotak2 kan? hehehe

ok tu je nk share.. chow!

Tuesday, May 22, 2012

Comel


Cute nye puppies ni tido..heheheh

Me and the other half



Sedang membayangkan saya dan en hubby akan begini di hari tua..berjalan tepi pantai, pegang2 tangan, hugging each other.. how romantic.. *mode: gedik giler* muahahaha

Monday, May 21, 2012

Tips untuk para ibu selepas bersalin untuk kuruskan badan


hola ladies,


Hope this can help you to have an ideal body figure..hehehe


10 Lessons In Female Fat Loss

WOW this has been an incredible year. Last year I wasn’t even writing on this blog and now it has become a huge part of my day! I am loving writing and filming for you and hope you continue to support me through reading and responding to my posts.

I have had a dramatic transformation this year with launching a brand new workout system designed by yours truly and IT WORKS! I can’t wait until you see what I have in store for you in 2012!!!!

My Top 10 Lessons I Learned About Fat Loss in 2011.


Lesson 1. Set a Deadline


There is power in setting a deadline. Have you ever said you are going to do something and never get around to it? You’re not alone. Have you been given a deadline to do something, say by your boss? Of course you hit the deadline because there is a time restraint. Set a date on the calendar for you to be your absolute best by.

Goals:
  • need to be put in writing
  • have to be specific and measurable
  • have to have a specific timeline
  • and need to be realistic


Lesson 2. What Gets Measured, Gets Managed


If you follow Vince Del Monte, you have heard this many times and it is extremely true. You cannot know what direction you are heading towards if you don’t measure and track your results. This is the only sure way you can tweak your program to work for you. Whenever a client asks me what could be going wrong, I simply ask them to take out their tracker so we can look. 99% of times, they haven’t been measuring and the other 1% I fix with a couple of simple and easy tweaks.

Lesson 3. Replace One Habit at a TIme

Habits cannot be broken, only replaced. If you start by replacing one habit per month, that will be 12 new habits you will have replaced by 2013. Think of one you want to replace for January.

Lesson 4. Tell Someone Your Weight Loss Goals

Having an accountability partner works in EVERY area of your life. You are more likely not to fail if you tell someone what you are going to achieve. You will not only be letting yourself down if you quit but also your friend.

Lesson 5. Eating Too Little Will Make You Fat


I start to waste away in my upper body and start packing on the weight in my tummy whenever I choose to skip meals and don’t eat enough.

When nutrient intake is low your metabolic rate will become low for three reasons:
  • decreased thyroid function
  • reduced thermic effect of eating
  • reduction in muscle mass


Lesson 6. HIIT Is The Fastest Way To Lose Fat


High-intensity training burns calories for hours after the workout, improves endurance and improves aerobic capacity. I always add in some HIIT to my week and this is the one and usually the ONLY area (in the gym) that I tweak when I want to lose fat fast. All you need is a few 20 minutes sessions and your pants size will shrink in no-time.

Lesson 7.  Keep Your Heart Rate High


There is no sense in taking your time during your workout. There is no sense in training one muscle at one time unless you are thinking of becoming a light-weigh bodybuilder. This is the key that COMPLETELY shaped my body this year. Before this my body changed at a much slower rate and working out wasn’t as fun!

Lesson 8. Have A Plan of Attack


Plan out your workouts BEFORE you workout. Don’t be stuck there trying to think of what exercise combos to do and then draw a blank because you think everyone is looking at you and wondering what you are doing. I used to do this all the time. I thought everyone knew I didn’t know what I was doing and then I would draw a blank and just hit the treadmill…so much for fat loss!

Lesson 9. Eat Protein and Fats for Breakfast


Thank goodness for Ben Pakulski who taught me this simple fact. After telling him I seem to crash mid-afternoon, he told me to try ground beef and eggs for breakfast. I know that sounds gross but it works and it’s actually tasty. Charles Poliquin calls it “The Meat and Nut Breakfast”. This is all about controlling your hormones. Give your kids “the meat and nut breakfast” and see their marks increase.


Lesson 10. Eat Carbohydrates After Your Workout ONLY


Thanks to John Berardi’s nutrition certification I learned that carbohydrates should be used only to refuel and repair after a workout. This is the biggest contributor to staying lean all year-long. As my husband Vince would say, “What portion of your body is made up of carbohydrates? NONE – therefore we can only use a small amount of them before the body will store them”.
And that’s all folks.

Apply those 10 lessons and you are on your way to your best body in 2012! Those were my strategies to transforming my body and the same strategies to staying lean all year-long!

What are some of your strategies? Don’t forget to like and share this page

Sunday, May 20, 2012

pagi sabtu di rumah..

Pagi sabtu selalunya tanpa en hubby sbb dia kerja half day... bosan tau. rutin selalunya sama jek..pg2 siapkan baju kerja en hubby, then lepas En hubby gi keje, saya selalu cuba nank sambung tidur, tpai mimpilah nak dapat sambung tidur tu sbb 4 hero kecik saya dah start bangun. bukak je mata, mesti nak susu dan tengok kartun..dasar budak lelaki, terbongkang je la tiga org yg besar tu depan tv, si kecik aryan plak nak melekap mami peluk. selalunya saya bawak dia gi main kat play room, so dapatlah tinggla dia kejap sementara nak siapkan breakfast abang2 dia.

Selalunya saya buat bfast segera, pagi2 dah buat bubur nasik or macaroni sup. minggu ni menuya baked macaroni with white sauce n cheese. simple dan cepat..hehehe.

dah siap bg budak2 tu mkn, mandi, then aktiviti bebas..nak sepahkan rumah pun takpe..mami tak kesah. sbb mami nak lepak baca buku cerita sementara tunggu ayah balik. selalunya kul 10 camtu Aryan sambung tidur balik. yg tiga lagi tu tidur pukul 12.30 camtu and jaga bila ayah diaorg balik.

pukul 2camtu br en hubby tiba rumah...hoyea..br mami boleh rileks sket..selesai rutin sabtu hr ni, rutin yg sama akan berulang sabtu depan...
Si tembam saya

acara sepahkan toy

Adam dengan buku cerita barunya..bukan boleh baca pun

Tinggal separuh je...yg lain dah dibedal







me + myself: new born baby ~ aryan sufi

mengimbau kenangan silam..time aryan umur 4 hari rasanya...my friend izah post gambar aryan di blognya...curi eh izah..rindunya kt aryan time ni...

Klik sini:
me + myself: new born baby ~ aryan sufi:


hari selasa lepas kami melawat officemate ku~ sarah yang baru bersalin anak yang ke-4...
kiutttt miutttt nye la si aryan nih
rase nak kidnap pun ade kekekeke

tringat plak malam sebelum sarah nih bersalin, saye ade bagi sarah durian from kampung. serba salah plak sebab esok nye terus sarah bersalin, hehehehe baby panas kot sebab mummy die makan durian so kene keluar awal sikit hihi...

jom nengok si aryan yg kiut nih....



kiut kan? mase nih aryan baru 3 hari...
congrates sarah for the newborn baby!
terus rase mcm nak beranak cepat2 and dapat baby kiut2 kekekke =P

Thursday, May 17, 2012

Shopping time

Smlm kat SACC mall, secara tak sengaja ternampak promosi buku MPH di lobby utama.

so terus beli sebuah novel melayu dan buku cerita untuk Adam.

di ground floor tu ternampak kedai Primavera, jengah dari luar ternampak kasut yang memikat kalbu dengan diskaun yang menarik. memandangkan dah lama tka ada koleksi kasut yang cantik, jadi saya pun teras seperti nak membeli..finally 'ter'beli dua pasang kasut. hehehe

Balik ruamh en Hubby tak kata apa-apa..alah..kos rokok sebulan lagi mahal dari kos kasut saya yang akan pakai selama setahun. kan abangkan? kan? kan?



Hijab Sang Pencinta--koleksi terkini saya. Saya adalah peminat Ramlee Awang Murshid. saya kurang berminat dgn buku love story. Genre pembacaan saya lebih kepada thriller, epic dan finance. hehehe

kalau love story ni, minat jude deveraux and judith mcnaught je. oldies sket.. tapi aya big fan buku-buku Sidney sheldon. baru khatam Master of the game kali ke tiga. so hari ni layan novel En awang Ramlee ni. silalah baca buku cinta Sang Ratu, mmg best..!


Sinopsis:

Rasa rindu terhadap keluarga menggamit hati Saifudin merentasi Tanah Sumatera untuk pulang ke Punggor, Tanah Melayu. Namun, kejahatan seolah-olah memburunya. Setiap langkahnya dibayangi halangan yang tak berkesudahan. Berita kepulangannya di Tanah Melayu sampai ke pengetahuan Sultan Melaka. Kemarahan baginda kerana tidak dapat mengahwini Haryani menyebabkan dia mula menjadi buruan orang istana. Saifudin lari ke gua. Di situlah bermulanya satu lagi keajaiban. Jasadnya berpindah merentasi hijab masa untuk sampai ke abad 21. Sekali lagi Saifudin bertemu dengan Haryani dan kisah cinta yang melangkaui masa mekar semula. Namun, kejahatan yang senantiasa mengiringi setiap injak kakinya masih mengekori. Kali ini tebakan musuh durjana mengakibatkan sengketa yang tercetus di langit berlaku lagi.

Welcome to the world baby Irfan Izzal Ismail...

Just now me and powertrain ladies went to DEMC pay for a visit our beloved colleague, Pn tisya. She just delivered a baby boy yesterday by c-sect. alhamdulillah both mommy and baby looks healthy. baby weigh 3.15kg with length 58 cm and name given IRFAN.. He's cute, he's adorable, he looks so darling and kissable. hmmm mcm best je dpt baby lagi kan? wish to have another one..lat one perhaps in next few years...errr ke next year??? ahahaha. but this time hopefully I will carry a baby girl in my arm..*dreamy*

ok here' is the little prince pic with Aunty Sarah. Semoga jadi anak yang soleh, berjaya dunia akhirat ye sayang...
Here is the prince IRFAN

eh aunty plak lelebih pose

kasik close up sket

alololo debabnya pipi dia..



Monday, May 14, 2012

Hasil Pengambilan Shaklee - investment berhasil

Salam,

Nieh bukan promosi, tapi sekadar berkongsi, saja je nak update hasil dari ambik Shaklee. Actually saya dah dekat seminggu ambik trial set shaklee ni untuk bosst up milk supply..amazingly mmg menunjukkan tanda2 yg positif.. seblm ni susu dah hampir kering, bila pump pun mcm ala2 malas nka keluar..sekali pam nak dpt 4 oz ambik masa berjam2...

lepas 3-4 hr ambik shaklee, terasa mcm kes lepas pantang, bengkak susu kalau lambat pam..hehehe kalau pam nak dpt 5 oz tu sekejap je..mmg kosong lepas tu..tapi tak lama rasa penuh balik. Allah je yang tahu betapa bersyukurnya saya atas rezeki yang Allah berikan untuk Aryan. Hari ni saya dah boleh kembali supply 20oz susu ke nursery mcm masa mula2 hantar ke nursery lepas habis pantang. Alhamdulillah..rezeki Allah yg beri..takpe apalah invest sikit janji dapat berikan yang terbaik untuk anak..eh saya pun dapat jugak segala mcm nutrien dari vitamin2 tu..

Personal update:

Kisah Adam
Dah pandai atur cerita dan ayat walaupun tergagap sbb nka fikirkan perkataan nak digunakan. siap ada gaya penceritaan tau.. contohnye:

"Mami, Kak Limah ada atas rumah..baby (Aryan) ada atas rumah...mami pergilah ambik baby nanti kak limah ambil. kalau K limah ambil baby, kita kena beli baby baru"

erk..nak beli baby baru..saya jawab "mami tak da duit, Adam pergilah halau k limah tu"

"Adam takut, tapi nanti esok tengah hari adam telefon polis, polis datang tangkap k limah..pastuh Ottomen (Ultraman) tangkap dulu kak limah, pastuh Ottomen bawak kak limah pegi hospital..pastuh doktor cucuk (inject) kak limah..kak limah nangis..pastuh mr bean mai ('datang' dalam bahasa utara) dengan kereta Mr bean jumpa kak limah..pastuh kak limah lari...bla bla bla..."

cerita tu berangkai2 tak stop..aduhai..naik pening nk layan Adam sekarang ni. cerita dia tak berasas, tapi saya galakkan dia bercerita, saya layankan dia dgn story line dia yang pelik tu. Saya biarkan dia dengan fantasi nya..sekurang2nya dia boleh hubungkan cerita Ultraman, Mr bean dan Hantu Kak Limah balik ruamh dalam satu cerita pendek..hehhehe.. itu tandanya sel otak2nya berhubung..maklumlah bayi Anmum..hehehe

Kisah Amir Amar

Takde apa sgt pasa budak berdua ni kecuali suka bergaduh, Amar dgn gaya machonye..amir dgn gaya manjanya..semua hal nak merengek dan menangis. Layankan aje walaupun kekadang tu mcm hilang waras je rasa.. InsyaAllah by the time umur dioarg 3thn, sikap tu akan berubah..mcm kes adam juga..

Kisah Aryan

Sudah ada dua gigi, sudah mula memanjat, sudah merangkak laju, pandai bermain dgn abang2..kaki pukul orang..suka gigit orang, suka korek lubang idung orang..

tak boleh berenggang dgn saya walaupun seminit..kalau saya ada terus jadi baby umur 2 bulan..senitasa nak dipeluk dicium..aduhai Aryan..

tu jel ah update hari ni..oh ya..pencarian valve Avent breast pump berhasil. jumpa part tu di butik kasihku sayangku di kota kemuning. susah tau nak jumpa spare part Avent skrg ni..Medela dgn Spectra melambakla..

ikut hati nak je pakai breast pump baru...maklumla dah jadi tokey jual brestpump..tapi saya masih sygkan breast pump Avent single manual tu...biar urat tangan timbul...janji jimat..hehehhe

Saturday, May 12, 2012

Home project: Kids Play Room

Holla

Saya update pukul 4.54 am di pagi Ahad yg indah permai. Saya tak dapat tidur  kerana masa anak2 tidurlah saya ambil kesempatan untuk update produk baru untuk My Kedai Bonda. Memang letih, tapi saya suka...moga2 tercapai impian untuk menjadi WAHM dlm masa beberapa tahun akan datang. doakan saya ye..sokongan dan doa korang yang menjadikan semangat saya kuat.

Alhamudlillah En Hubby juga sentiasa menyokong dan sentiasa di sisi..tapi dalam keadaan tidurlah..ehehehe

Just a quick update regarding my project for my kids. as i told you before, I allocated 1 room on the 1st floor as a so called Play Room for the boys. Actually the idea was not so great because I must keep eyeing the activities going on in the room while doing housework at downstairs. so in order to ensure they are not punching each other or do something that is irrelevant or intolerant, I keep running up and down every 10 minutes. tired you know...kurus la kaki mak kalau cenggini..eceh!

Finally, i decided to exchange the playroom with our guess room downstairs - the room i usually used for Aryan take his nap during the noon.

Last2 dua suami isteri bertungkus lumur memindahkan perabot dari bawah ke tingkat atas pada pukul 11 mlm, selepas super hero saya tidur. Idea gila si isteri dilayan oleh si suami dengan penuh kesabaran dan kewarasan..hihihi

penat tau! dua bilik kena kemas. toy diaorg di tingkat atas yg bersepah kena angkut turun bawah. aduhai...

akhirnya berjaya juga..pukul 3 pagi siap kemas!

Sebelum- Playroom di bilik atas:




Takde gamba time toys dikemas..so nampak amat bersepah.

Ni lah keadaannya
playroom lama
 Selepas pindah bilik:

Keadaan Playroom baru. Eh ada budak tgh prektis nak berdirilah

Ada model kecik tgh suka hati

Nak showoff gigi spongebob..comotnye...baru balik nursery..berpeluh2

Aktiviti malam - layan toys. Skrg dha lebih berdisiplin, dah tak tuang semua toy dari storage box mcm dulu2. ambik mana nak main aje
Eh ada budak suka hati lagi..eh nampak pulak tong diaper Aryan. sebelah tepi tu actually wardrobe budak2 ni dan diaper storage box diaorg...takde tempat nak simpan..
 So far saya agak berpuas hati dgn keadaan playroom ni. ikutkan hajat di hati nak beli rak dan storage box yg comel untuk bilik ni. tapi memimkirkan penat nak angkut pindah rumah nanti..saya sabarkan hati. storage box cute mungkin boleh beli. dah jumpa dah yg berkenan dihati. kalau dapat rembat (tanpa pengetahuan en hubby) saya update lagi. dah nyampah tgk storage box logo proton hadiah birthday dari company..hihihi..

Dinding pun  taruk wall sticker comel je..bestnye kalau dapat cat jadikan bilik tu terang and colorful. takpela....they are not forever toddlers..nanti dah jadi pre schooler, dah takde llaginye playroom, kena transform pulak jadi study room or entertainment room.

oh PS2 masih di dalam kotak di store room. zaman skrg masih org main PS2 kah? huhuhu buta gadjet.


Friday, May 11, 2012

it's Friday again..yippie!

Happy Friday everyone..

for all Protonians, how do you feel about new company dress code?

For Mr Engineer, I wish you guys good luck ..wearing a tie everyday for 8 hours, walking from parking lot to RND center must be quite challenging..i don''t know if you are able to survive even for a week with our climate and the heat, imagine if you have to stay in workshop with no air cond..sian.. hehehe, i propose you buy a t shirt yg ada design tie tu, from distance you still looks like you're wearing a neckti tie. j..hihihi



for miss and Ms engineer, we're not HR, finance, marketing exec. they are trained to be fashionable and stylo. we're not.. so what will we wear on Tuesday until Thursday? a dark pant with a loose blouse...heheheh boring!



me? i will wear Proton's uniform everyday until they worn out.