Tuesday, April 17, 2012

Potty Train Episode 2

Mami Adam masih gigih nak ajar Adam gi kencing or berak di toilet. Semalam Mami hantar Adam ke nursery, Adam meraung2 nak gi sekolah budak besar a.k.a Tadika. Agak lama jugaklah babysitter Adam inform yg Adam menangis. So mami harus segera ajar Adam guna toilet untuk urusan peribadinya..heee

Smlm balik dari nursery, mami arahkan Adam buka diaper sendiri and brief Adam untuk guna toilet kalau nak kencing or berak. atas dasar keselamatan, mami bg adam pakai Bambino Mio: Reusable Training Pants (seluar dalam untuk bdak potty train..heee)

Adam buat muka takde perasaan, every 10 minutes mami remind adam untuk gi toilet kalau nka kencing.. so far so good... tapi @ 8.30pm, Adam datang ke meja makan (time tu mami dan ayah tengah dinner), Adam inform ayah yang Adam nak berak. ayah pun terus order adam untuk gi toilet, ready nak ajar dia guna toilet. tau2 ada bau...heeeee dia dah berak dalam seluar pun.

mami remained calm.. ingat tips kawan2 blogger untuk sabar dan teruskan usaha murni nie... so mami mintak ayah bersihkan adam, dan mami bersihkan under wear adam.  mlm time nak tido, mami pakaikan diaper... tak sanggup nak basuh comforter and cadar kalau basah. ajar dia waktu siang dululah..

harap2 bulan 6 niboleh register adam kat tadika. sian die..

6 comments:

dyanayusuf said...

siannya adam..*menitik air mata mak*
anak sy gi tadika ms umur 3 thn, still pakai pampers tp dia tak membuang pon kat skolah. rasanya kalau gi skolah dia tau cane nak control. jgn risau ye mami.

Bonda Adam said...

kihkihkih.. tuhla sian die..kengkwan sebaya semua dah gi tadika..tapi diaorg ah diaper free..

auntie farid said...

u can do it adam!sarah,actualy kalo die dah boleh rasa n bagitau die nak berak/kencing..itu maknanye dah ade progress..yang 'ter' tu biasala..die baru lagi..xpandai nak control..tapi seeloknye..sejam pas die minum susu..terus ajak die p buang..tunggu la kat toilet..mule2 mmg liat..lama2 nanti die ok..=)
happy training adam!

Nihlah Insyirah said...
This comment has been removed by the author.
zaf said...

sarah,
ada org kasi tips kat zaf camni which worked for umar la..kene train 3 days straight.

zaf train umar masa pantang dulu, hantar iman pi pengasuh, concentrate umar je.

simpan or lipat semua karpet...standby kain buruk or mop...

first and second day mmg 'ter' saje la...3rd dah surprisingly OK. mcm nak nanges...

always be at his side, remind him every 5 mins, Umar nak kencing?..mcm orang giler gak la...and jangan marah, nanti dia stress

Bonda Adam said...

waa thanks for the tips..really appreciate it.. ok akan diusahakan cuti hari jumaat untuk potty train dia sampai ahad..