Sunday, April 22, 2012

Friday @ Nandos with Powertrain ladies

Hi ladies..

Sebelum ke tajuk utama, saya nak brief sket pasal term powertrain yg selalu saya sebut2..kepada yg tak familiar dgn perkataan tu, powertrain ni adalah automotive term untuk group of components yg generate power to move the vehicle..senang cerita: engin + transmission. apa kena2 wanita2 dalam gambar ni dgn perkataan powertrain tu? actually kat proton, tempat saya keje ni ada satu department nama powertrain department. under engineering division. cik kak2 dalam gambar ni adalah sebahagian dari team powertrain yang design each engine components, test, calibrate engine and transmission.. cik kak2 ni la lady engineer yg dok tgh panas test engine performance and components kat test track..nampak je cam ayu.. dioarg ni brutal tau... bg cik kak designer plak, dioarg ni penjaga development air cleaner, a/c compressor, cylinder head, transmission, u name all the engine components...semua depa punya part...

Untuk pengetahuan, engine Campro, IAFM, CPS and terkini IAFM+ dan CFE di proton ni 100% buatan anak tempatan.. takde beli seketul dari MMC or Nissan or renault or dari china.. mmg orang malaysia yang buat. kalau ada dengar or experience sendiri engine yg  bermasalag tak ok tu harap maafkanlah ye tapi saya confident maslah engine proton takdela major lagi satu proton service center proton mesti akan bertindak pantas untuk membetulkan apa yg tak betul... apapun mana ada design yg flawless..baru2 ni dapat gambar kat FB kereta ferrari pun, engine dia tetiba terbakar kat hiway.. hebat camne nama n gah camne pun ttp ada kekurangan di mana2..

Proton pun tgh berusaha nak upgrade nama, kualiti dan imej.. yg penting sokongan padu dari rakyat malaysia..mcm rakyat malaysia sokong team harimau malaya, sokongan macam tu lah yg proton harapkan (err bebelan ni sbb ada terima komen negative dari org yg tak sukakan proton preve..kalau tka suka its ok, masing2 ada hak memilih..ceh cam mengundi plak.. cuma takyahla kondem teruk2 ye..terasa hati semua warga proton yg berhempas pulas nak buat yg terbaik untuk customer proton.

ok baru balik ke tajuk asal..jumaat lepas...ada kengkawan saya ni dinaikkan pangkat ..so diaorg tong tong belanja org yg tak naik pangkat  mcm saya ni makan2.. semua org demand nak makan kat nandos..keringla poket cik kak2 tu..hihihi

so orderla ayam peri2 nye yang lazat tu... sambil makan2, sembang2 then kul 2.30pm semua kalut nak balik opis. tau2 ujan lebat le plak..nasib baik by the time nak sampai proton, ujan dah kurang lebat.

mmg jadi tradition kitaorg wanita terakhir powertrain untuk buat mkn2 sesama kitaorg..kenapa saya panggil wanita terakhir powertrain?? sbb pasni bos taknak ambik lagi dah staff pompuan..alasannya kerap sgt ambik maternity leave..huh gender bias.

ekeleh..tapi bila tiba time nak buat report or documentation or budget, carik gak kitaorg ni..hehhee emo..

kayla..tu je nka cerita..mukadimah panjang berjela..isi kandungan sikit nak mampus..kalau cikgu BM check sure dapat C-. hihihi

ni  lah rupa paras kawan2 saya ni..

ni goup yg sama, yg tudung kelabu tu tuan blog

nyum nyumm...

sambil makan, sambil borak

dah habis mkn main course, ada dessert plak..ni antara nya.




4 comments:

Kisah Qaseh said...

my dad.. one of the person suka gila dengan PREVE .... dah booking dah.... semata-mata nak hantar anak kesayangan kawin bulan 6 nanti.... uuisshhhhhh.....

Bonda Adam said...

oo yeke..tahniah kpd ayah kerana bersikap patriotik. .hehehe keter preve ok pe..

Anonymous said...

kakteh ada baca satu post kat fb. dia rasanya tukang jual kete. katanya, kalau kete proton yang dia jual mesti ada masalah. tapi biasalah manusia suka mencari keburukan, kerete luar negara juga yang di banggakan walaupun dia x pakai pun. tetiba angin kan? geramlah, terasa lah juga, kakak aku keje dalam proton oiiii... kiki... tapi kakteh ada baca satu blog, dia kata ok per kereta buatan malaysia, dia pernah pakai banyak kereta oversea. tapi yang banyak jasa kat dia adalah kancil. bg me, ciptaan manusia mana yang sempurna.

Bonda Adam said...

kan? Kan? X mampu pakai keter mewah..tp puji melangit mcm dia ada sepuloh bijik kt umah..