Sunday, March 11, 2012

Garden on roof top - a creative idea


Hello ladies..

happy monday everyone! how's you weekend? best ke? ada gi jejalan mana2? Saya takde aktiviti menarik melainkan membawa anak2 ke rumah adik di Perak. ada family gathering, lepak2 tgk TV and gi Tesco Seri Iskandar beli kereta Mr Bean untuk Adam. hehehe boring kan?

Hari ni I nak share pasal Roof top Garden ... Taman di atas bumbung yang jarang2 nampak kat Malaysia.. selalu kita jumpa kat hotel2 je kan? tak pun dekat kondo.. cer bayang kalau kita buat kat atas bumbung ruamh kita..garden yg cantik..ada small pond with fountain..ijau je..sejuk mata memandang. aisy..rasa mcm nak buat je ni.

I share the pic with En Hubby..En Hubby said it is possible to do but need to ensure the roof is waterproof. ada special chemical like paint that can waterproof the roof..so takdela siling tingkat bawah tu akan lembab dan naik kulat due to water leakage.. okeh...mcm akan jadi special project for our new house. hopefully la..tgk ongkosnya dulu..tunggu bonus another 8 yrs baru saya boleh share gambar taman atas rumahku pada korang..hihihi

Reasons for Rooftop garden:

souce: http://www.cityfarmer.org

  • Increase access to private outdoor green space-at home or at work-within the urban environment
  • Support urban food production
  • Promote individual, community, and cultural diversity
  • Improve air quality and reduce CO2 emissions
  • Delay stormwater runoff
  • Increase habitat for birds
  • Insulate buildings
  • Increase the value of buildings for owners and tenants alike
  • Create job opportunities in the field of research, design, construction, Iandscaping/gardening, health, and food production
My reasons:
  • Takde cukup tanah
  • Cantik
  • Cantik
  • Cantik heheheh
Ada satu area dekat 1 utama..secret garden coffee rasanya. i must go there to feel the ambient and how it feels to have garden on roof top. bila nak pegi ye? esok cuti..lepas settle hal boleh bawak Adam pegi kot. site survey..huhuhuh

kalau pegi saya ambil gambar and share dgn u all.



ok ladies..jom berangan lagi! Enjoy the pic..


Source: inhabitat.com via Sarah on Pinterest

Japanese Garden. sejuknye mata memandang..rumput ijau je


Tak ada Rumput, flooring dari kayu.


Nampak tak tempat lepak tersembunyi di atas bumbung??


Design ni bolehla membantu untuk cuaca yg panas di malaysia


Simple and clean. saya suka pagar tu. Wajib ada untuk rumah saya.



Pancuran air..mesti cool je lepak situ



Suka lighting taman ni



Suka kolam air dan lighting system


Source: google.com via Sarah on Pinterest

Mcm rumah dalam citer lord of the ring je ni.. haii bila la nak dapat pi new zealand ni...



Cer imagine kalau berdeting dgn hubby kat taman atas bumbung..jiran nak usyar pun susah..nak kena mendongak. nampak sgt tgh mengintai kan..ahahah

Anda berminat? bygkan korang ada taman atas bumbung cenggitu..waaa sapa lalu lalang mesti akan usyar je ruamh korang..silap2 ada orang magazine house deco datang nak interview korang masuk magazine.. fofular sgt..

kalau nak buat..sila tgk gambar bawah apa yg kroang kena buat dulu


tadaaa!
Source: hometone.com via Sarah on Pinterest


Source: hometone.com via Sarah on Pinterest

and watering system..takdela penat nak ngangkut air siram pokok dan isi dlm kolam korang tu..

ok sapa yg bercita2 nak buat dan berjaya buat kat balkoni rumah korang ke..informla..saya akan interview tuan rumah dan post ke blog saya ni..ceh! mcm hot sgt blog ni..ahaha

daaa..happy working everyone..


3 comments:

Tishya said...

kite penah tengok show kt UK buat camni. interesting! tp cam tedious and gigih jer orang yg buat tu. huhu..

zaf said...

mak aiii..sape dah study watering system..gud luck ye, moga murah rezeki!

-zaf-

Bonda Adam said...

berangan je lah...takdenye nak wat..kalau buat pun..letak pasu dua tiga biji pastuh letak bench..siap tamanku..ahahah