Monday, February 20, 2012

Rumah sewa kami

Hello ladies! Hari ni masuk dua netry dalam blog ni.. haaa amek ko..kalau tak bz sampai 10 entry pun saya boleh post. klaau bz, berminggu2la blog ni tak berupdate. bersawang berhabuk jadinye.

Entry ni nak cerita pasal rumah yg saya duduki kini. Rumah ini sebenarnya rumah sewa. Sebelum ni saya tinggal di sebuah apartment kepunyaan sendiri di Desa Petaling. Tapi bila kuantiti anka bertambah dan semuanya lelaki, saya jadi fobia dengan ketinggian dan takut anak2 memanjat dibalkoni. ruamh saya tu tingkat 12 tau. nauzubillah..

Akhirnya saya membuat keputusan menjual rumah tersebut dan sementara selesai proses jual beli, saya menyewa dulu teres dua tingkat di putra height..Skrg ni dah masuk 10 bulan kami menyewa disitu. Harap2 thn 2013 kami anak beranak bukan lagi homeless...amin

Rumah sewa punya limitation, saya tak boleh sewenang2 mengubah apa yg telah sedia ada dirumah tu, malah, nak drill dinding untuk letak frame/ bracket pun buat kami fikir berpuluh2 kali..Jadi apa yg boleh saya buat dirumah sewaan daku itu cuma maintain je seadanya. try sehabis mungkin untuk sejukkan mataku yg memandang walaupun byk detail2 yg saya sgt tak suka dirumah itu..

okla...saya nka menjemput puan2 semua melawat rumah saya. setiap gambar tu mmg la byk benda saya nak komen, byk corner yg saya nampak apa details yg saya boleh buat, tapi tak dpt buat sbb itu RUMAH SEWA
:-( tak bestnye kan?

Ini adalah TV corner,  langsir tu adalah langsir dari dalam bilik kedua di rumah lama. saya tka punya langsir cantik untuk ruang tamu sbb rumah lama takde tingkap dibahagian living room. apartment kan... nak buat baru, tapi malas sebab rumah sewa. saya tak sukakan warna dinding tu..sapalah yg pilih warna merah tu..huhuhu malas nak komen lelebih karang tuan rumah baca, dia naikkan lagi sewa rumah. ahahah

Toy yg bersepah tu adalah kepunyaan hero2 kecil saya. diaorg ni dah ada toy room sendiri tpai masih nak  bawa toy ke living room. ..

Ni entrance masuk. Warna pintu tu adalah coklat.. lantai ada broken marble warna kelabu..dinding warna merah dan kuning..matching tak??? takkan?? eheheh
Sebelum ni saya cover lantai dengan carpet dan rug takut anka2 saya calarkan lantai tu, tpai memandangkan tuan rumah nak naikkan sewa lagi rm100 bulan 5 ni, so saya fikir biarlah bercalar..nanti tuan rumah boleh upah org polish balik lantai tu..murahje pun..dalam rm 500 je.. huhuhu

Ini adalah tempat lepak anak2 saya. biru dan merah..tak matching langsung.. itu salah saya tapi sofa bed tu takkan bergaul dgn L Shape sofa tu kalau saya ada rumah sendiri nanti..masing2 dah ada lokasi yang akan diletakkan, cuma skrg ni longgokkan je dulu sekali.

anak2 saya suka bantal panjang yg warna warni tu..anda boleh dapatkan di IKEA. throw pillow warna coklat tu dari courts ammoth beli masa stock clearence. rm29/pc je

memandangkan saya nak mengadap corner ni selama lagi setahun lebih, maybe saya nak paint side table yg tersorok kat tepi tu dgn warna putih dan letak  lampu kat atas meja tu... langsir sliding door tu tu pun mcm n ak kena berganti. En Hubby..apa kata you?

Ini adalah satu lagi corner sebelah tmpt tgk tv tu. saya plan nak beli book rack Ikea warna putih dekat dinding warna merah untuk dptkan contrast. and sofa coklat tu ubah ke bahagian dinding warna krim tu.. rak TV tu pun nak dicat warna putih..apa komen En Hubby? ala pakai je rak Tv tu sampai rosak, nanti pindah beli baru..amboi2..byk duit abg? saya tak kira, saya nak cat jugak... degil..hehehe

Ni adalah kabinet simpan barang2 hubby yg dia suka sepahkan merata2 sebenarnya. siap ada kotak coklat lagi atas tu, (abaikan tabung haji tu, tu adam punya..bukan situ tmpt simpan tabung tu..) Saya suka Frame Family tu..saya print gmabar anak2 saya hitma putih and tepek dlm frame tu..patutnya kena gnautng kat dinding..tpai sbb rumah sewa, letak atas kabinet je lah :(

oh pintu tu saya sgt teringin nak cat kaler putih... i love white!

Ni adalah ruang mkn. thanks to tuan rumah dah siapkan built in cabinet tampt simpan pinggan mangkuk. ada lagi satu kabinet itam kepunyaan saya,taktau nak letka kat mana..mcm nak cat putih jugak..ahahah

meja mkn tu meja yg boleh dipanjangkan dan dipendekkan..beli kat ikea.

tuala sidai kat situ??? takde rak towel..sampai kesudah tak beli..alasan..rumah sewa! ahahah

ni dapur basah..bersepahkan? mak sapa lah ni... ni baru betul2 honest.. kalau ikut nak tunjuk diri supermom, mesti saya kasik betul2 bersih dan berkilat baru amek gamba.. camnilah dapur saya ..penuh dgn pinggan mangkuk tak simpan dalam kabinet..ada TV kat atas lantai dapur? En Hubby tak smepat angkat simpan di bilik atas sbb tetiba dia patah bahu..Tv tu berat bona..

ini lah keadaan rumah saya buat masa skrg..saya betul2 tak sabar nak punya rumah sendiri sbb dah ada rumah sendiri barulah semangat nak mengemas and deko rumah..skrg ni layanje la pinterest tu buat isi masa terluang dengan berangan..

2 comments:

Tishya said...

waa tayah g umah sara da leh imajin da.. tingkat atas tanak tunjuk ke?

Bonda Adam said...

aaaa esok kute hapdate atas plak..