Sunday, February 26, 2012

Cuti-cuti weekend : Balik Guar Chempedak

Weekend leaps saya pulang ke kedah, pulang dgn exora bold company, fuel consumption mmg a lot better dari naza ria kami tu..sehala dari shah alam baru rm 60.sepanjang di highway, hubby autocruise shj, waaa engine cfe turbo mmg best. ride n handling pun best, mcm bawa sedan aje. so belilah barang buatan anak tempatan ye kawan2.berbaloi2:-)

Dikampung, tak ada aktiviti yg sy buat melainkan membiarkan anak2 berselerak main dihalaman rumah tok abah dioarg, ikut tok abah pusing kampung, dan saya pula cuma bermalasan sambil tgk tv dan bersantap. masak??of coursela ibu yg masakkan..oh ya, walaupun mak dah 13 thn meninggal, tp saya sudah ada ibu selama 12 thn. we need a mom to take care of our house, my dad need a soulmate too..ahaha..kitaorg syg ibu sama mcm sygkan arwah mak...cuma arwah mak lebihle sket, maklumla dia yg lahirkan kitaorg..tapi hormat dan hak diberikan pada ibu sama mcm mak.

Ibu ni mmg sygkan anak2 sy mcm nk rak, maklumla dioarg ni dikira cucu sulung dalam keluarga menandangkan adik2 saya lom ada anak.  kalau balik mmg saya rileks habislah sbb mandi, basuh berak, tido, semua nenek yg buatkan.

paling best kampung sy ni sbb ianya mmg ceruk, dikelilingi pokok hijau, sunyi, waktu pagi mesti sejuk menggigil. dgr bunyi burung2 berkicauan...kadang2 ada monyet melintas..erk..dok dlm hutan ke? ahaha..lebih kuranglah.. mmg kampung abislah..sapa budak bandar datang sini, mmg takut le hantu kak limah melintas depan rumah

tapi semasa kitaorg ada di kampung, kesunyian kampung dah dicemari dgn jeritan anak2 saya..dan jeritan saya jugak...

ni gambar rumah tempat saya membesar.....
Pandangan hadapan rumah

Ni halaman rumah tempat saya main badminton, bola sepak and kayuh basikal masa kecil2 dulu
Sampai di rumah tok abah, adam dan kembar mmgla sibuk nak gi storage room cari koleksi mainan dioarg. Cara tok abah nak cucu2 dia selalu ingat nak balik kampung ialah dengan membeli mcm2 mainan, so stor belakang rumah tu penuh dgn mainan cucu2 dia..mami syokle, tak payah beli sbb byk tok abah tolong belikan..

Sampaikan, asal balik kampung je, tok abah bawah bebudak tu gunting rambut..ahaha jimat lagi, mami tak perlu keluarkan duit untuk gunting rambut korang..

kan best kalau tiap2 bulan tok abah belanja duit susu, duit nursery adam and adik2 adam kan? kan? kan?

pandangan tepi rumah, hutan jugak...ehehehe

Amar Rayyan - Aunty Farida ckp muka Amar sebijik cam muka mami tgh gossip..ahahah

Amar dan amir - new hair cut

Hijau dan sepi je rumah saya ni

Amar main tolak beskal..tak reti kayuh


Adam dah botak - merempit dgn amar

Adik bongsu saya...ahahaha nama pun baby..kucing jantan tau

Orang tgh syiok main kat luar rumah, dia tido

12 comments:

:: zara :: said...

balik kg mmg mami bleh relax sket.klu zara pn slalu minta tlg mak atau adik2 salin pampers la..buat susu la..

*amek kesempatan :p*

hehehe~

Bonda Adam said...

Kan? Kan? Balik kampung mmg rileks betul.... Mesti ramai volunteer jaga anak..

Bonda Adam said...

Kan? Kan? Balik kampung mmg rileks betul.... Mesti ramai volunteer jaga anak..

Tishya said...

WAHAHHA GAMBA LAST TU PLG COMEL!

Bonda Adam said...

bolehla aunty tisya..

farid aka farida said...

komen2 ku :

1) besar nye laman rumahhhhhh. bes gile.xyah rerebut parking. boleh biar je bebudak maen.

2) same kan cam muke sarah mase tgh hangat bergosip??hahaha.mmg genetik sarah abes ni.

3) budak manja sorang ni.dah la tembam.tido plak tu.tido pakai tshirt cam org tua2.hihi.comel sgt.

Bonda Adam said...

balasan komen2mu:
1. umah kampung mmg wajible ada laman..
2. mmg sama..anak sapa..err comelkan?
3. kite mmg suke bg dia pakai baju beso..pastuh tak pyh pakai seluar..pakai diaper je..hehehe sian kalo nengok..

Nora said...

huhuhu.... sronok la baca blog Sarah ni. dh jadik cam follower setia... tetiba rase cam nk berblog gak.... gambo aryan tido plg best... sbb tido ngiring lentok........

Bonda Adam said...

ahahah jadikla follower tegar sy kak..akak buatla blog..nanti kite dah tua, mesti kite rindu nak ingat kenangan lama..ada blog semua dah di archivekan.. kalau anka cucu nak baca pun boleh..

ieza said...

Haha memang manje berkilo2 la si aryan tuh, bole die tdo aje hahahaha tapi kiuttttttttttt

syiela said...

best betul balik kg.. mmg ambik kesempatan betul :)

lain kali blk guar cempedak blh jumpa syiela kt sg petani je :)

Bonda Adam said...

izah..seperti yg selalu diperkatakan, aryan tu mmg lain mcm sket..

Siela, itulah sarah mmg teringat kat syiela tapi tak semapt nak menyinggah sbb balik kejap sgt.