Sunday, January 29, 2012

Cerita Kembar:Tentang Amar (errr agak panjang cerita ini)

Saya jarang update kisah anak2 saya secara spesifik, terumtamanya si kembar, Amar Rayyan dan Amir Rayyan. So entry kali ni saya nak cerita tentang Amar sahaja. next time saya cerita pasal Amir.

Saya tahu saya mengandungkan anak kembar sewaktu kandung dah nak masuk 6 bulan. perut dah besar baru tahu pregnant twins..padahal saya scan perut setiap bulan tapi agaknya saya gi klinik biasa, so doktor tak nampak ada twin yg lagi satu. Saya ke klinik Suraya di Shah Alam pun sbb kebetulan saya demam selsema, so alang2 dah nak jumpa doktor, baik scan sekali perut tu. masa scan, doktor ckp dia dengar ada dua heart beat. saya terkejut, bila dia scan betul2 dia nampak ada dua jantung yg sedang berdegup, and nampak fizikal dua baby tapi nampak mcm kaki kurang satu. masa tu saya rasa mcm nak gugur jantung. takut kembar siam.

Doktor try check and dia confirm ada dua baby but need to perform detail scan and jumpa gynae. masuk dlm kereta saya menangis, menangis betul2..setengah jam dalam kereta mcm org bodoh sbb tgn and kaki mcm lembik, terkejut sungguh2. mana nak sangka ada kembar, dahtu taktau kembar tu ok ke tak...

esoknya saya ke SDMC, buat appoinment dgn Dr Haris. alhamdulillah, lepas buat scan, doktor ckp my twins looks fine. syukur sgt2. semangat kembali pulih, so task saya jaga kandungan je la (errr jaga ke? minum kopi dgn air gas bergelen2). saya sihat kecuali Hb saya jatuh merudum. kebetulan mmg ada beta thalasemia trait. so mmg tka heranla kalo Hb turun tambah pula carry twins. masa kandungan tujuh bulan saya kena warded di HUKM untuk tambah darah. selain tu saya ada severe heartburn yg mmg teruk gile. other than that, saya ok.

A few days before deliver baby..besar gile perut daku
cerita saya bersalin dah ada dlm blog lama saya...so tak payah la saya ceritakan di sini. boleh ke sini kalau minat nak baca:

http://cikpuansarah.blogspot.com/2010/01/finallycerita-panjang-lebar.html

Keciknya jari jemari kamu
Kembali pada cerita amar.. Amar adalah baby 'B'. yg sejak dari dlm perut saya panggil dia Adik. Dia sentiasa di bhgn atas perut saya, dan paling aktif menendang. masa melahirkan Amar, dia keluar kemudin memandangkan posisi dia di atas. Amir / Baby 'A' yg keluar dulu.

Horray saya dah keluar... time dlm pantang lagi
Masa Amar masih di dalam pantang, dia ni mmg aktif, paling kerap menangis dan byk cekadak. dari segala hal, dia selalu menang berbanding Amir. dia paling cepat meniarap, merangkak pendek kata segala milestone as a baby and toddler, dia yg jadi pemenangnya berbanding Amir.

Amar Rayyan
Dok tak diam
Amar dah start boleh berkomunikasi dgn saya sejak dia berusia sethn setengah. budak yg cpt bercakap mmg less tantrum sbb dia berjaya bg message pada kita apa yg dia hendak. so tak perlu ngamuk2 saya dah faham apa dia nak.

First time berjaya meniarap sendiri
Amar paling lama breastfeed walaupun saya sedang mengandungkan Aryan, dia masih menyusu dan cuma stop terus lepas saya tinggalkan dia dirumah atuknya dikampung tiga minggu sebelum saya bersalinkan Aryan. Lepas deliver Aryan, Amar dah tak berminat menyusu dgn saya walaupun saya offer.

Nampak hening aja muka..ni sbb baru bgn tido okay..
 Namun , since Amar masuk dua tahun, karakter manja nya berubah, sblm ni dia paling jelas dan petah berckp tapi sejak dua menjak ni dia suka buat suara sengau dan pelat bila berckp. mulanya saya risau takut2 effect dia asyik benjol kepala ada kesan pada otaknya. Amar jugak tak minat belajar apa yg saya ajarkan.dia selalu ignore bila saya ajar alphabet/ number/ doa2 pendek. yg dia minat cuma menyanyi tak kisahla lagu kanak2 ke or lagu limfao or pitt bull..ahahaha tapi dgn nada pelat lah.. since november lepas, Amir pula yg nampak lebih cepat developmentnya and lebih pandai handle situasi and more brotherly to all.

Amar paling lasak dalam 4 beradik ni..dia paling suka ajak abang2nya bergusti. kalau bergaduh, mmg bahaya sbb boleh cedera parah abang2nya dikerjakan budak Amar ni. so saya snetiasa monitor pergerakan Amar. dia boleh stunt dari atas kerusi ke lantai sesuka hati, memanjat grill sampai ke syilling, terjun tangga, masuk kepala dlm baldi, masuk dlm almari, menyorok bawah katil etc2 you name all the dangerous thing yg budak2 buat...mmg itulah yg Amar selalu buat.

Taai dlm ganas2 tu ada jiwa sentimental, dia suka main dgn teddy. berlakon berckp dgn teddy bear..hihihi kelakar la plak..bygkan lepas puas bergaduh dgn abang2, gi ambik teddy bear ijau dia tu and peluk dgn penuh kasih syg..ahahaha

disebabkan dia terlalu hyper, saya risau dia tak dpt dikawal di taska. so far takde komplen dari taska ttg amar. so oklah kot. hehehe

yg terkini, Amar duduk dibelakang Aryan masa aryan tgh meniarap. nasib baik Adam inform, saya berlari mcm org gila ke bilik, mmg dia tgh duduk atas aryan. mujur Aryan tak apa2 dan ketawa2 agaknya ingat itu permainan yg best.

Semalam Amar sakitkan hati adam dgn mengejek apa saja yg adam ckp..mcm burung kakak tua...last2 Adam naik angin, tapi sikit dia tak kesah..dia ikut juga sampai dia bosan..huhuhu


Happy 2nd birthday sayang..Amar yg berbaju putih

Amar paling tak suka baca doa makan...selalu Amir atau adam yg akan baca doa mkn, dia cuma aminkan saja. so saya buat conclusion, dia tak minat belajar dan lebih suka bermain. dlm kepala dok memikir apa method nak ajar budak kecik ni. Tapi nak jadi kisah, semalam waktu en hubby nak suapkan budak bertiga tu mkn, ayah mcm biasa suruh amir yg baca doa, tak sempat amir angkat tgn, sy terdgr suara parau baca bismillahirrahmanirrahim..saya yg tgh main2 dgn aryan terus terdiam..en hubby lagikla terkedu dgr amar baca doa mkn dari awal sampai habis tanpa sebarang kesalahan....nafas saya stop sampaila dia mengaminkan doa mkn tu.. saya rasa sebak nak nangis.. en hubby terus peluk amar sambil bgtau yg dia bangga dengan Amar. kami gilir2 hug amar... to be honest i was so shocked when i heard he recite the doa'.. mcm mimpi sbb baru je kami husband and wife discuss pasal amar yg tak minat belajar. rupanya he is not.. he listened and learned but he has no intention to show his capability. Amar sendiri pelik bila kitaorg peluk dia instead of suap mkn.. hehehe..yesterday was one of my greatest day, amar gave me a really great surprise

Lepas hug and kiss amar, kenalah peluk amir, selama ni dia yg jadi tukang baca doa mkn takde sapa peluk pun..ahahaha anak mami semua pandai..alhamdulillah, tuhan bg anak2 yg cerdas otak. cuma tak ready nak potty train..huhuhu

Semoga Amar terus membesar jadi anak yg cerdas, pintar dan soleh. Mami dan ayah sayangkan Amar and adik beradik Amar. kalau Amar dah besar, mami harap Amar sudi baca blog mami ni and u will know how much i love you and very proud of you..


ok itulah kisah Amar Rayyan..anak kesayangan mami dan ayah...

~the end~



10 comments:

FiraHamzah said...

comel aje amar nih! diam2 dia belajar ek dari Adam..diam2 berisi beb. tersentuh gak hati aku bila baca tang dia baca doa tuh..good boy! lepasni ko kena buat sistem gilir2 baca doa makan, baru la adil saksama..hehe.
aku baru baca blog lama ko tuh..dugaan mengandungkan kembar..baru terasa dugaan kite hampir sama aje. Alhamdulillah, masa bersalin pun dipermudahkan.
:) lawak btul baca pasal keletah kembar ko & Adam nih. Camnela ko handle budak2 nih ek..confirm serabut! sebab aku pun serabut walaupun anak sulung aku anak dara..hahaha..

izzah azfar said...

saya suka baca entry akak pasal anak ni,rasa ikhlas...

part baca doa tu,menitis air mata saya :)

Kehelan said...

kay ingt amar no 1, amir no 2...

syahdu aah!!

Tishya said...

alalala kiut jer

Momma Mia said...

pricelessnya that moment kan...
tahniah to both of u too

Bonda Adam said...

Thanks all for spending your time baca entry pjg lebar ni..mmg syahdu sampai rasa kena abadikan dlm blog sbg kenangan..mana tau dah besar nanti budak2 ni baca blog mami diaorg ni..:-) mcm iklan raya yg anak baca diari arwah mk dia..ala kisah bapak tanya burung murai tuh...hihihi
fira, skrg mmg aku serabut tau.. Kedut kt dahi dah jelas kelihatan...hehehe ko pun sure sama gak..

Mimiamilia said...

amar good boy!
nanti ibu mimi belanja toy..ehehe

Bonda Adam said...

Ibu mimi... Tq!

aienun said...

seyez sedey kak...mcm nak nagis ja
u are awsome sis..lebiuw

Bonda Adam said...

Lebiuw too sis..hehe nangis tau...!