Sunday, December 4, 2011

Failed House Project #1

Saya sgt terpengaruh dgn blog yg berkaitan dgn organizing. saya ni mak yg beranak ramai, so kenalah jadi well organized otherwise my house will be like tongkang pecah. You can hear my high pitch voice from distance yelling at my boys like a maniac sbb sepahkan rumah and my boys will definitely  think that their mother is posessed by hantu kak limah..ahahaha

So, to avoid from that situation happens to me again and again, I am trying my best to be organized. I have schedule to follow and my schedule always full especially during weekend and after office hour starting 6 pm until mid night. if you want to have a chit chat with me, i am only free during office hour and after mid night...heheheh poyo jek. to be honest I can't sleep if dirty dishes still in sink, unwashed clothes piles like a mountain, or toys scattered everywhere. if I accidentally fell asleep, a nightmare that what I will have. No kidding! I can wake up at 3am in the morning just to unpack the nursery bag and do laundry. hehehe

Before this bila nak gi hospital, saya akan  tergopoh gapah mencari appoinment card, or immunisation card dlm glove box kereta, atas meja study or dlm beg nursery dioarg. In order  to make my life a lot easier, I plan to organize our medical record. Each of us will have 1 folder and it is filled with their own medical record. so everytime I bring my boys to medical checkup, I can simply just bring their folder and everything  is insid it. As simple as that, but to be honest it is really  really really hard for me to maintain it because I am kinda messy person.



Selain itu ,saya ada satu lagi project yg telah siap weekend lepas iaitu merekabentuk tabung duit untuk anak2 saya. Kalau anak omputih, diaorg ada piggybank, anak2 saya cuma ada plastic container cap ayam..ahahaha. Tried to show my creativity  and to make that tabung has personal touch from their lovely mother, I bought 2 plastic container with separator inside, and  decorate the container with unattractive wrapping paper that I found at Giant Putra height. hehehe...and the output is DISASTER. huduh betoi..ahahaha takpela anak2, nanti kalau ada masa, mami beli tabung comel untuk korang. buat masa ksrg pakaile dulu tabung yg ada. Dalam tabung tu, I put Ringgit notes only and I will transfer the money into their saving account everytime their collection reach RM100. Masa saya masukkan duit2 diaorg hasil dari kutipan dari mak sedara, atuk nenek segala,  nampak gaya mmg kena ambik bawak masuk account masing2...hehehe boleh thn jugak duit dioarg ni..kalau mami kesesakan wang, boley pinjam nih..(errr mami pnjam duit korang beli Hemnes rack dari  Ikea boley??..lama ngidam ni)
Ni lah hasilnya...TADA!!!!

sorry tabung tu dah tinggal sket je duitnya..mami dah collect nak masuk bank

Walaupun projek tabung ni gagal, ianya tak mematahkan semangat untuk terus berkreatif dlm menyusun atur rumah. ada beberapa projek yg harus di kick off seperti:
1. Decorate meja study to make it more sedap mata memandang
2. Beli rak buku and magazine
I am a lefty tapi tak creative langsung...heh
3. Arrange toys ikut category
Sebahagian toy yg besepah2
4. Organize my dressing table to make it more stylish.... :P

Bersepahnya..... isy mak sapa lah ni.
Nampak mcm senang untuk setengah2 org, tapi for me yg tak pandai decorate2 rumah ni...susah wooo! let's see apa hasilnya nanti..heheheh


4 comments:

FiraHamzah said...

hahaha, ko ada 4 hero babe, confirm la serabut, aku yg ada sorang anak dara pun tak larat nak mengemas..ni tunggu kembar membesar, haaa, confirm aku jadi macam ko.. sampai pad pun leh letak atas meja aje..hihihi :P *peace* kes tak sempat mengemas rumah kan? hehe

Bonda Adam said...

ahaha alamak kantoi ada pad atas meja solek..kuang kuang kuang

Tishya said...

sara good job with the tabung and medical folder. bagus2. next kite rasa adalah rak buku tu. haha and dressing table.=p

Bonda Adam said...

yea..itu target utamaku..tapi bulan depan baru mampu beli rak buku..bajet lari bulan ni