Sunday, October 30, 2011

Saya bukan Supermom

Sejak dua menjak ni saya sentiasa berada dalam keadaan keletihan... tambah pulak bila en hubby accident, terus kerja saya jadi double. segala tugas2 en hubby dirumah saya terpaksa uruskan..sebelum ni saya dan en hubby bermusyawarah dan bersetuju dengan tugas dan tanggungjawab yg ditetapkan;

saya a.k.a mami:
1. masak
2. mengemas
3. basuh baju/ sidai kain
4. lipat kain/kemas lemari
5. prepare baju anak2 untuk daycare
6. beli barang dapur 2 kali seminggu
7. buat stok susu aryan
8. mop lantai
9. basuh botol susu after feeding
10. sterilize botol
11. buang sampah
12. cuci toilet
13. kilatkan dapur
14. fully incharge jaga aryan (sbb dia masih bfeeed and takut dibuli abang2 nya)
15. seterika baju
pendek kata tugas bibik dirumah terpaksa saya uruskan sendiri..

en hubby a.k.a ayah:
1. mandikan anak2
2. bancuh susu anak
3. baby sit anak and layan segala keperluan dioarg
4. bawak anak jalan2 / main kat playground
5. tukar diaper anak2
6. driver keluarga
pendek kata apa saja urusan berkaitan anak2 en hubby yg uruskan

so bila en hubby tgh sakit skrg, saya kena buat sendiri semuanya...waaaaaaa!!!!!!!

saya sgt letih dan keadaan agak kucar kacir dirumah. appaun takdela sampai membawak ke tahap stress yg kronik sbb kekadang tu saya rasa enjoy jugak buat kerja rumah dgn anak2 yg menyibuk di keliling saya. bayangkan sekarang ni saya terpaksa kendong aryan dlm baby sling sambil menyapu sampah dan amar/amir dok keep merengek kat saya nak keropok/gula2/ mengadu dgn saya itu ini....

setiap hari saya berada dalam surviving mode. takpelah rumah tak teratur asal makan pakai anak dan suami masih dijaga sempurna. namapun ada naka kecik ramai..takde sapa nak ngutuk saya. heheheh

tapi skrg ni saya sdg sakit hati sbb company perabot yg janji nak hantar sofa yg saya order tu tka dpt hantar seperti yg dijanjikan sbb material yg saya mintak tu takde stok, kena order baru dan memerlukan lagi 2 minggu untuk siap. sakitnye hati!! yg ni mmg menaikkan tekanan darah saya. so kalau sapa2 berniat nak beli sofa brand casa italy dari kedai perabot bahagia. lupakan sajalah...walaupun salesman nye handsome macam pelakon korea tapi servis tak bagus.

oh ya, sejak en hubby sakit, saya rasa ukur lilit pinggang saya dah kurang satu inci..ahaks! sudah kurus rupanya saya sbb tak ada masa nak makan.

p/s: saya baru sedar yg telinga saya ada masalah pendengaran skrg ni..maybe sbb gegendang telinga saya bergetar non stop dirumah dek jeritan super hero saya.

4 comments:

FiraHamzah said...

Saraaa,
byk nyer keje umah u kena buat sendiri..huhuhu, be strong girl!! seriyess mmg penat sampai takleh nak pikir apa dah..hari2 dok uruskan anak2 & rumah aje..
InsyaAllah Sara, segala kebaikan awak, Allah nilai & akan beri ganjaran yang tinggi di sini atau di sana nanti.. :) so jgn stress2 yer..kite sama2 jd SuperDuper Mak..haha

Bonda Adam said...

ahaha fira..itulah...mmg kena jadi super mak kita ni..fira lagikla ada dua newborn kena jaga..diaorg tu mmg kena bg full attention sbb kecik lagi. dah tu dua org pulak tu.

Tishya said...

haha sian sarah.. takpe... sarah kan supermom! eh eh pinggang da kecut. bole la jd nasha aziz!

Bonda Adam said...

kecut sket.. lemak hilang kulit menggeleber.. huduh..huhuhu