Sunday, August 21, 2011

Selamat Sudah...

As-Salam,

selamat berpuasa.. hari ni dah 21 hari dah kita berpuasa ye... kejap je tau2 dah nk penghujung ramadhan. sedih je rasa sbb tak sempat berpuasa and just dapat habiskan 8 juzuk al quran je thn ni..itupun sbb saya mc seminggu sblm bersalin..dapatla fokus mengaji, tambah pulak anak2 ada dikampung masa tu.

Alhamdulillah, 7 ramadhan lepas @ 7/8/2011 saya selamat melahirkan bayi lelaki yg saya beri nama Aryan Sufi. terima kasih atas doa rakan2 dan saudara mara supaya saya selamat bersalin. saya bersalin secara normal, berat baby 3.156kg dan panjang 58cm.. panjang anak saya ni.. hehehe

hari ni dah masuk 15hari usia Aryan. saya balik ke kampung pada hari ketujuh berpantang..tiga anak bujangsaya happy menerima kehadiran Aryan. walaupun budak2 ni agak kasar dgn Aryan, tapi dari mata diaorg, diaorg cuba nak tunjukkan kasih syg cuma tka tahu cara (e.g Amir tepuk kepala Aryan mcm dia tepuk kepala Amar, Adam tidur atas perut aryan mcm dia tidur atas perut Amir, Amir kiss mulut Aryan mcm dia kiss mulut Mami, penuh dgn air liur)..

Apapun sy rasa sgt bersyukur sbb penantian 9 bulan sy untuk menimang seorang lagi super hero dah berakhir. bulan terakhir membawa perut sgt stressful. kerja saya tunggang langgang, prestasi kerja, kesihatan, perhatian saya pada anak2 semuanya merosot. saya harap, balik saja dari berpantang, semuanya kembali normal.

kepada rakan2 yg berziarah, terima kasih kerana datang.

kepada ayananda, bonda dan adik2: terima kasih kerana menjaga tiga super hero saya sepanjang ketiadaan saya

kepada suami tercinta: terima kasih kerana sabar dgn kerenah saya sepanjang tempoh mengandung.

cukup dululah ye laporan untuk hari ni. bebudak ni dah mula menyibuk depan laptop..heee

rentetan cerita mcm mana saya deliver baby, akan saya ceritakan kalau ada masa. yg pasti kali ni bersalin di PP*M bg sejarah hitam dlm hidup sy. kalau mengandung lagi, kemungkinan besar sy tak akan bersalin di situ. huhuhuhu

Thursday, August 4, 2011

Lamanya tak update blog

As-salam

Selamat menyambut Ramadhan al Mubarak para sahabat sekalian..

Agak lama menyepi bukan bermakna saya dah bersalin, saya diam lama sbb hari Jumaat hari tuh telah dimasukkan ke hospital PP*M atas beberapa sebab:
1. diabetic
2. active contraction and cervix dilation 2cm masa tu
3. doktor worried with size of my baby..mula2 she felt empty inside my tummy..empty???? aku mcm nak pitam masa tu..dia rasa perut aku terlalu kecil untuk full term pregnancy.
4. dashed to ultrasound room, she measured my baby size - still not tally with the sizes of head and tummy vs femur. apa??? tulang femur anak saya lagi pendek dari saiz kepala.- masyaAllah, ujian apa tuhan nak beri pada saya ni

disebabkan faktor2 diatas, cik doktor tu terus call professor dia, and dpt clearence to be sent to labor room. saya tak sakit sgt, tak rasa nak bersalin, tapi dioarg still nak antar saya ke labor room..apekah?

sampai dilabor room, mcm dlm cerita ER, semua org nampak bz giler, i can see darah on the floor in my room..aiyak.. scary siot. I was ordered to change clothes, lying on my bed waiting for a group of doctors examine my condition. they discussed itu ini... pastuh asked me few questions. Then they decided to do another ultrasound session. Yes you must Encik2 dan Puan2 sekalin! I was totally worried with my baby's ocndition. is my Aryan alright?

One of the male doctor then performed the ultrasound...alhamdulillah, baby looks fine and all the concerns arised were due to the mistake made by the first female doctor. Alhamdulillah..syukur ya Allah.. my Aryan sihat.

After doing CTG scan, it was confirmed that the contraction still weak and not consistent. I wasn't surprise because I already told them that I was not in labor. I requested to be discharged right away. BUT the answer is NO after they received anoother lab report that I also got problem with urine infection. mak aih!! mencik makcik!

They sent me to new maternity ward at new building (O&G team just moved to this building on the same day i was admitted). nice ward, i can say. luas dan cantik..maklumle baru. saya paling suka toilet and shower room, satu toilet and shower hanya untuk dua patient sahaja. bersih, luas dan ada water heater... suka sgt!

saya jalan2 dalam ward, setiap bilik ada 4 katil sahaja...ada juga beberapa bilik yg hanya ada satu katil - untuk satu patient sahaja. tapi bilik tu belum betul2 boleh digunakan. maklumla baru pindah.

sebest mana pun ward ni, takkan sama dgn rumah sendiri. hari keempat, saya berjaya keluar. balik ke rumah..walaupun tanpa anak2 di sisi, tapi saya lebih gembira sbb ada en hubby di sisi. baby Aryan masih belum mahu keluar lihat dunia. biarlah dia lepak dalam perut mami ni.

my little boys dekat kampung pun ok aje. dioarg sihat, dan happy sbb ramai yg melayan. tok abah, tok, ateh adn acik rajin bawak diaorg jalan2, shopping... paling best abg Adam dah boleh eja susu. S.U.S.u = susu. tapi bila nak susu, dia akan ckp "adam nak nenen"

oh anak2, mami rindu kamu