Thursday, July 7, 2011

Kedatangan Ramadhan , Acara gerak gempur increase BM supply



Saya jejalan di blog2 ibu2 yg BF baby. wah rata2 mula post entry tentang persediaa BF baby dalam bulan ramadhan. Ada yang dah start buat power pumping and increase the frequency of pumping to produce more and more EBM.


Sebetulnya saya sgt seronok baca entry2 tentang ni. terkenang kisah Ramadhan saya yang lepas, sbb saya juga seperti ibu2 ini, yang sgt risaukan production susu menurun dalam bulan puasa. Yang seronoknya saya ada partner pumping di surau dan dua2 bersemangat nak bawak balik at least 24oz EBM ke rumah. itu daily target kitaorg..kalau dapat achieve, mmg excellent lah! balik rumah dgn hidung kembang kempis bangga diri. hihihihi


Ramadhan tahun ini juga saya akan menyambung kembali aktiviti kesukaan saya tu sbb baby Aryan akan lahir awal Ramdhan ni. oh, jenuhla sebulan saya kena ganti puasa. Tak sabar rasanya nak BF my baby, seronok tau tgk baby kenyang, berat badan baby naik hanya dgn menyusu dari air susu saya sendiri. kali ni saya berniat nak pastikan baby Aryan dapat 100% BM sampai at least umur dia setahun. Ralat juga masa kembar dioarg dapat dlm 50% BM dan saya top up dgn FM sbb stock susu tak mencukupi. Masa tu saya sgt dengki dgn satu minah saleh dalam show Bringing HOme Baby kat Discovery Home and Health. Minah saleh ni housewife yang dapat twins jugak tpai dia berjaya 100% BF twins dia. sungguh jeles, dan dia bertuah sbb her hubby fully support BF dan sanggup masak makanan yang boleh tambah milk supply. oh indahnya dunia kalau En Hubby volunteer untuk masak makanan berkhasiat sepanjang saya BF baby Aryan nanti. Mimpilah!


Actually saya mula terfikir2 untuk boost up susu saya dgn ambik supplement untuk tambah susu. ESP dari Shaklee mcm best jek. Momma mia, nanti saya contact awaklah ye kalau saya nak beli ESP. Buat masa skrg tgk dulu mcm mana production susu saya masa Ramadhan ni.


For all mommies outthere, happy pumping! Susu ibu is always the best!

3 comments:

syiela said...

moga berja beri bb full bf... ank syiela yg sulung pun sambut dlm bln puasa lpastu jenuh la nk ganti

Momma Mia said...

Semoga dipermudahkan segala urusan dear!! Berusaha yer...

Bonda Adam said...

terima kasih syiela and momma mia..itulah tak terbyg nak ganti puasa sebulan...